8 varovných signálů, podle kterých poznáte, že jste závislí na milování

8 varovných signálů, podle kterých poznáte, že jste závislí na milování
Zdroj: Freepik

V důsledku pandemie koronaviru a s ní spojeným omezením kontaktů vzrost podle odborníků z Delamere Health počet lidí závislých na sexu. Zprávu přinesl server listu The Sun. Pojďte se s námi podívat na osm indicií, které vám napoví, zda se tento problém týká i vás nebo vašeho partnera.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 04. 06. 2021 09:00

Sex je kořením života. Pokud ale touha po něm překročí určitou hranici, může člověku zkomplikovat život. Své by o tom mohly vyprávět i celebrity v čele s Michaelem Douglasem (76), Davidem Duchovnym (60), Pamelou Anderson (53) či Russellem Brandem (46).

Podle odborníků z centra pro odvykací léčbu Delamere Health během pandemie covidu-19 prudce vzrostl počet lidí s různými závislostmi. A týká se to i závislosti na sexu. Jde o psychickou poruchu, při níž má postižený nutkavou potřebu provozovat sexuální aktivitu. Často se tak snaží vytěsnit negativní pocity nebo špatné zážitky. To má přirozeně vliv na každodenní život postiženého i jeho okolí.

Pojďte se s námi podívat na osmičku indicií, podle nichž poznáte, zda jste závislí na sexu.

1. Nutkavé myšlenky na sex

Vtíravé myšlenky jsou jedním z hlavním příznaků závislostí obecně. U lidí závislých na sexu to znamená, že se stěží dokáží soustředit na cokoliv jiného. Myšlenky na sexuální aktivitu je dočasně opouštějí jen ve chvíli, kdy se takové aktivitě věnují.

2. Neustálá potřeba sexu

Mozek člověka nutí, aby měl sex, přestože si plně uvědomuje negativních dopady takového jednání. Nutkání k sexu pak ovlivňuje i další sféry jeho života.

3. Nadměrný čas věnovaný sexu

Pokud se kvůli sexu často omlouváte ze společenských akcí, pracovních závazků či jednání, pak máte problém. Podle expertů v takovém případě poznamenává nadměrný čas strávený sexem nejen osobní a pracovní vztahy postiženého, ale i jeho vzdělávání, finance nebo fyzické či duševní zdraví.

4. Sex až na krev

Odborníci zjistili, že lidé závislí na sexu masturbují tak často, až jim tato procedura krom potěšení přináší i bolest. Stejně to mají i se sexem. Provozují ho tak často nebo tak drsně, že to zkrátka bolí při akci i po ní. "Ani to je ovšem nepřiměje frekvenci sexu snížit," poznamenávají lékaři z Delamere Health.

5. Špatné pocity z nutkavého jednání

Závislost na sexu u postiženého často vyvolává pocity hanby, lítosti, bezmoci, úzkosti a deprese. Proto tito lidé zpravidla vedou dvojí život a obávají se odhalení.

6. Potřeba "zvyšovat dávky"

Závislý brzy zjistí, že potřebuje stále více sexu nebo drsnější sex, aby uspokojil své potřeby. To, co ho dříve těšilo, mu postupem času nestačí. "Takový člověk pak zpravidla sám sebe přistihne při sledování stále drsnějšího porna či praktikování drsnějšího sexu. Stoupá také jeho frekvence sexuálních styků, dopouští se různých forem sexuálního násilí, platí si prostitutky nebo jde do opravdu riskantních praktik, jako je různé škrcení či dušení," soudí experti.

7. Omezení ostatních aktivit

Člověk závislý na sexu postupně ztrácí zájem o koníčky nebo aktivity, kterým se až dosud rád věnoval. "Je také dost pravděpodobné, že kvůli své nutkavé potřebě omezí styky s rodinou a přáteli," tvrdí odborníci.

8. Pokračování v sexu vzdor negativním dopadům

Postižený obvykle pociťuje negativní dopady svého chování, přesto s aktivitou nepřestane. "Jde převážně o podvádění partnera, získání sexuálně přenosné choroby, nechtěné těhotenství, ztrátu zaměstnání či krach vztahu," vyjmenovávají lékaři.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články