8 let od smrti největšího undergroundového básníka Ivana Martina Jirouse: Čtyři roky seděl v nejtěžším vězení ve Valdicích

Ivan Martin Jirous, známý též pod přezdívkou Magor, nebo Magor Jirous, byl český básník, publicista a výtvarný kritik, spiritus agens – vůdčí duch českého undergroundu. Je znám především spoluprací s nezávislou rockovou skupinou The Plastic People of the Universe.
Zdroj: G.cz
Ivan Martin Jirous, známý též pod přezdívkou Magor nebo Magor Jirous, byl český básník, publicista a výtvarný kritik, spiritus agens – vůdčí duch českého undergroundu. Je znám především spoluprací s nezávislou rockovou skupinou The Plastic People of the Universe.Na konci 60. let byl ministrem vnitra skupiny, která vznikla v hospodě U křižovníků na Starém Městě, Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu, kde mimo jiné působili Karel Nepraš a Eugen Brikcius, který je autorem přízviska Magor.Byl přítelem filozofa a básníka Egona Bondyho. Své první básně publikoval časopisecky, například v Sešitech nebo Mladé tvorbě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Ivan Martin Jirous, známý též pod přezdívkou Magor, byl český básník, publicista a výtvarný kritik. Byl však především vůdčím duchem českého undergroundu. Dnes uplynulo již osm let, kdy nás tento velký básník opustil.

Petra Járková
Petra Járková 09. 11. 2019 08:00

Banální smrt

Skoro by se řeklo: banální smrt. Básník má přece zemřít v přestřelce na barikádách, depresí a skokem do propasti, v souboji se sokem kvůli nešťastné lásce… Nemá ho zabít prasklý žaludeční vřed. Zvlášť když je to opravdu dobrý básník, o jehož poezii se děti učí v hodinách literatury. Prostě "žijící klasik".

Přezdívka Magor

Nenechme se mýlit přezdívkou Magor, jak se Jirousovi pro jeho nestandardní osobnost, neohebnost, alkoholismus a často až neuvěřitelné výstupy na veřejnosti říkalo. Ano – uměl se zpít do němoty, všechny kolem sebe pozurážet, porvat se s kde kým a navrch se ještě veřejně obnažit. Kdo ale Magora znal blíž, věděl, že je to prostě jen temná stránka jeho až neuvěřitelně citlivé duše, která se jekyllovsko–hydeovsky snoubila s hlubokou znalostí literatury, malířství, hudby a historie. Nebyly to jen opilecké výstupy, ale svým způsobem i umělecká performance. Jirous byl prostě solitér – v poezii, v odboji proti totalitnímu režimu, v životě, v estetických názorech i v požívání alkoholu.

Boj s komunismem

V roce 1986 měl coby "nepřítel režimu" ochranný dohled – každý den se musel hlásit na služebně Veřejné bezpečnosti. Toto šikanování bylo trestem za odvahu, se kterou se stále dokola stavěl komunistům. Odseděl si za to celkem osm a půl roku roku, z toho čtyři v III. (nejpřísnější) nápravně výchovné skupině ve Valdicích.

Věznění

Poprvé byl odsouzen do vězení za „výtržnost“ v roce 1973, když společně s Jaroslavem Kořánem a Eugenem Brikciusem v jedné vyšehradské hospodě zpívali píseň Stáli sokolíci na strahovských hradbách se svými upravenými slovy. V dalších letech byl uvězněn ještě čtyřikrát, vždy v souvislosti s uměleckou a organizační činností a především pro své politické názory. Z posledního trestu byl propuštěn v rámci Husákovy amnestie týden po 17. listopadu 1989.

Porevoluční léta

Po roce 1989 se stal členem českého PEN klubu. V roce 1999 podepsal monarchistické prohlášení Na prahu nového milénia. Spolu se Stanislavem Pencem napsal protest ministru vnitra proti zásahu na CzechTeku v roce 2004. Do smrti žil střídavě v Praze, kde mu za symbolickou částku pronajímal byt Karel Schwarzenberg, a v bývalé zemědělské usedlosti na Vysočině. Zemřel náhle 9. listopadu 2011.

NA IVANA MARTINA JIROUSE ALIAS MAGORA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články