Dělá se vám při představě manželství zle? Možná máte gamofobii

Otázka manželství vyvolává v gamofobicích nevolnost, paniku, ale i agresi.
Zdroj: Pexels.com

„A kdy se konečně vezmete?“ Jedna z otázek, kterou můžete mít denně na talíři, pokud jste v dlouholetém nemanželském vztahu. A také jedno z témat, které ve vás budí agresi, nevolnost či paniku. Poznáváte se? Možná se řadíte ke gamofobikům.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 09. 2020 14:00

Gamofobie, neboli chorobný strach ze sňatku, vzniká z mnoha důvodů. Pramenit může z deprese, osobní nejistoty nebo negativních asociací s manželstvím. Pro některé gamofobiky je manželství určitým druhem vězení, v němž ztratí veškerou svobodu. Prostředím, v němž se při představě dusí a cítí, že není cesty zpět.

Ano, až takové stavy mohou zažívat lidé, kteří se štítí manželského soužití. I přesto mohou prožívat plnohodnotný život – svatba pro ně nic neznamená. U jiných se naopak chorobný strach ze sňatku kříží s představou šťastného, tedy manželského života. A v některých lidech se mohou dokonce oba přístupy prát!

Pokud patříte k jedné z druhých dvou jmenovaných skupin, ještě to neznamená, že se nikdy nevdáte/neoženíte. Můžete si pomoct sami. Třeba následujícími pěti způsoby:

1. V manželství se nic nemění, tak není čeho se bát

Jakmile vyprchá pozdvižení z onoho velkého svatebního dne, život se začne pomalu vracet do starých kolejí. V tom nejlepším slova smyslu.

Budete žít bok po boku stejně jako před sňatkem. Manželství může symbolizovat jakousi pečeť na vzájemné city. Existují však i ti, kteří se berou z praktických důvodů. Ať tak, či onak, kromě příjmení a přezdívek „novomanžel“ nebo „novomanželka“ bude váš vztah prospívat stejně jako před svatbou.

2. Obklopte se šťastnými manželi

Stejně jako u všech věcí na světě, ani instituci manželství nelze vnímat černobíle. Někomu se manželství vydaří, někomu ne. A tak stejně jako u všech věcí na světě, je jen na vás, co si vyberete a čím se rozhodnete obklopovat.

Kontakt s manželi, co i po letech od svatby září, vám může pomoct odstranit pochybnosti. Určitě mezi nimi najdete i ty, kteří měli před vstupem do manželství smíšené pocity. Vyslechněte si způsob, jak se s nimi popasovali.

3. Hledejte příčinu strachu

Možná nemáte nejlepší vzory v rodině. Možná se kolem vás rozpadají manželství, která vypadala neotřesitelně. Možná jste sami prošli manželstvím, které nedopadlo.

Probádejte své nitro, identifikujte pramen strachu a konfrontujte ho se skutečností. Cítíte se se současným partnerem nebo partnerkou opravdu šťastní? Poslechněte svou intuici. Nikoliv zkušenosti jiných či zatěžkávající minulost.

4. Prozkoumejte svá očekávání

Co od manželství očekáváte? Vnímáte ho jako společný krok do další krásné etapy života, kterou strávíte bok po boku? Nebo doufáte, že zalepí šrámy? Nechcete do manželství vstoupit ze strachu, že neuspěje?

Právě poslední zmíněný důvod je podle serveru Huffington Post hlavní příčinou, proč se lidé bojí zásnub. Byla by však velká škoda nedat manželství šanci a „pro jistotu“ ho odmítnout.

5. Hledejte pomoc u odborníka

Manželství je velký krok ve vztahu. Pro někoho je důležité ho učinit, jinému na něm nesejde. I vám se ale může přihodit, že vás partner požádá o ruku.

Nedovolte však svému strachu poškrábat vztah, který jste si dost možná budovali roky. Sužuje-li vás vnitřní panika a vše výše uvedené nezabírá, nestyďte se kontaktovat odborníka na vztahy. A to co nejdřív. S odkládáním problému se mohou ve vztahu kumulovat nedorozumění, neboť partner si nebude jistý, co od vás může čekat.

A pokud vás přes to všechno manželství odrazuje, neškatulkujte se skupin „podivínů“. Manželství není zárukou úspěchu vztahu. A nikdy nebylo.

Zdroj: Hello Giggles

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články