Kdo vchází první do výtahu? Muži původně kontrolovali lana, doba se ale změnila, říká odbornice na etiketu

Kdo vchází první do výtahu podle etikety: Muži už nechodí kontrolovat lana, a tak má přednost žena
Zdroj: Se souhlasem Julie Balobanové
Podle etikety by muž měl do výtahu pustit první ženu. Dříve tomu bylo jinak, ale to se ještě považoval výtah za nebezpečný prostor a muž měl vcházet první, aby zkontroloval, že je vše v pořádku. Dnes by měl muž dát ženě přednost a pohlídat, aby ji nezavřely automatické dveře, pak až nastoupit on sám. Pravidlo je ovšem jiné v pracovním prostředí. Tam nastupuje první ten, kdo je nejblíže u dveří. Neznamená to ovšem, že se muži nemohou projevit jako gentlemani a dámu nepustit první.

Téměř každý den vcházíme do dveří, restaurací, výtahu, či dalších místností. Přirozeně tak vyvstává otázka: Kdo vstupuje jako první, muž, nebo žena? Mluvíme-li o etiketě, žena je společensky významnější než muž. Neznamená to však, že je něco víc. Muž nicméně získává ve společnosti dámy příležitost projevit se jako opravdový gentleman.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 12. 11. 2022 18:00

Základní pravidlo etikety nám říká: Chovejte se ohleduplně vůči ostatním. Obzvlášť to platí v případě, když se ocitnete ve společnosti společensky významnější osoby (žena, starší člověk). 

Pravidlo při vcházení do restaurace

Dříve bylo podle etikety pravidlem, že do restaurace vstupoval jako první muž. Důvod byl celkem prostý a pochopitelný. V případě potřeby měl totiž muž ochránit svůj doprovod před zraněním či znečištěním oděvu jídlem či pitím"V dnešní době pravděpodobnost toho, že muž pozve dámu do podniku, kde by se někdo mohl poprat, je téměř nereálná," uvádí odbornice na etiketu Julie Balobanová. 

Pravidla etikety mají za úkol nám usnadnit život a každé takové doporučení by mělo dávat smysl a být především logické. "Při vcházení do restaurace bude rozhodující, kterým směrem se otevírají dveře. Pokud se otevírají směrem dovnitř, jako první vstoupí muž a podrží dveře, aby umožnil komfortní vstup svému doprovodu. Ocitneme-li se v situaci, kdy se dveře otevírají směrem k návštěvníkům, muž dveře otevře, přidrží je, žena vstoupí a počká na svůj doprovod," uvádí autorka knihy Etiketa pro elegantní ženu.

V případě, že dveře otevírá personál, vchází jako první žena, která je společensky významnější. 

Etiketa při vcházení do výtahu

Tady se pravidla etikety maličko změnila. Dříve měl do výtahu, který se považoval za nebezpečný prostor, vstoupit jako první muž, zkontrolovat pevnost lan a zajistit ženě bezpečný nástup. "V dnešní moderní době je vstup do výtahu vnímán jako vstup do bezpečného prostoru. Jediné riziko, kterému čelíme, je sevření automatickými dveřmi. Do výtahu tedy nastupuje jako první společensky významnější osoba (žena, starší), aby na ni interval pro uzavření automatických dveří vystačil," prozrazuje Balobanová čtenářkám Lifee.cz.

Pokud muž doprovází více žen, zůstává stát u dveří, které přidrží, a sám nastupuje jako poslední. 

Výtah v práci má jiná pravidla

Každé pravidlo má svou výjimku a ta se dostává ke slovu u výtahu v práci a kancelářských budovách. "Podle pravidel byznys etikety do výtahu nastupuje jako první ten, kdo stojí dveřím nejblíž. Důvod je velice jednoduchý. Čas jsou peníze. V práci nemáme dostatek času řešit společenskou hierarchii při nastupování do výtahu. To ale neznamená, že se kolegové v práci nemohou zachovat jako gentlemani a pustit dámu jako první," radí mužům znalkyně etikety.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články