×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz
  2. Recepty

grilování

Jak správně grilovat klobásy: Marinujte je a nenařezávejte

Jak správně grilovat klobásy: Marinujte je a nenařezávejte

Grilovací sezona: Recepty na tři dokonalé dipy, které dodají vašim steakům říz

Grilovací sezona: Recepty na tři dokonalé dipy, které dodají vašim steakům říz

Nejraději grilujeme na dřevěném uhlí a v kruhu rodiny, ukázal průzkum

Nejraději grilujeme na dřevěném uhlí a v kruhu rodiny, ukázal průzkum

Domácí hořčice: 7 rychlých receptů, po nichž se budete olizovat až za ušima

Domácí hořčice: 7 rychlých receptů, po nichž se budete olizovat až za ušima

Není to jen o mase. Na co se při přípravě na grilovačku často zapomíná?

Není to jen o mase. Na co se při přípravě na grilovačku často zapomíná?

Jelení Ossobuco s pivní omáčkou, bramborovými knedlíky s perníkem, brusinkami a jeřabinami podle šéfkuchaře Lukáše Holého

Suroviny:

Jelení Ossobuco
4 plátky jeleních kolínek 
olivový olej
drcený jalovec 
pepř, sůl

Pivní omáčka
125 g másla
8 šalotek
250 g směsi kořenové zeleniny
80 g cukru
výpek z masa
0,5 l černého piva OSSEGG
100 ml masového či zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
4 lžičky tymiánu
2 lžičky rozmarýnu
pepř, sůl

Bramborové knedlíky s perníkem
700 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
100 g perníku na strouhání
50 ml slunečnicového oleje

Brusinky
100 g sušených brusinek
100 ml červeného vína
30 g cukru
hvězdička badiánu
celá skořice

Jeřabiny
jeřabiny v sladkokyselém nálevu
pivovice Svach

Máslová kořenová zelenina
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
olivový olej

Postup:

Jelení Ossobuco: vytvoříme marinádu ze směsi koření, pepře, soli, drceného jalovce a oleje. Směs pečlivě vmasírujme do masa a necháme marinovat alespoň 12 hodin. Pro podávání maso zprudka opečeme na oleji na rozehřáté pánvi. 

Pivní omáčka: kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, šalotku nakrájíme najemno. Na másle opečeme zeleninu, přidáme šalotku. Když je vše dozlatova opečené, přidáme výpek z masa, poté zalijeme černým pivem a vývarem, přidáme drcený česnek a bylinky a vaříme na mírném ohni alespoň 20 minut.
Do připraveného základu omáčky vložíme na pánvi opečené maso a při nízké teplotě dusíme doměkka. Potom maso vyjmeme a pivní omáčku propasírujeme a dále sváříme na požadovanou hustotu. Když máme svařeno, přidáme vychlazené máslo, sundáme ze sporáku a máslo zašleháme. Hotovou pivní omáčku ještě dochutíme solí.

Bramborové knedlíky s perníkem: z uvařených brambor, mouky, vejce a soli vypracujeme těsto.  To pak vyválíme do tenkého plátu, potřeme štětcem připravenou směsí oleje a najemno nastrouhaného perníku. Těsto zarolujeme a upravíme do tvaru knedlíku. Knedlíky vaříme v páře 28 minut. Po uvaření knedlíky potřeme máslem nebo sádlem, krájíme a servírujeme

Brusinky: sušené brusinky vaříme ve víně s cukrem a kořením na mírném ohni alespoň 10 min, potom brusinky s kořením scedíme a zbylou šťávu svaříme na polovinu. Nakonec do šťávy vrátíme povařené brusinky.

Jeřabiny: nakládané jeřabiny marinujeme několik dnů v alkoholu.

Máslová kořenová zelenina: zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi na másle na zkus a dochutíme solí a pepřem.

Servírování
Plátek ossobuco zdobíme na talíři máslovou kořenovou zeleninou, přidáme brusinky a jeřabiny a spolu s perníkovými knedlíky přelijeme pivní omáčkou.

Zvěřina v hlavní roli: Proč ji nikdy předem nesolíme, neochucujeme ji česnekem a vždy špikujeme?

Pikantní chilli marináda:

Suroviny:

200 ml rajčatové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 chilli papričky, 2 lžíce cukru, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky bez lepku LABETA, 1 lžička soli.

