Kvašení: Vykouzlete české i světové podzimní přílohy netradičních chutí

10. října 2019
Pinterest
Pinterest

Kvasit lze spoustu věcí, jen tuto metodu zatím mnoho lidí nezná a nepoužívá. Je to škoda, není nic lepšího než v podzimních dnech vytáhnout kvašené okurky a zelí k rodinnému obědu.

Kvašená zelenina

Kvašená zelenina prodělává fermentaci, což je proces, díky němuž získává svou výjimečnou chuť a své jedinečné výživové vlastnosti.

Nejzdravější kvašení

Probíhá v domácím přirozeném prostředí. Není to navíc nic náročného. Stačí si připravit zeleninu, sklenice s pevným víčkem a recept, podle kterého budete postupovat. Většinou se produkty zalijí slaným nálevem a odebere se jim přístup vzduchu.

Podzimní zpestření

Kvašení je skvělé právě na podzim, kdy končí sezona čerstvé zeleniny. Navíc pokud kvašené výrobky budete skladovat na temném a chladném místě, můžete se z nich těšit opravdu dlouho.

Vhodné produkty

Na kvašení se nejlépe hodí zelenina s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, protože dobře reaguje s bakteriemi kyseliny mléčné. Ideální je květák, mrkev, cibule, česnek, rajčata, papriky, červená řepa, citrony, švestky a hrušky. Použité produkty vždy musí být zralé a čerstvé.

Kvašení a kosmetika

Kvašené produkty působí i jako kosmetické přípravky. Vyhlazují pokožku a posilují vlasy a nehty.

Dieta

Díky procesu fermentace ztrácejí produkty kalorie. Miska kysaného zelí má jen 12 kalorií.

Dubový list

Aby si kvašené okurky nebo rajčata zachovaly pevnost, je třeba k nim do sklenice přidat dubový nebo višňový list.

NA RECEPTY NA KVAŠENOU ZELENINU I OVOCE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu