Chladivý satén jako trend na léto 2023: Pyžamové komplety, šaty prádlového typu i lesklá saka pozdvihnou outfit na luxusní

Chladivý satén jako trend na léto 2023: Pyžamové komplety, šaty prádlového typu i lesklá saka pozdvihnou outfit na luxusní
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/ kkoláž: Lifee
Saténový korzetový top. (Abercrombie & Fitch, 1 790 Kč)Zkrácená blůza. (Zara, 599 Kč)Ocelově šedá midi sukně. (Lindex, 999 Kč)Šaty s vázačkou. K dispozici v několika barevných odstínech. (H&M, 899 Kč)+ 15 fotek+ 16 fotek

Léto je pro něj jako stvořené. Chladivý, lehoučký, splývavý a dokonale spolupracující s každým vaším pohybem. Satén se jeví jako vyloženě letní materiál, obzvlášť když nám to diktuje nejedna módní kolekce zvučných jmen.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 08. 07. 2023 09:00

U Fendi z něj pro letošek ušili moc povedené kalhotové komplety se saky, další hvězdy světové módy se pak předhání v nabídce prádlových šatů, topů se špagetovými ramínky i doplňků z tohoto měkce splývavého a neodolatelně lesklého materiálu. A neunikla mu ani sekce doplňků: Počínaje pohodlnými, ale vkusnými saténovými balerínami a budoárovým stylem poznamenanými pantoflíčky s peřím či nadýchanými kabelkami konče.

Saténový set jako dokonalý základ letního šatníku

Základ vaší šatníkové saténové kapsle pro letošní léto a jistě i pro několik dalších následujících sezon tak směle postavte právě na jednoduchých šatech prádlového typu. Zvolit můžete mini délku i oblíbené prodloužené varianty pod kolena a níže. A hodit se budou i do kombinace s hitem, který jsme odkoukali u zmíněné značky Fendi: Saténové sako či blejzr jako samostatný prvek, stejně jako v setu s jmenovanými šaty či s širokými saténovými kalhotami, vytvoří příjemný základ pro mnoho elegantních letních modelů, kterými řeknete světu, že se orientujete v nejžhavějších trendech.

Lesklé doplňky hitem v kanceláři i na dovolené

Mezi saténovými kousky vynikají i další solitéry, kterými vkusně doplníte svou oblíbenou sestavu základních modelů vhodných pro všemožné kombinace ležérního i semi-elegantního typu: Blůza košilového střihu, jednoduchý saténový top s rukávy i bez, komplety typu pyjama i kimonové střihy, všem těmto nestárnoucím legendám dodá saténový povrch luxusní, nadčasový a skvěle kombinovatelný charakter, na kterém můžete stavět nejen váš letní kancelářský look, obstojí i v party sekci a sbalit jej můžete i na dovolenou.

Satén, to není jen pravé hedvábí...

Pokud si chcete dopřát skutečný luxus, zaujme vás hedvábný satén na první pohled. Leskem, nizoučkou gramáží, měkkostí. Negativem ale je jeho složitější žehlení. Ideální je upravit jej do požadovaného tvaru ještě za vlhka. Navíc je vhodné prát kousky z přírodního hedvábí jen v ruce a s velkou opatrností. Odvděčí se vám ale kvalitním a nezaměnitelným vzhledem.

Oproti tomu modely z méně nákladného, ale podobně příjemného bavlněného saténu můžete směle hodit do pračky, také proces žehlení je u nich o poznání snazší. Ideální je ale vybírat skutečně kvalitní materiál z egyptské bavlny. Ne vždy však takové materiály dominují kolekcím v běžných obchodech s konfekcí.

V těch naopak často narazíte na syntetické či směsové saténové materiály, tedy atlasové tkaniny s vysokým leskem z viskozových či směsových vláken.Takové textilie sice vyžadují minimim speciální péče, dokonalého efektu saténu tkaného z luxusních přírodních produktů ale nedosahují, obvykle jsou vyšších gramáží, výhodu jim ale nelze odepřít - významně méně se mačkají.

Saténové kousky, které vám zpříjemní léto a prodchnou šatník lehoučkou elegancí, najdete ve fotogalerii.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články