Postup:

Stroužky česneku prolisujeme a smícháme s rajčatovou šťávou. Přidáme rozdrcené či nakrájené chilli papričky, olej, sójovou omáčku a cukr. Vše důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

Marinády na maso: Pikantní pivní, ďábelská i osvěžující citronová

Ananasová hořčice

Postup:

100 g Hořčičného semínka Labeta
60 g ananasu
160 ml vody
2 lžíce octa
3 lžíce cukru
1 lžička soli

Postup:

Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce. Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Neobvyklé dipy z hořčice k masu i do marinád: Ananasový je skvělý k hovězímu, citronový provoní kuřecí

Grilovaný ananas s chilli:

Suroviny:

ananas 2 kusy,
chilli sušené 1/2 lžičky,
med 3 lžíce,
řecký jogurt 1 kelímek,
dýňová semínka 2 lžíce.

Postup:

Ananasy oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky. Rozložte je do zapékací misky nebo na plech, posypte vločkami sušeného chilli a pokapejte medem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Potom zapněte v troubě gril a na nejvyšší teplotu grilujte 5 minut. Dezert ale raději hlídejte, med bude na ananasu karamelizovat a mohl by se připálit.

Grilované ovoce: Jak na šťavnatý ananas s chilli nebo banán s medem a skořicí

Hot dogy jsou hvězdy grilování. Začínají pomalu vytlačovat z trůnu tolik oblíbené burgery.

Není párek jako párek: Jak a z čeho seskládat ty nejlepší hot dogy

Rajčatová omáčka na těstoviny:

Suroviny:

1/2 ks cibule 
česnek 8 stroužků
olivový olej 3 lžíce
čerstvá rajčata 900 g
bílé víno 3 lžíce
sůl 1 lžička + na osolení vody
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky
čerstvé lístky bazalky 9 ks
nastrouhaný parmazán.

Postup:

Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Až se bude vařit, přisypejte špagety a uvařte je al dente.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte a na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a asi 2 minuty restujte dosklovata. Následně snižte teplotu, přisypejte česnek a restujte ho dozlatova.
Nakonec přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a semínky. Teplotu trochu zvyšte a přilijte bílé víno. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechejte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené špagety sceďte, přidejte k omáčce a chvíli společně povařte. 
Posypejte natrhanými čerstvými lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.

Průvodce nejlepšími rajčaty: Která jsou vhodná do salátu, která na gril

Pokud si chcete udělat kvalitní a chutný domácí burger, na mase a ingrediencích nešetřete.

Domácí burger na grilu: Jak vybrat maso a proč ho neotáčet vícekrát než jednou

Vyrazte s přáteli na náplavku na pivo

Pivo na Náplavce: Co nejlepšího si dát z pětapadesáti tuzemských minipivovarů

Pikantní batáty jsou skvělou přílohou

Přílohy, po kterých se jen oblíznete: Nivové brambory, pikantní batáty nebo bylinková cibule

Užijte si babí léto s přáteli venku

Létem sezóna grilování nekončí! Jak si užít tuto radovánku i na podzim? Vyzkoušejte netradiční suroviny, jako je dýně nebo kaštany

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaDny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Šmrncovní styling pro šedesátnice: Černo-bílá kombinace culottes kalhot a trendy saka vás omladíMedvěd na koksu aneb jak se pašerákovi drog neotevřel padák: Andrew Thornton skonal příšernou smrtíHana Zagorová v posledním videu hýřila radostí: Těšila se na svůj muzikál, který letos oznámil pokračováníNepřehlédnutelný Čestmír Řanda: Respekt vzbuzoval v divadle i doma, hodinu jeho úmrtí provází záhada s hodinamiBabí léto ve sladkém objetí vanilky: Našli jsme 12 parfémů, které vás zahřejí na prahu podzimuStodola Jakuba Smolíka je ráj pro motorkáře: Vévodí jí stůl z cirkulárky a spousta sběratelských skvostů
Doporučené články
Kate Middleton sází na královské eso: Tajemná fialová je hit letošního podzimuNejlépe zaplacený přesčas v životě: partnerka Cristiana Ronalda dostala zásnubní diamant za pět milionůPro Zuzanu, holku z paneláku, se vysněné bydlení zdálo léta utopií, ale nikdy se nevzdalaAstrologický detox: Jak očistit mysl, tělo i duši podle svého znamení?Jak připravit melounový sorbet? Pouze dvě suroviny postačí k lahodnému osvěženíMáte rádi záviny? Pak musíte zkusit poticu – slovinský dezert, který dobyl Bílý dům i Vatikán

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra