Špičkový neurolog Jiří Dvořák a jeho tipy na dlouhověkost: Rychlá chůze, minimum sacharidů i jednodenní půst

Špičkový neurolog Jiří Dvořák a jeho tipy na dlouhověkost: Rychlá chůze, minimum sacharidů i jednodenní půst
Zdroj: Se souhlasem Jiřího Dvořáka
Profesor Jiří Dvořák emigroval z Československa v 19 letech a stal se kapacitou v oboru spinální medicíny.V Praze pokřtil knihu Zdraví nad zlato, která je podle něj kuchařkou zdravého životního stylu.Přednášku profesora Dvořáka si nenechaly ujít herečky Martina Babišová a Alena Doláková.Křest knihy proběhl za účasti PhDr. Mariana Jelínka, který k českému vydání knihy napsal předmluvu.+ 4 fotky+ 5 fotek

Švýcarský neurolog českého původu Jiří Dvořák se vedle spinální medicíny zabývá také zdravým životním stylem. Klíč k němu nyní prozradil magazínu Lifee.cz. Podle uznávaného odborníka je zásadní rychlá chůze, minimum sacharidů ve stravě a v případě přibývání na váze by si člověk měl naordinovat jednodenní půst. Kolik kroků je podle profesora Dvořáka denně tak akorát? A proč se lidé podle něj v dnešní době přejídají bílkovinami?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 11. 2022 12:00

Profesor Jiří Dvořák nedávno pokřtil v Praze české vydání knihy Zdraví nad zlato, jejíž je hlavním autorem. Na „kuchařce zdravého životního stylu“ pracoval společně s kolegy ze Spojených států a Thajska. Publikace čtenářům radí, jak si udržet zdraví do vysokého věku. Základem je podle Dvořáka dostatek pohybu a zdravá strava s dostatkem zeleniny, zdravých tuků, bílkovin, a naopak minimem sacharidů. Dnešní člověk prosedí nebo proleží 23 hodin denně," říká.

Populaci na zdraví a dlouhověkosti nejvíce ohrožuje obezita„Lidé, kteří mají problémy s váhou, by se měli především více hýbat, zkrátka zvýšit svůj výdej energie. Nejlepší je rychlá chůze," radí profesor Dvořák, který 23 let pracoval jako vedoucí lékař Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) a staral se o zdraví takových hvězd, jako je sedminásobný držitel Zlatého míče, Argentinec Lionel Messi. Ujít bychom měli 10 - 12 000 kroků za den," doporučuje.

Jaký je váš názor na přerušovaný půst, aktuálně populární metodu hubnutí?

Nedělal bych z toho žádné náboženství. Denní život je velice důležitý a v tom denním životě je poslední jídlo večeře, která by měla proběhnout spíš dříve, než-li později, třeba v 18 hodin. Pokud to tak je, máte automaticky půst až do rána. Pokud si jej chcete prodloužit, najíte se až v poledne, což je ve své podstatě velice dobré. U mladých lidí to není tak jednoduché, protože ti potřebují mnohem víc energie. Ale čím starší jsme, tím je odstup mezi jídly delší.

Vy sám se takto stravujete?

Já osobně nyní konzumuji jen dvě jídla za den - zpravidla je to oběd a potom velice lehká večeře. Mezitím je těch 12 - 16h, kdy nejím nic, a nemám s tím problémy. Je to celé jen o zvyku. Lidé, kteří bojují s nadváhou, by se měli především více hýbat, zkrátka zvýšit svůj výdej energie. Nejlepší je rychlá chůze, to je pro člověka ideální způsob pohybu. Ujít bychom měli 10 - 12 000 kroků za den. Když ani tohle nezabírá, navrhuji lidem jeden den v týdnu vůbec nejíst, protože během 24 hodin ztratíte 2 000 kalorií. V minulosti jsem půst držel i týden. Pokud ani tohle nepomáhá, doporučuji půst až čtyřtýdenní.

Lze čtyřtýdenní půst vydržet?

Bez problémů. Pochopitelně celou dobu pít, a to čistou vodu nebo čaje. Ale pochopitelně je nutná větší příprava a po celou dobu konzultace s lékařem. Zažil jsem i extrémní příklady, kdy lidé drželi půst 6 až 8 týdnů - šlo o osoby s velkou obezitou. Čtenářům Lifee.cz bych doporučil jednodušší formu půstu, a to těch 12 - 16 hodin.

Jsou nějaké diety, které vás šokovaly?

Žádný extrém není dobrý, já už to přestal sledovat, protože tyto diety slibují víc, než nám mohou dát. Držím se vyvážené stravy.

Během vaší přednášky zaznělo, že se lidé v dnešní době přejídají bílkovinami. Jak k tomu dochází?

Běžnému člověku průměrné postavy stačí konzumovat 1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti, a pokud jich přijímáte víc, tak je přirozeně vyloučíte. Tělo víc nepotřebuje. Za nejlepší zdroj bílkovin považuji luštěniny, například čočku, která má minimum sacharidů a také je cenově přívětivá. Obecně jsem s konzumací sacharidů opatrný a pečivo doporučuji jíst velmi střídmě. Je to všechno o zvyku.

Jak by se měli stravovat lidé po šedesátce?

Jeden z problémů je, že lidé ve stříbrném věku nejsou fyzicky aktivní. Senioři by měli hlavně udržovat sociální kontakty, které je k aktivitě motivují. Třeba dělat s kamarády nějaký sport - stačí procházky. Máme studie, které jsme sami dělali, a senioři, kteří začali hrát pravidelně 2x týdně fotbal - byť kvůli sociálním kontaktům - byli zdravější než jejich vrstevníci. Vyřeší tak hodně problémů s klouby. Pokud je senior neustále sám, potom začne mít špatné návyky a začne se méně pohybovat. Přitom je to právě pohyb, co je důležité také pro náš mozek. Mozková kapacita klesá, pokud je pohybu málo. Je prokázané, že demence i Alzheimer propukají častěji u lidí, kteří se nepohybují.

Jaké jsou první příznaky demence a Alzheimerovy choroby? Coby špičkový neurolog můžete jistě poradit, v jakých chvílích zpozornět.

Člověk začíná zapomínat jména, telefonní čísla, jména ulic, dokonce i měst. To jsou první příznaky, které přicházejí třeba v emočně vypjatých situacích. Chování takových lidí se mění z lehce agresivního do apatického. To jsou symptomy, které mohou nemoci předcházet.

Jak těmto chorobám předcházet?

Dnes už se ví, že demenci, která by mohla přijít, je možné oddálit zdravým životním stylem - číslo jedna je pohyb a dobrá výživa. To je dokázané, i když stále nevíme, proč někdo dostane demenci dříve a někdo zase později. Jen by člověk neměl čekat s rukama v klíně, až tu nemoc dostane.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články