Velikonoční jidáše: Pečivo potřené medem oživí snídani na Zelený čtvrtek

Jidáše či jidášky patří mezi nejznámější velikonoční pečivo. Potírají se medem, který symbolizuje sílu, zdraví a soudržnost. Zkuste si je upéct podle našeho receptu.

Jana Jánská
Jana Jánská 22. 03. 2023 17:00

Jidáše svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil apoštol Jidáš. To je ten, co "přátelským" polibkem označil Ježíše a následně došlo k jeho zatčení v zahradě Getsemanské. Dnes si ale možná už jen málokdo při pohledu na toto sladké pečivo vzpomene na Bibli.

Nejlepší recept na jidáše

Jidáše se podle tradice podávají na Zelený čtvrtek ke snídani, ideálně ještě před východem slunce. Pokud to chcete dodržet, musíte si je upéct už ve středu večer. Na tento recept budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g vody (nebo 170 g mléka)
  • 100 g povoleného másla
  • 2 žloutky
  • 70 g cukru
  • 1-2 lžičky citronové kůry
  • špetka soli
  • 30 g čerstvého droždí
  • rozinky

Do části vlažné vody (mléka) přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a droždí. Zamícháme a asi 20 minut počkáme, až vzejde kvásek. Ke kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Budeme-li přidávat rozinky, jejich čas nastane až v závěru hnětení. Těsto pak v míse zakryjeme utěrkou a necháme vykynout 60-75 minut.

Jak připravit jidáše

Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 20 kousků. Z těch uděláme malé bulky, které necháme asi 5 minut odpočinout. Je jich hodně a tvarování bulek chvilku potrvá, takže po poslední můžeme z těch prvních rovnou začít připravovat jidášky.

Každou bulku rozválíme na tenký, asi 20 cm dlouhý váleček, který smotáme do tvaru šneka. Nebo mu zatočíme konce tak, že bude vypadat jako písmeno „S“. Vytvarované jidáše uložíme vykynout na plech s pečicím papírem. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě (na horkovzduch) při 170 °C asi 15-18 minut. Ještě horké je můžeme potřít medem, nebo po vychladnutí mazat máslem s medem či marmeládou. Jsou ale moc dobré i suché a nepromazávané.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Jidáše, jidášky...

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články