Výročí smrti Vítězslava Nezvala: Předpověděl, že zemře o Velikonocích, měl románek s herečkou Lilly Hodáčovou

Vítězslav Nezval byl český básník, spisovatel a překladatel, spoluzakladatel poetismu, vůdčí osobnost českého surrealismu.
Zdroj: Profimedia
Vítězslav Nezval byl český básník, spisovatel a překladatel, spoluzakladatel poetismu, vůdčí osobnost českého surrealismu.Narodil se v rodině venkovského učitele v Biskoupkách na Moravě, od roku 1903 bydlel v Šemíkovicích, kde navštěvoval jednotřídní školu a na které ve svém díle často vzpomínal.Od roku 1911 studoval gymnázium v Třebíči, které dokončil roku 1919. Za první světové války byl odveden, ale po dvou měsících byl z armády propuštěn.Jeden semestr studoval právnickou fakultu v Brně, pak přestoupil na filosofickou fakultu v Praze (studia nedokončil). Brno si však oblíbil a toto město ho velmi ovlivnilo.+ 4 fotky+ 5 fotek

Spoluzakladatel poetismu, skvělý básník, spisovatel a vůdčí osobnost českého surrealismu. Ženy mu padaly k nohám, muži záviděli šarm a toužili se s ním přátelit, a státníci... ti mu dávali medaile. Z nich můžeme zmínit například zlatou medaili Světové rady míru.

Petra Járková
Petra Járková 06. 04. 2020 08:00

Významný český spisovatel Vítězslav Nezval se narodil do chudé rodiny. Otec byl venkovský učitel na jednotřídce v Šemíkovicích, kterou navštěvoval i Nezval. Tato vesnička přirostla umělci k srdci a často na ni ve svých dílech vzpomínal.

První světová válka

Za první světové války musel narukovat, ale už po dvou měsících byl z armády propuštěn. Pustil se tedy do studí. Začal na právnické fakultě v Brně a poté přestoupil na filosofickou fakultu v Praze. Žádnou školu však nedodělal.

Avantgarda

V rámci Devětsilu se od roku 1922 podílel na založení poetismu a stal se vášnivým členem avantgardního hnutí. Roku 1924 také vstoupil do komunistické strany. Působil jako tajemník v redakci Masarykova slovníku naučného, také jako dramaturg Osvobozeného divadla. Poté už se věnoval pouze spisovatelství. Publikoval v Rudém právu, Tvorbě, Nové scéně nebo Lidových novinách.

Cestování

Na svou dobu Nezval dost cestoval. Jeho cesty ho vedly především do SSSR. navštívil ale i Francii, Řecko nebo třeba Itálii. Na svých cestách se seznámil s mnoha surrealisty, kteří ovlivnili jeho život i tvorbu. Pod vlivem Andrého Bretona dokonce v Československu založil Skupinu surrealistů v ČR, kterou však po čtyřech letech rozpustil.

Druhá světová válka

Po druhé světové válce se stal aktivním členem KSČ, kde získal mnoho vyznamenání a funkcí. Jeho stylem psaní byla budovatelská poezie.

Pletky se ženami

Nezval měl velký šarm a charisma, které nenechávalo ženy chladnými. Nejedna slavná umělkyně podlehla kouzlu jeho osobnosti. Sice se v roce 1948 oženil s Františkou Řepovou, se kterou byl celý život, ale i tak ji podváděl. Dlouhou dobu měl milostný poměr s herečkou Lili Hodáčovou. Jejich slasti a strasti často popisoval ve svých memoárech. Nakonec však roku 1952 poznal Olgu Jungovou, s níž si v roce 1954 pořídil nemanželského syna Roberta. Ten zemřel v pouhých 17 letech.

Astrologie

Vítězslav miloval astrologii, četl o ní spoustu knih. Už v roce 1923 si nechal sestavit horoskop. Zajímavostí je, že si předpověděl i vlastní smrt. Tvrdil, že podle vesmírného předurčení zemře o Velikonocích. Nakonec opravdu zemřel 6.dubna 1958 v pouhých 57 letech na důsledek spály a srdečního infarktu. V jeho pozůstalosti zůstala i učebnice astrologie, kterou psal, ale bohužel už nestihl dokončit.

NA VÍTĚZSLAVA NEZVALA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články