Rychlý rádce, jak děti i sebe naučit správně hospodařit s penězi

Rychlý rádce, jak děti i sebe naučit správně hospodařit s penězi
Zdroj: Unsplash.com

Buďte moudrými rodiči a učte i děti od útlého věku finanční gramotnosti. Energie, kterou budete do vysvětlování vkládat, se vrátí a potomci vám jednoho dne poděkují.

Andrea Mrkosová
Andrea Mrkosová 23. 07. 2019 18:00

Je jasné, že abyste učili někoho hospodařit s penězi, musíte mít sami v těchto věcech pořádek a jasno. Takže nejdříve začněte u sebe, pak pokračujte v učení i u okolí. Partneři a děti pravděpodobně změní uvažování dříve, když vás uvidí, jak přemýšlíte o penězích, jak s mini manipulujete, jak se rozhodujete, co je důležité koupit a bez čeho se naopak obejdete. Za čas jim můžete být inspirací.

Porozhlédněte se po domě, nebo si ho klidně projděte, a pozorně se zadívejte na každý kousek místnosti. S velkou pravděpodobností zjistíte, že polovinu věcí, které máte doma, vůbec, ale vůbec nepotřebujete. Nakupujete věci jen pro svou momentální potřebu a pro pocit z nákupu.

První kontakt s penězi

Lidé se většinou dostanou do kontaktu s penězi na střední škole, kdy chodí na brigádu, pak si kupují, co chtějí a co jim rodiče nikdy nekoupí, protože je to moc drahé. Nebo za vydělané peníze jedou na dovolenou s kamarády. Často nemají ponětí, kolik věci stojí a co všechno se musí platit - telefon, nájem, energie, jídlo... Nemusejí nad tím totiž přemýšlet, řeší to za ně rodiče.

Pak, jakmile si začnou zařizovat vlastní bydlení, zjistí, kolik co stojí a jsou v šoku. Náklady na život jsou pro někoho vysoké a někdo si je ani neumí spočítat, nebo slevit ze svých nároků, a stále chodí na obědy, večere a kávu do restaurací.

Mnoho rodičů už dává dětem kapesné, takže není problém jednou za čas říct dítěti, aby si třeba zmrzlinu koupilo samo. Časem zjistí, že si ji nemůže kupovat každý den, protože by na ni nemělo. Také zjistí, že bankomat peníze netiskne automaticky. Možná je to trochu drsné učení, ale pro dospívající děti (a také jejich rodiče) bude docela úleva, když se nedostanou hned na začátku dospělého života do finančních pastí.

Zkuste se jeden měsíc zaměřit na peníze a kupovat jen věci, bez kterých se neobejdete. Na konci měsíci zjistíte, kolik jste ušetřili a za pár měsíců můžete místo propitých hektolitrů kávy vyrazit s kamarádkou na dovolenou nebo si pořídit věc, po které už dlouho toužíte.

A ZDE JE SEZNAM NEJHORŠÍCH MÍST, KAM BY SI PENÍZE SCHOVÁVAL JEN BLÁZEN:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články