Pijte vodu, jezte vodu: 7 nejlepších hydratačních potravin, které v létě dodají potřebnou vláhu tělu

Pijte vodu, jezte vodu: 7 nejlepších hydratačních potravin, které v létě dodají potřebnou vláhu tělu
Zdroj: Freepik

Když je horko k zalknutí, tělo potřebuje především vodu. Neomezujte se však na pravidelné usrkávání oblíbených nápojů, vždyť voda se dá i jíst! Mezi hydratační potraviny, které vám mohou pomoci překonat horko, patří i sestřenice královny květin!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 12. 07. 2023 08:00

Potřeba tekutin se v horkém počasí zvyšuje, zvlášť pokud jste fyzicky aktivní, potíte se, případně bojujete s letním průjmem, kterému nahrávají exotické či zkažené potraviny, bakterie ve vodě i imunita oslabená vysokými teplotami. Jakkoli je pitná voda důležitá, mnoho druhů ovoce a zeleniny poskytuje živiny a elektrolyty (ionizované formy minerálů), jež hrají zásadní roli v manipulaci s rovnováhou tekutin. Zde je několik těch nejlepších, do kterých se kdykoli můžete zakousnout!

Šťavnatý meloun

Osvěžující a sladký meloun se skládá z více než z 90 procent z vody. Je také bohatý na draslík, důležitý elektrolyt, esenciální vitaminy, antioxidanty a minerály. Přítomnost jednoduchých sacharidů ve vodním melounu působí jako palivo, takže byste jen těžko hledali ideálnější letní občerstvení. Meloun si vychutnejte nakrájený na plátky či v salátu se slaným sýrem feta.

Chutný pomeranč

Pomeranče jsou skvělé ve sladkých i slaných receptech, ba co víc, podtrhují chuť grilovaného masa. Plátky pomeranče v horkém dni vlévají energii do žil a zodpovědně hydratují organismus. Jejich kombinaci s řeřichou a červenou řepou odolá jen málokdo.

S růží příbuzná jahoda

Jahody nelze nemilovat. Ve skutečnosti obsahují více než 90 procent vody, platí za letní občerstvení se spoustou vitaminů a minimem kalorií a hodí se do smoothies a obilných kaší. Zajímavostí je, že jahodník je rostlina z čeledi růžovitých, tudíž spadá do stejné rostlinné rodiny jako růže.

Sladká broskev

Ano, i broskve jsou hydratační. A dají se grilovat, což zesiluje jejich příjemnou sladkost. (Pro tento účel si vyberte mírně pevnou, ale už dost sladkou broskev.) Díky broskvím tělu dodáte vodu a draslík, který má vliv na činnost srdce a cév. Dalším bonusem je nízký glykemický index.

Nenápadná okurka

Křupavá, lahodná a plná vody! Salátová okurka patří k zásobárnám základních vitaminů A, C, B6 a K a je doslova multifunkční. Už jste zkoušeli studenou okurkovou polévku s ořechy? Na dvě porce utřete tři stroužky česneku, vmíchejte 250 gramů nakrájené okurky a 100 gramů strouhaných jader vlašských ořechů. Zalijte šálkem studené vody. Tuhle dobrotu miluje celý Balkán!

Podceňovaný celer

Neprávem opomíjený celer je další skvělou volbou a hydratační svačinou pro horké dny. Celer je protizánětlivý, plný vitaminu C a minerálních látek (fosforu, draslíku, hořčíku a vápníku) a zbavuje tělo škodlivin. Jeho nasládlá chuť doplňuje nejen masitá jídla, překvapuje i ve spojení s ovocem, kupříkladu jablky. Většina lidí však dává přednost jednoduchým pomazánkám. Celer a mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, přimíchejte bílý jogurt, trošku soli a pepře a doplňte čerstvými bylinkami.

Milované rajče

Zakousnout se do čerstvě utrženého, voňavého rajčete je prostě lahoda. Rajče jezte pokapané olivovým olejem, s bazalkou a mozzarellou. Rajče zachovává glykemickou hladinu a antioxidační lykopen v něm obsažený může podle výzkumů chránit před spálením sluncem. Inu, není náhoda, že průměrná roční spotřeba rajského jablíčka je 12 kilogramů na jednoho člověka.

Zdroje informací: organicauthority.com, wikipedia.org, eatingwell.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články