9 tipů, jak zastavit padání vlasů přírodní cestou. Vyzkoušejte magickou sílu těchto bylinek

9 tipů, jak zastavit padání vlasů přírodní cestou. Vyzkoušejte magickou sílu těchto bylinek
Zdroj: Freepik

Padání vlasů patří mezi časté problémy. Mimo jiné se s ním dlouhodobě potýká až třetina lidí, kteří prodělali nemoc covid-19. K zastavení padání může přispět celá řada faktorů. Vybrali jsme pro vás devět bylin, které mohou zlepšit stav pokožky hlavy a postarat se o růst vlasů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 16. 03. 2021 09:00

Ztráta vlasů může mít celou řadu spouštěčů. Mezi nejčastější patří vážné alergie, velký emocionální stres, chemoterapie, ale také třeba pokročilá infekce. Výjimkou zřejmě není ani covid-19. Podle průzkumu hnutí Survivor Corps, které sdružuje pacienty po prodělání koronaviru, se s nadměrným vypadáváním vlasů potýká až 32 % postižených! „Jde dokonce o častější příznak nemoci než například nevolnost a zvracení a téměř stejně častý příznak jako tachykardie (zvýšená tepová frekvence – pozn. red.) nebo bolest v krku,“ ozřejmila profesorka medicíny Natalie Lambertová z americké Indiana University School of Medicine.

Problém s vypadáváním vlasů může nastat i při konzumaci vyšších dávek vitaminu A. Ten bývá součástí léčby akné.

Vyzkoušejte magickou sílu z přírody

Vlasové vody a oleje se nanášejí na navlhčenou pokožku hlavy. Éterický olej se v množství 3–4 kapek přidává k lžíci oleje (jojobový, olivový, mandlový), jemně se vmasíruje do pokožky hlavy a nechá působit zhruba hodinu. Pak se smývá obvyklým způsobem. Které bylinky vám mohou při padání vlasů pomoct?

1. Rozmarýn

Rozmarýn patří mezi nejčastěji používané bylinky na padání vlasů. Obsahuje antioxidační a protizánětlivé látky, kromě toho má antivirový a antibiotický účinek. Vnitřně můžete využít rozmarýnový čaj. Lépe se ale hodí rozmarýnová voda, případně rozmarýnový olej. Rozmarýnovou vodu můžete nanést na pokožku hlavy a jemně promasírovat po každém umytí vlasů. Stimulujete tak krevní oběh, což nejen přispěje k podpoře růstu vlasů, ale zároveň pomůže vyřešit lupy.

2. Cedrové dřevo

Cedrové dřevo je také považováno za preventivní prostředek proti padání vlasů, nejspíš k tomu přispívají jeho antiseptické účinky. Stimuluje také vlasové folikuly a prokrvuje pokožku hlavy. Poradit si dokáže i s lupy.

3. Levandule

Podobně jako cedrové dřevo je i levandule díky svým antiseptickým, protizánětlivým a antimikrobiálním vlastnostem adeptem na zastavení padání vlasů a podporu jejich růstu.

4. Šalvěj

I šalvěj vyniká antiseptickými účinky. Připravit si můžete nálev z listů. Hodí se na podporu růstu vlasů, ale také proti lupům. Nevhodná je pro epileptiky, v těhotenství se šalvějí velmi opatrně.

5. Kopřiva

Kopřiva podporuje krevní oběh, proto se už dlouhá desetiletí využívá pro regeneraci vlasů a zvládá také boj s lupy. Pro přípravu kopřivové vody se ideálně využívá kořen, přichystat ji ale můžete i z listů (čerstvých či sušených). Kromě toho se vyplatí kopřivovou vodou spláchnout hlavu po mytí, funguje totiž jako kondicionér.

6. Zázvor

Kořen zázvoru je známým prohřívacím prostředkem. Také v tomto případě podporuje cirkulaci ve vlasových folikulech. Tím dochází k rychlejšímu růstu vlasů. Zázvor také vyniká antiseptickými vlastnostmi. I tento přírodní pomocník pomáhá s lupy.

7. Aloe vera

Enzymy z této rostlinky s širokými účinky rozpouštějí odumřelé kožní buňky, ale i maz. Ten může ucpávat vlasové folikuly. Protizánětlivá a antibiotická kyselina salicylová je další prospěšnou složkou, která pečuje i o pokožku. Gel z aloe vera je známým hydratačním prostředkem.

8. Měsíček lékařský

Květy měsíčku jsou plné antioxidantů a minerálů. Mají poměrně bohaté uplatnění. Měsíček zklidňuje citlivou pleť, zbaví vás suché a svědivé pokožky hlavy. Měsíčkový olej může přispět k posílení vlasů, protože jeho účinné látky podporují tvorbu kolagenu a zároveň cirkulaci ve vlasových folikulech.

9. Přeslička rolní

Přeslička rolní je bohatá na minerální látky a často se využívá právě při péči o vlasovou pokožku. Obsažený flavonoid kvercetin má také protivirové a protizánětlivé účinky. Je to silný antioxidant. Křemík zase pomáhá proti lámání a třepení vlasů a vyživuje. Na vlasy se využívá výluh.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články