Nedaří se vám zhubnout na vysněnou váhu? 6 zásadních chyb, které možná děláte

Nedaří se vám zhubnout na vysněnou váhu? 6 zásadních chyb, které možná děláte
Zdroj: Shutterstock
Nedaří se vám shodit? Možná při cvičení přehnaně hladovíte.Stejně jako nedostatek pohybu škodí i přehnaná zátěž.
Klíčem k úspěchu je také dostatek spánku. Pokud nejste správně odpočatí, bude vás honit mlsná.Zbytečně neřešte váhu nebo své míry. Cvičení má mnohem více pozitivních účinků.+ 2 fotky+ 3 fotky

Dřete v posilovně a omezujete se v jídle, abyste zhubli na vytouženou váhu? Podle výživového poradce sportovců Davida Stacheho to nemusí fungovat. Sdělil to listu The Sun s tím, že se při hubnutí nejčastěji dopouštíme následujících šesti chyb.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 10. 2021 09:00

Trávit dlouho hodiny v posilovně, upírat si oblíbené laskominy a přitom na sobě nepozorovat kýžený úbytek na váze je frustrující. Abyste se do podobné situace nedostali, Stache doporučuje držet se následující šestice pravidel.

Špatně zvolený jídelníček

Podle Davida je třeba si uvědomit, že náročné cvičení si žádá odpovídající jídelníček. Hladovění vám hubnutí rozhodně neusnadní. "Pokud budete neúnavně makat v posilovně, ale nedodáte tělu potřebné živiny a kalorie, výsledek neuvidíte," upozorňuje.

Neúměrná zátěž

Sociální sítě jsou plné lidí, kteří ostatním doporučují různé hubnoucí či posilovací cviky. Ve sledujících tak vzniká dojem, že musejí dřít jako sportovci, aby se udrželi v kondici. Jenže přehnané cvičení není při hubnutí žádoucí.

"Je skvělé, když na sobě člověk pracuje, ale pokud se po cvičení nejste schopni zvednout ze židle, něco je špatně. Pamatujte, že fyzická zátěž v posilovně je jen jedním z dílků celkového procesu hubnutí a rozhodně byste to s ní neměli přehánět. Pokud tak učiníte, tělo zpomalí metabolismus, aby ušetřilo energii. A tím se zpomalí i hubnutí," tvrdí David.

Nedostatek spánku

Na hubnutí můžete zapomenout i v případě, že se v noci pořádně nevyspíte a v důsledku toho jste přes den unavení. "Kvůli nedostatku spánku budete mít méně energie a tím i tendenci některá cvičení vynechávat. A také vás bude honit mlsná, takže snáze podlehnete pokušení v podobě sladké tyčinky," upozorňuje David. Aby se vám lépe usínalo, je dobré si večer dát horkou koupel a hodinu před ulehnutím nekoukat na TV, tablet, počítač či mobil.

Sledování váhy a rozměrů

Ač David doporučuje monitorovat pokroky v hubnutí, měli byste se vyvarovat každodenního sledování úbytků na váze či přeměřování jednotlivých partií. "To vás pak svádí k tomu, abyste dřeli víc, než je zdrávo. Nebo dokonce vynechali plánované volno ve cvičebním kalendáři, což rozhodně nikomu nesvědčí. Odpočinek je důležitý, aby následné cvičení mělo větší efekt," tvrdí David.

Osamělé hubnutí

Jeden z nejčastějších omylů při hubnutí je ten, že to zvládneme sami. Ve skutečnosti pokud chcete zhubnout, potřebujete, aby vás v tom okolí podporovalo a nedovolilo vám to vzdát. "Není nic horšího, než se osaměle ploužit do posilovny, kde vás to nebaví, a pak vyrazit na večeři s přáteli, kteří si dávají pořádný nášup, zatímco vy se musíte stravovat dietně. Pokud tedy chcete zhubnout, najděte si parťáka, který do toho půjde s vámi," doporučuje David.

Absence zpětné vazby

Pokud nemáte dobře zmapovaný proces hubnutí, nepohnete se z místa. Proto je žádoucí, abyste průběžně monitorovali své výkony a čas od času je zrevidovali. "Je to důležité proto, abyste věděli, kde máte mezery, a co naopak zvládáte levou zadní. A tomu uzpůsobili další cvičení," uzavírá David.

Zdroj informací:

Thesun.co.uk

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články