Pravidla péče o zimní kabát: Stačí jen čtyři kroky a bude dlouho jako nový

Pravidla péče o zimní kabát: Stačí jen čtyři kroky a bude dlouho jako nový
Zdroj: Freepik.com
Kabát s límcem z umělé kožešiny, 1199 Kč.Károvaný vlněný kabát s kožešinou, 8490 Kč.Kabát s umělou kožešinou, 1799 Kč.Béžový kostkovaný kabát Vila, 2649 Kč.+ 4 fotky+ 5 fotek

Zimní kabát není zrovna levná záležitost. Bývá ušitý z kvalitních materiálů (například z vlny nebo kašmíru) a pořizujeme si ho na několik sezon. To jsou hned tři pádné důvody, proč bychom se o svůj zimník měli pečlivě starat, pravidelně ho čistit a nedovolit molům, aby si na něm pochutnali.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 07. 12. 2020 12:00

Pravidelná údržba svrchníku je důležitá nejenom proto, abyste ve svém krásném kabátu dlouho dělali parádu, ale také z hlediska hygienického. Vždyť pod ním se občas hodně zapotíme a na jeho povrchu se zachycují neviditelné bakterie, ale i okem patrná špína a prach. O nový kabát se hned zkraje moc starat nemusíte, ale jinak je to se svrchníkem už nějaký čas nošeným.

Na začátku zimní sezony

Když kabát vybalíte z ochranného obalu, ve kterém přečkal léto i podzim, pohledem zkontrolujte, zda je v bezvadném stavu. Předpokládáme, že jste ho nechali na jaře profesionálně vyčistit, špinavý by tedy být neměl, ale jestliže byl v nedokonale těsnicím obalu, možná bude lehce zaprášený. V tom případě byste s ním měli znovu zamířit do čistírny.

Denní péče o kabát

Každý den, kdy v kabátu vyrazíte ven, byste ho neměli po návratu domů ihned vracet do šatníku. Doporučuje se pověsit kabát i s ramínkem na věšák nebo dveře skříně a nechat alespoň hodinu vyvětrat. Silný materiál, ze kterého je kabát ušitý, do sebe totiž absorbuje vzdušnou vlhkost i váš pot.

Jak na znečištěný kabát

Při běžném nošení se stane, že si lem kabátu znečistíte blátem, na ramenou vám ulpí vlasy a lupy, zachytí se také chlupy zvířecích mazlíčků. Na vlasy a chlupy se osvědčil lepivý váleček, kterým vše rychle odstraníte. Bláto nechte zaschnout a jemně vykartáčujte. Jestli je špína odolná, radši hned s kabátem zajděte do čistírny. Na vlněné látce se někdy tvoří nevzhledné žmolky, na ně platí jen odžmolkovač, malý přístroj podobný holicímu strojku. Radši nezkoušejte žmolky odstranit žiletkou, riskujete, že si proříznete i krásnou látku.

Uložení kabátu po sezoně

Na jaře, kdy už neočekáváte další mrazy, je čas kabát uložit k zimnímu spánku. Ale ještě předtím ho nechte naposledy vyčistit. Určitě se nedoporučuje ukládat nošené a znečištěné ošacení. Kabát neskládejte do krabice. Dlouhým ležením by se vlákna přelámala. Pověste ho na ramínko, přidejte kousek cedrového dřeva (to moli nesnášejí), přetáhněte přes něj ochranný obal, zapněte a pověste dozadu do skříně. Ještě zkontrolujte, zda spodní lem volně visí a nekrčí se třeba o krabice od bot, které bývají ve skříni také skladovány.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články