Plavky s (nejen) hollywoodským příběhem: Červené podle Pamely, oranžové podle Halle Berry nebo retro s Marilyn Monroe

Plavky s (nejen) hollywoodským příběhem: Červené podle Pamely, oranžové podle Halle Berry nebo retro s Marilyn Monroe
Zdroj: Profimedia, oficiální materiály prodejce/ koláž: Lifee
Pamela Anderson si návrat do plavek užívá se značkou Frankies Bikinis, kde je tváří nové kolekce zahrnující i ikonický rudý model známý ze seriálu Baywatch (Pobřežní hlídka).V nabídce značky je najdete za 6 050 Kč.Podobný model s propracovaným dekoltem nabízí značka Triumph. (2 180 Kč)Glamour varianta rudých plavek s leskem od značky Calvin Klein. (3 190 Kč)+ 30 fotek+ 31 fotek

Bikiny se zrodily ve Francii v roce 1946. Přesně 5. července před 77 lety je světu představil návrhář Louis Réard. Předcházel jim tedy ještě model Atom, propagovaný jako nejmenší plavky na světě. O něco mladší bikiny ale své méně slavné předchůdkyně ihned zastínily. A my si dnes bez nich letní dny plné slunce nedovedeme představit. 

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 05. 07. 2023 08:00

Miniaturní plavky zvané bikiny sestávající z horního a spodního samostatného dílu pojmenoval jejich tvůrce podle atolu  v Tichém oceánu, kde se pár dní před představením revolučního modelu plavek uskutečnil test atomové zbraně. A podobně nepřehlédnutelný efekt spustily titěrné plavky ve světě módy, kde dominují dodnes.

Zářnou kariéru ale vedle bikin znovu slaví i další nezapomenutelné modely plavek, jejichž kariéru odstartovala patřičně výbušná role ve filmu či seriálu. Znovuobjevený model jednoduchých červených plavek, ve kterých nejvíce času před kamerou strávila vnadná Pamela Anderson (56) v seriálu Pobřežní hlídka, si jistě vybaví každý. 

Ikona ze seriálu Pobřežní hlídka znovu na scéně

A Pamela  je letos znovu oblékla! Pětadvacet let po ukončení natáčení slavného seriálového hitu byla pro značku Frankies Bikinis vytvořena pod jejím jménem kolekce, která tyto plavky nabízí, a Pamela neváhala v rudých vysoko vykrojených plavkách znovu zapózovat fotografům. Střih plavek, který odkazuje na trendy z devadesátých let minulého století, je tak znovu mezi favority.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pamela Anderson (@pamelaanderson)

Přestože s nadšením propaguje novou variantu svých ikonických rudých plavek, pro americkou mutaci magazínu Vogue se Pamela Anderson nedávno vyjádřila i k dalším oblíbeným modelům plavek: "Všechny musíme mít bílé bikiny," radí Pamela a dodává: „Já se v bílých bikinách vdávala. A dokonce hned dvakrát. Udělala jsem si průzkum mezi přáteli a všichni tvrdí, že nemůžete být více sexy než v bílých bikinách se zavazováním."

Bond girl zrozená z mořské pěny

Stejně nezapomenutelné jsou také dvoudílné plavky, kterými vyšperkovala svou sošnou figuru Bond girl Ursula Andress (87). Když se v bondovce Dr.No vynořila z mořské pěny s mušlí v ruce, její dvoudílné slonovinově bílé plavky s košíčky a páskem se ihned staly globální senzací. A když si jejich tvar prohlédnete detailněji, zjistíte, že nese mnoho současných módních prvků. Není tedy divu, že si opět můžete podobným kouskem dovybavit svou aktuální sbírku plážové výbavy.

Jak sbalit milionáře? Na plavky v celku!

Ani jednodílné plavky ale nemohou zůstat ve své slavné filmové či seriálové historii opomíjeny. Jedním z prvních výrazných plaveckých oděvů, který zanechal stopu nejen na stříbrném plátně, byly i jednodílné plavky bez ramínek, ve kterých okouzlila svět Marilyn Monroe už v roce 1953. Na svou dobu odvážný model před kamerou představila ve filmu Jak si vzít milionáře (1953) a její meruňkové plavky se zlatými ozdobami a cudnou sukýnkou zakrývající zadeček by s přehledem střihově obstály i v současnosti.

Nezapomenutelná strážkyně majáku v bikinách

Své tělo vystavila na odiv světu také další ze sexbomb světové kinematografie, francouzská herečka Brigitte Bardot ve filmu z roku 1952. Snímek Girl in the Bikini byl jejím filmovým debutem a sedmnáctiletá Brigitte se tak ihned stala jednou z průkopnic dvoudílného modelu titěrných plavek, které postupně dobývaly svět. Podobného úspěchu se Brigitte dočkala také ve filmu a Bůh stvořil ženu (1956), kde si také zahrála v plavkách.

A jaké filmové plavky oslovily vás? Vzpomínáte například na další slavnou Bond girl, jejíž oranžové bikiny směle konkurují legendárnímu modelu od Ursuly Andress? Nebo nemůžete zapomenout na černé bikiny půvabné Romy Schneider z filmového hitu Bazén (1969)? Vybrat si aktuální model podle filmu či seriálu není od věci ani téměř osmdesát let od představení průkopnického střihu plavek, a rozhodně se nemusíte inspirovat jen při výběru dnešních oslavenkyň pojmenovaných po půvabném ostrůvku v Tichomoří.

Více inspirace a modely, které nikdy nevycházejí z módy, najdete v naší fotogalerii.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články