Všechno o mazanci: Jak se dělá nejchutnější symbol Velikonoc, proč je důležitý kříž a jak se vyhnout překynutému těstu

Mazanec neodmyslitelně patři k Velikonocům a objevuje se na stole snad v každé domácnosti. Pokud se chystáte péct mazanec poprvé, nebo chcete ten svůj dotáhnout do dokonalosti, podívejte se na našeho rádce.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 03. 2024 14:00

Tradiční velikonoční mazanec má těsto podobné vánočce, jen obsahuje víc másla a rozinek. Víte, čím ještě je zajímavý? Přehled tipů a triků, které se vám určitě budou hodit při pečení mazance, jsme připravili ve spolupráci s partnerským kulinářským webem Toprecepty.cz.

Historie mazance u nás

Nejstarší zmínky o mazanci v našich zemích se datují do 15. století. V té době ale nešlo pouze o součást Velikonoc, pekl se i jindy. Dalším rozdílem byl cukr, který bychom v tehdejších receptech nenašli. Byl prostě příliš drahý a nemohl si jej dovolit každý. Proto se mazanec ze začátku dochucoval sladkou smetanou.

Zajímavé také je, že se peklo víc druhů mazanců. Pro čeleď byl určený jednoduchý bochník, návštěvy si mohly pochutnat také na rozinkách a mandlích. U žádné z těchto verzí však nechyběl křížek, který se na mazanci dělá dodnes.

Jak udělat kříž na velikonočním mazanci

Křížek je na velikonočním mazanci hned z několika důvodů. Jeho čas přichází v době, kdy máme správně vykynuté těsto. Řez se provádí jenom na povrchu, dejte si pozor, ať nezajdete příliš hluboko.

Ideálně dobře nabroušenými nůžkami nebo ostrou žiletkou udělejte dva tahy, které se navzájem kříží. Nůž se moc nedoporučuje, neboť to s ním nejde tak hladce a mohli byste si splácnout mazanec.

Křížek na velikonočním mazanci je nejen symbol připomínající Kristovu oběť, ale díky němu z bochníku snadno odchází pára a nepraskne vám.

Chyby při pečení velikonočního mazance

Základem jsou kvalitní suroviny, pokud je v receptu na mazanec máslo, tak zkrátka nelze sáhnout po náhražce. Důležité je také dbát na to, aby ingredience měly stejnou teplotu, jinak se těsto srazí. Někdy se může stát, že je těsto lepivé. To ještě nic neznamená, nepoužívejte víc mouky, než je v receptu. Mohl by vám vzniknout hutný a ne moc dobrý mazanec. Podle Topreceptů potřebuje lepivé těsto ještě chvíli míchání navíc.

Může se stát, že těsto máte nedokynuté, nebo naopak překynuté. V tom prvním případě se může v troubě rychle zvednout a prasknout. Opravdu dodržujte dobu, po kterou potřebuje mazanec kynout.

Překynuté těsto je také prevít, kvůli němu budete mít místo bochánku jen nevzhledný disk. Tomu lze předejít takzvaným prstovým testem. Když do těsta opatrně zaboříte prst, důlek by se měl pomalu vracet. Jestliže zůstane stejný, je těsto je překynuté. Pokud se vrací až moc rychle, ještě mu nechte čas na kynutí.

Jak připravit těsto na velikonoční mazanec

Všechny podstatné informace už jsme probrali, teď je čas pustit se do přípravy báječného velikonočního mazance. Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (cca 1/2 kostky)
  • 115 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru
  • 70 g změklého másla
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronového extraktu (nebo 5 g nastrouhané citronové kůry)
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí

Nejprve připravíme kvásek, na který v míse smícháme polohrubou a hladkou mouku. Uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi půl hodiny vzejít.

Po 30 minutách vmícháme cukr, máslo, vejce, sůl a extrakt, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, rukou to bude trvat o něco déle. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle.

Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu. Pod těsto se nejvíce hodí dřevo nebo plast, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí.

Jak dlouho se peče mazanec

Z odpočinutého těsta vytvarujeme bochánek a pořádně jej utáhneme, aby při kynutí v troubě drželo tvar. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.

Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže. Řez by měl být hlubší, mělký se může roztrhnout. Troubu rozehřejeme na 160 °C a pečeme 40–50 minut dozlatova.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Mazanec
Ceskatelevize.cz: Toulavá kamera
Toprecepty.cz:
Vláčný velikonoční mazanec; Kdy nastřihnout kříž na velikonoční mazanec? Symbol ukřižování má praktický význam

Související články

Další články