Pravidlo 333 aneb Jak zvládat úzkost a začít vnímat svět kolem sebe pomocí tří smyslů

Pravidlo 333 aneb Jak zvládat úzkost a začít vnímat svět kolem sebe pomocí tří smyslů
Zdroj: Unsplash

Asi neexistuje jenom jeden způsob, jak zvládat úzkosti. Někdy postačí začít zhluboka dýchat, jindy napočítat do 10. Experti z Choosing Therapy přišli z tzv. pravidlem 333, které umožňuje "vrátit" se zpátky do světa kolem nás a pomáhá zvládnout přicházející úzkosti.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 02. 2023 16:30

Podle Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra je přiměřená úzkost běžná emoce stejně jako strach, vztek, smutek nebo štěstí a je důležitá právě pro přežití. Úzkosti se nevyhýbají ani mladým lidem. Český rozhlas loni informoval, že dětští psychiatři měli v ordinacích o polovinu víc pacientů než v roce 2010. Pokud pociťujete problémy, je samozřejmě na prvním místě návštěva odborníka. Jako doplněk pak můžete zkusit i jednu techniku, která se jmenuje pravidlo 333.

Co je pravidlo 333?

Použití tohohle pravidla přijde vhod, pokud se potřebujete uklidnit ve chvíli, kdy cítíte úzkost, nebo vámi zjednodušeně řečeno lomcují emoce a neumíte si s nimi poradit. Kdysi se doporučovalo třeba napočítat do 10, dnes můžete zkusit pravidlo 333. Souvisí s prostředím, ve kterém se nacházíte a vyžaduje si tyto věci:

  • identifikujte 3 zvuky, které slyšíte
  • pojmenujte 3 věci, které vidíte
  • dotkněte se tří věcí, které jsou kolem vás

Nejde o striktně vědeckou metodu, ani vás to úplně nezbaví úzkosti, ale pomůže to ukotvení v právě prožívaném okamžiku. A může jít o užitečný nástroj, jak zvládnout úzkost v dané chvíli. Funguje to tak, že začnete vnímat své okolí pomocí smyslů.

Jak funguje pravidlo 333

Vyžaduje si, abyste našli tři příklady toho, co můžete vidět, slyšet a dotknout se toho v prostředí, ve kterém se zrovna nacházíte. Pokud se ptáte, jestli to funguje, tak samozřejmě každý člověk je jiný a může své úzkosti prožívat jinak. Úzkosti jsou někdy méně náročné, jindy horší. Nicméně do jisté míry to pomáhá.

Metoda 333 není určena ke spěchu, navíc zpomalení samo o sobě umí divy. Zaměřte se na zvuky kolem vás. Ať už někdo chodí po chodbě, ťuká do počítače nebo si na dvoře hrají děti. Nejde jenom o vnímání zvuků, klidně si sami pro sebe řekněte, co právě slyšíte. Dáte zvukům jméno, zastavíte se a napětí povolí. Najít tři objekty, na které se dá koukat, je druhým krokem. A rovněž si je popište. S třetím krokem je to také snadné. Postačí třeba najít klíče v kapse, pohladit si stůl a pocítit pod prsty strukturu dřeva, nebo se dotknout svých vlasů. Také si řekněte, co právě držíte. Uvědomení si přítomného okamžiku a světa kolem vám pomůže vyjít z toho, co se odehrává ve vašem vnitru. A pomůže alespoň zjemnit stav úzkosti.

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí problém s úzkostmi a depresemi, pomoc lze najít na Modré lince a Lince první psychické pomoci.

Zdroje informací:

Healthline.com: What Is the 333 Rule for Anxiety?

Choosingtherapy.com: The 333 Rule: Benefits & How to Use It

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články