Babské rady, jak přemluvit tělo k spánku, když je venku vedro

Mobil do ložnice nepatří. Zakažte si prohlížení Facebooku a vyřizování pracovních e-mailů!
Zdroj: Pixabay.com

Přes den přes třicet, v noci jen o trochu méně! Také se vám v aktuálních vedrech nedaří usnout? Víte, co dělaly v podobných situacích naše babičky? Inspirujte se...

Andrea Mrkosová
Andrea Mrkosová 21. 07. 2019 17:00

Spánek je pro regeneraci těla velmi důležitý. Jakmile člověk nemá dostatek kvalitního a pravidelného spánku, je nervózní a podrážděný. Jak se ale dobře vyspat, když ani v noci neklesne teplota pod 20 stupňů Celsia?

Čistý vzduch

Jako u všeho je nejlepší prevence. V horkých letních dnech naše babičky pořádně ráno a večer vyvětraly celý byt či dům. Přes noc můžete nechat otevřená okna tam, kde nejste. Hlavní je nemít průvan v místnosti, ve které spíte, protože vás ráno může bolet šíje nebo se za pár dní probudíte s pěknou rýmou a nachlazením.

Žádné slunce

Jakmile ráno vyvětráte, zavřete všechna okna a utěsněte je co nejvíce, aby teplý vzduch neproudil dovnitř. Naše babičky zatáhly těžké závěsy – vy stáhněte všechny žaluzie, aby sluníčko nemělo vůbec žádnou šanci nahlédnout do ložnice.

Spát nazí?

Mnoho lidí se úplně svlékne, ale už naše babičky věděly, že to není dobrý nápad. Naše tělo v noci vylučuje pot, my se zpotíme a prochladneme. Lepší je pořídit si saténovou noční košilku – oceníte ji nejen vy, protože navozuje pocit chladu a lehkosti, ale i vás partner. Před spaním si také dejte vlažnou sprchu. Ale ne ledovou!

Hodně pijte

Pitný režim je ve vedrech důležitý i proto, abyste večer dobře spali. Tělo vám poděkuje, nebudete se cítit tolik unavení a dehydratovaní. Místo šťávy si dejte do vody citron nebo mátu, lépe osvěží. Nepřehánějte to s ledem. Naše babičky si pak před spaním vařily čaj z máty nebo meduňky, protože tyto čaje vnitřně ochlazují.

Bylinkové zázraky

Kromě máty a meduňky babičky využívaly i další bylinky – heřmánek, třezalku, dobromysl, šantu nebo mateřídoušku. Můžete si koupit již hotové směsi nebo experimentovat. Čaj před spaním je perfektním zklidňovadlem. Rovněž si můžete dát vlažnou koupel, do vany přitom přidejte pár výše uvedených bylinek.

Tinktury a polštářky

Určitě znáte kozlíkové kapky na spaní, říká se jim i baldriánské či valeriánské kapky. Vyzkoušejte je, naše babičky je používaly stejně často jako třeba i bylinkové polštářky. Šlo o jednoduché pytlíčky s levandulí, meduňkou, heřmánkem či mateřídouškou.

A ZDE ČTĚTE, CO O VÁS VYPOVÍDÁ TO, V JAKÉ POLOZE SPÍTE:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články