Superman šípek: Zabírá proti rýmě a nachlazení, ale dá se sníst i vypít

šípek, čaj
Zdroj: pixabay.com

Nádherné plody šípkové růže právě v těchto dnech dozrávají. Keře podél cest jsou obsypané sytě červenými šípky a my bychom kolem nich neměli jen netečně procházet. Maličké šípky jsou totiž k prasknutí nabité vitaminem C.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 13. 09. 2020 10:00

Šípek známe všichni a nemusíme si ho představovat, menší povědomí ale máme o tom, kde všude šípek dokáže pomoct a jak bychom s ním měli správně zacházet.

Je čas na sběr

V září a někdy ještě i v říjnu, než přijdou první mrazíky, si vezmeme košíčky a rukavice (abychom neměli ruce poškrábané od ostnů) a vyrazíme si vybrat pěkný keř, stranou od rušné silnice. Obhlédneme větvičky, v jaké kondici šípky jsou, měly by být pěkně vyzrálé a sytě červené, ale ne přešlé mrazem, tmavé a scvrklé.

Dokud je ještě teplé počasí, můžeme začít šípky sušit venku a potom pomalu dosušit při pokojové teplotě. Počítejte s tím, že sušení trvá několik dní ba i týdnů. Nejlepší je síto, díky němuž mají šípky přístup ke vzduchu i odspodu. Průběžně je natřásáme a pobíráme, zda se někde neobjevila plíseň.

S respektem je zpracujeme

Za to, čím vším nás šípky obdarují, si zaslouží ohleduplné zacházení. Z čerstvých šípků připravujeme výluh, kdy plody pozvolna vaříme asi 20 minut. Vodu slijeme a šípky vaříme znovu, celkem tento postup můžeme opakovat až čtyřikrát. Vyvařené šípky vyhodíme. Sušené šípky macerujeme přes noc ve vodě a teprve potom je zhruba deset minut povaříme.

Šípky léčí

Sirup ze šípků se doporučuje při nedostatku vitaminů i jako účinný prostředek při průjmech, ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře a žlučníku. Šípkový čaj je močopudný a příznivě působí na žaludek.

Ale hlavně, zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu C, což oceníte při léčbě nachlazení, kašli, horečkách a podobně. Léčbu usnadňuje i lahodná chuť šípkového čaje, kterou ocení i děti. Nezanedbatelný je i fakt, že na šípky prakticky neexistuje alergie a ani dlouhodobé užívání nemá negativní účinky.

Šípky chutnají

Kdo by neznal šípkové víno a především kančí se šípkovou omáčkou a pajfalským knedlíkem. Ze šípků se ale dělá i chutná marmeláda nebo kompot. Před tím, než začneme dužninu zpracovávat, musíme pečlivě odstranit jadérka a chloupkové nažky a to je bohužel tak titěrná práce, že mnohé od přípravy odradí. Chloupky je možné i odplavit tekoucí vodou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články