Odvážná jeptiška Joan z Leedsu: V klášteře byla tak zoufalá, že raději fingovala vlastní smrt a vydala se vstříc "hříchu"

Joan z Leedsu: V klášteře byla tak zoufalá, že raději fingovala vlastní smrt
Zdroj: Wikimedia Commons, Paul Mercuri, Public domain

Zavázat se k životu v celibátu a modlitbách, to vyžaduje opravdu velké odhodlání. Zvláště ve středověku. Pro Joan z Leedsu, vzpurnou anglickou řeholnici to bylo tak nesnesitelné, že raději nafingovala vlastní smrt, aby mohla utéct z klášterních zdí, které jí připomínaly vězení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 06. 2024 16:00

Tento zajímavý příběh nedávno objevili archiváři z univerzity v Yorku, a to během digitalizace šestnácti matrik yorských arcibiskupů, jenž jim pomohly zdokumentovat období mezi roky 1304 a 1305.

Obdivuhodná mazanost mladé jeptišky

Joanin příběh byl plný intrik a obdivuhodné mazanosti, když předstírala svou vlastní smrt tím, že vyrobila figurínu v podobě svého těla a umístila ji mezi skutečné mrtvoly. Změnit názor na život v klášteře bylo v té době značné faux pas, a to jak z hlediska závažnosti porušení náboženského slibu, tak i z pohledu genderového postavení, které v té době ženy zažívaly.

Není tak divu, že to arcibiskup z Yorku, William Melton, nesl velmi nelibě. Jednak prý svým počínáním zahanbila celý řád a také vystavila svou duši smrtelnému nebezpečí hříchu. Jenomže ona sama na to z tohoto úhlu určitě nepohlížela. Již vymyslet celý plán naznačovalo, že je zoufalá a nutně potřebuje změnit styl svého života.

Vstříc chtíči a hříchu

Arcibiskup z Yorku ještě do své kroniky připsal, že Joan "drze odhodila vhodnost náboženství a skromnost svého pohlaví tím, že předstírala svou smrt mazaným, až hanebným způsobem, což ji přimělo simulovat tělesnou nemoc, jenž měla skončit úmrtím. Tím, že umístila svou napodobeninu mezi skutečně mrtvé členy řádu, dopustila se jejich zneuctění."

"Poté, co se obrátila zády ke slušnosti a dobru, které s sebou nese náboženství, sešla na scestí neslušnosti a neuctivosti. Dala arogantně přednost chtíči před chudobou a poslušností," pokračoval. Další vývoj této kauzy není znám. Existují však tři možnosti: buď ji arcibiskupovi muži našli a přivedli zpět, nebo se jí podařilo zařídit si vlastní život. Je také ale možné, že se do kláštera vrátila z vlastní vůle.

Neměly na výběr

Tento příběh je důkazem toho, že ženy ve středověku měly možnost buď stát se jeptiškami, nebo žít v dohodnutém manželství, kde se obvykle staraly o domácnost a pracovaly na poli. Měly tak velmi málo příležitostí se kariérně realizovat dle vlastního přání a zájmů. Navíc mohly úplně zapomenout na veřejné funkce. Naštěstí se od té doby již mnohé změnilo.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Středověk
Allthatsinteresting.com: Medieval Nun Faked Her Own Death To Escape Convent And Pursue Carnal Lust

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Související články

Další články