Jak tiká čas v našem těle? Zůstaňte zdraví a fit v rytmu orgánových hodin

Spánek je jedna ze základních potřeb člověka.
Zdroj: Pixabay.com

V současnosti člověk žije z hodiny na hodinu. V dnešním dynamickém světě udává tempo čas. Věděli jste ale, že co každou hodinu vám jinak fungují vaše orgány v těle a každý z nich zažívá svou „chvilku slávy“?

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 16. 01. 2020 12:10

Orgánové hodiny

Snad každý zná pojem biologické hodiny, podle kterých ženy snadno podléhají pocitu paniky, že jim tiká čas. Pokud chcete zůstat fit, zdraví a plní životní energie, vyplatí se šlapat v rytmu tzv. orgánových hodin.

Podle tradiční čínské medicíny je naše zdraví závislé na rovnováze energií Jing a Jang. Jejich hladiny se různě mění podle jednotlivých částí dne a noci. Číňané, kteří tisíce let studovali přírodní jevy a zákony, nerozlišovali mezi dynamikou přírody a lidského organismu. Přišli na to, že každý orgán v našem těle vykazuje svou maximální činnost v rámci jiné denní hodiny. Respektováním těchto hodin můžete dosáhnout plného zdraví.

Jak to funguje v praxi?

01:00 – 03:00

V tuto dobu se aktivují naše játra a probíhá detoxikace těla. Mozková činnost má největší útlum. Pokud jste workoholici, v době mezi jednou a třetí hodinou po půlnoci stejně nic nevymyslíte. Rozhodně si nedávejte kafe ani cigaretu a běžte raději spát.

03:00 – 05:00

Aktivují se a čistí plíce. Kuřáci a astmatici, jejichž plíce volají o pomoc, se mohou v tuto dobu budit. Jestliže se v těchto hodinách probouzíte, nepřemítejte o vážných tématech, ani nečiňte nějaká vážná rozhodnutí – v tuto dobu se projevuje největší strach a úzkost.

05:00 – 07:00

Pokud vstáváte v tuto ranní dobu a ihned upalujete na velkou, jste vítěz. V tento čas se aktivuje tlusté střevo a přirozeně se rozvíjí návyk na vyprazdňování. Pro podporu se doporučuje vypít sklenici vlažné vody s citronem.

07:00 – 09:00

Probouzí se žaludek a je čas na pořádnou snídani, za kterou vám bude jistě vděčný. Tělo by mělo být v teple, dobře vstřebává vitamíny a minerály a také v tuto dobu startuje psychika. Naplňte si břicho a hurá do práce!

09:00 – 11:00

Aktivuje se slinivka a slezina. Okolo 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol. Je tedy dobré věnovat se pracovním úkolům a za odměnu si můžete dát kousek čokolády – jedině teď je vhodný čas na sladkosti.

11:00 – 13:00

Je čas oběda, ovšem pozor na přejídání. Srdce se aktivuje a organismus se dostává do útlumu. Ani poobědová káva vás z toho nedostane a rozhodně není v tuto dobu vhodná na zvýšenou srdeční aktivitu.

13:00 – 15:00

Aktivuje se tenké střevo, které nezatěžujte tučnou nebo sladkou svačinkou. Zvyšuje se fyzická aktivita, takže v tuto dobu jste pravděpodobně opět aktivní a soustředění po obědovém propadu. Snižuje se citlivost zubů, takže pokud se bojíte zubaře, objednejte se k němu ideálně teď.

15:00 – 17:00

Stoupá fyzická aktivita, proto nastává vhodná doba na sportování i vydatné jídlo. Je dobré si dopřát bylinkový čaj na podporu močového měchýře, který jede na plné obrátky.

17:00 – 19:00

Slovo dostávají ledviny. Proto v tuto dobu pozor na kávu, tuky, cukry, sůl, alkohol, stres a chemikálie. To zní jako ideální doba pro klidovou pauzu...

19:00 – 21:00

Naše psychika je nejvíc v harmonii. Je čas pro relaxaci, hudbu, divadlo. Jsme bystří a aktivuje se srdce a krev. Ta nám proudí v žilách a je dobré rozproudit i naši duševní činnost. V tuto dobu je dobré vzít si v případě potřeby prášky, pokud potřebujete – mají nejvyšší účinek.

21:00 – 23:00

Tělo se připravuje na spánek. Je to doba trojitého zářiče, tedy celého našeho trupu. Nejvíce své tělo rozzáříte tím, že půjdete do hajan.

23:00 – 01:00

Pokud má někdo problém se žlučníkem, může se v tuto dobu budit nebo mít problém usnout. Snažte se moc nepřemýšlet a dodat tělu potřebnou regeneraci. A hlavně, snažte se před spaním udobřit se svou drahou polovičkou – na hádky je žlučník citlivý.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články