Nejlepší velikonoční recepty: Upečte si nádivku, beránka a jidáše, uvařte uzenou polévku, děti potěší velikonoční zajíčci

Jidáše bychom měli jíst hned ráno na Zelený čtvrtek.Jedno z prvních jídel, které se má konzumovat na Velikonoce, je vydatná nádivka.Beránek je už tradičně symbolem Velikonoc.K velikonocům patří i tradiční uzená polévka.+ 1 fotka+ 2 fotky

Velikonocemi končí 40 dnů trvající půst, takže si opět můžeme dopřát hojnost jídla. Pokud hledáte ty nejlepší velikonoční recepty, podívejte se na náš pestrý výběr.

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 03. 2024 14:00

K Velikonocům nedomyslitelně patří nejen dobré jídlo, ale i takové, které je něčím speciální. Podívejte se na pět nejzajímavějších velikonočních receptů, které jsme vybrali ve spolupráci s partnerským kulinářským webem Toprecepty.cz.

Velikonoční nádivka

Podle tradic by prvním jídlem po čtyřicetidenním půstu měla být vydatná a sytá nádivka. Na tu z jizerskokrkonošské oblasti, které se říká také hlavička, budete potřebovat tři druhy masa - vepřové plecko, uzený bůček a kuřecí maso. S masem můžete experimentovat a kuřecí nahradit třeba telecím.

Velikonoční nádivka kromě masa obsahuje vajíčka, čerstvé bylinky a patří do ní také kopřiva. Opravdu jde o pestré jídlo, které nám částečně vynahradí ten dlouhý půst...

Velikonoční uzená polévka

Dalším vydatným jídlem je tradiční uzená velikonoční polévka. Ta ovšem trošku klame názvem, protože v ní není maso, jen vývar z uzeného masa. V uzené polévce se ke konci rozmíchají syrová vejce. Jejich kusy dodávají polévce zajímavou strukturu.

Velikonoční beránek

Beránek patří mezi nejznámější symboly Velikonoc a není divu, že každá rodina má svůj vlastní recept. Zkusili jste ale někdy připravit beránka z třeného těsta? Základem je pevný sníh vyšlehaný z bílků, k tomu se tuk, žloutky a cukr utřou do pěny. Postupně vmícháváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu a opatrně vmícháme sníh z bílků.

Jidáše a jidášky

Pečivo ze sladkého kynutého těsta, které připomíná provaz, se jmenuje jidáš či jidášky. Ještě horké se hned po upečení potírají medem a chutnají báječně. Pokud chcete dodržovat tradice, jidáše se jí na Zelený čtvrtek ráno, takže si je připravte ještě ve středu večer.

Velikonoční zajíčci

Velikonoční tradice jsou fajn, ale když je chcete dětem trošku ozvláštnit, zkuste jim připravit velikonoční zajíčky. Stačí vám prakticky jakékoliv kynuté těsto, z kterého vytvarujete zajíčky podle videa v úvodu článku. Uvidíte, že toto pečivo udělá radost nejen dětem...

Související články

Další články