Nedaří se vám zhubnout do plavek? Možná děláte tyto chyby

Nedaří se vám zhubnout do plavek? Možná děláte tyto chyby
Zdroj: Pixabay

Hubnete už delší dobu, cvičíte a kila šla zdravě dolů, jenže najednou se hubnutí prakticky zastavilo? Na vině je zpomalující se metabolismus. Ale nebojte, je možné mu dodat trochu rychlosti. Samozřejmě při dodržování určitých rad.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 04. 07. 2020 09:58

Co byste tedy měla dělat, aby se váš metabolismus opět rozběhl? Není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Určitě snídejte

Vyvážená snídaně je prostě základ. Pokud se totiž nenajíte do hodiny po probuzení, tělo najede na krizový hladový režim a začne si následně každou dodanou kalorii šetřit na horší časy. Výživoví poradci nám to ostatně opakují dokola: hladovění vede ke zpomalování metabolismu a přibývání na váze. Takže, jak ráno? Kvalitní bílkovina (jogurt, skyr, tvarohová pomazánka, šunka, omeleta), kvalitní sacharid s dostatkem vlákniny (neslazené cornflakes, vločky, tmavé pečivo) a ovoce nebo zelenina.

Místo kávy zelený čaj

Stejně tak jako nápoje s kofeinem také zelený čaj zrychluje metabolismus. Zelený čaj je ta nejzásadnější věc pro zrychlení metabolismu, dopřejte si denně tak tři šálky.

Měňte druhy pohybu

Pravidelný pohyb je fajn, ale neměl by být pokaždé stejný, jelikož pak již nemá takový účinek, jako když ho děláte poprvé. Zkuste třeba různé typy běhu, kromě joggingu například sprint spojený s chůzí nebo běh v kopcovitém terénu. Nezapomeňte ani na střídání aktivit v různých tepových frekvencích. Nejen že psychice prospěje, když je každý den na pořadu jiné sportovní vyžití, ale zaručí to i stálý posun.

Zapojte aerobní aktivity

Mezi aktivity, které lze provádět, patří box, sprinty, vybíhání schodů a všechny podobné činnosti, při kterých se cvičí do maxima tepové frekvence. Tyto sporty samozřejmě vyžadují pauzy. "Při náročných aktivitách se skutečně zrychluje bazální metabolismus, a to na jeden až tři dny po zátěži v rámci regenerace organismu. Kdo chce metabolismus nakopnout opravdu dlouhodobě, měl by zařadit vysokofrekvenční trénink dvakrát až třikrát týdně," uvádí trenér Milan Panenka.

Tomuto typu cvičení by se ale měli vyhnout lidé trpící vysokým tlakem, kornatěním tepen a dalšími kardiovaskulárními onemocněními i vysoce obézní lidé.

Zkuste cvičit v chladu

Přestože mezi dlouhodobé hity v hubnoucích aktivitách patří tzv. hot jóga, mnozí odborníci se shodují, že při hubnutí pomáhá cvičení spíše v chladnějším prostředí. "Ve vytopených tělocvičnách jsou na tělo kladeny nároky na snižování teploty, což ho však nestojí příliš mnoho energie. Naopak při pobytu v chladu, kde termoregulační mechanismy musí zajistit zahřátí těla, spotřebují nějakou tu energii navíc. Pro pravidelný trénink si tak raději vybírejte chladnější prostředí," říká trenér Panenka.

Už žádné nesmyslné diety

V médiích se objevují inzeráty na neustále nové a nové diety. Zapomeňte na ně. U dietních režimů, kterých najdete na internetu spoustu, bývá problémem to, že nedodávají tělu všechny nezbytné živiny, a především jsou pro většinu lidí dlouhodobě neudržitelné. Chroničtí "dietáři" tak často dietu nějakou dobu drží, třeba i trochu zhubnou, ale po jejím skončení naberou všechna kila zpět a obvykle i s bonusem. Pokud střádáte kila po několik let, žádná zázračná dieta vás jich za pár týdnů nezbaví.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články