Byl jednou jeden král: Marii Glázrovou potopili komunisté, kytice po vystoupení si posílala sama

Byl jednou jeden král: Marii Glázrovou potopili komunisté, kytice po vystoupení si posílala sama
Zdroj: se souhlasem České televize
Byl jednou jeden král: Já I. (Jan Werich) má tři dcery. Když se jich jednoho dne zeptá, jak ho mají rády, Maruška řekne, že jako sůl...Původní záměr byl, že se pohádka Byl jednou jeden král ponese ve vážnějším duchu. S příchodem Jana Wericha se ale vše změnilo. Autor scénáře Jiří Brdečka vycházel při psaní ze zahraničních verzí tohoto příběhu. Vypráví se totiž hned v několika kulturách.Kostýmy pohádky Byl jednou jeden král byly stylizovány do období renesance.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Pohádka Byl jednou jeden král nabízí celou plejádu známých českých herců, mezi kterými bychom našli i Marii Glázrovou, jenž si zahrála vdovu Kubátovou. Ta svým uhrančivým vzhledem dokázala poblouznit řadu mužů, jejímu srdci však byl blízký jen jeden...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 04. 2022 11:00

Byl jednou jeden král: Král Já I. (Jan Werich) vládne malému království, kde mu prakticky nic nechybí. Nastal ale čas odejít do důchodu. Žezla by se měla ujmout jedna z jeho dcer. Neví však, kterou vybrat, neboť má rád všechny stejně. A tak se jich zeptá, jak ho mají rády ony. Zpěvanka (Stella Májová) a Drahomíra (Irena Kačírková) odpoví, že jako zlato. Maruška (Milena Dvorská) řekne, že jako sůl. To krále rozčílí a vyžene ji ze zámku. Neunáhlil se trochu? Na pohádku Byl jednou jeden král s Janem Werichem se můžete podívat dnes ve 20:05 na ČT 1.

Osudová láska Marie Glázrové

V roce 1940 dostala Marie Glázrová nabídku na stálé angažmá v Národním divadle. To ale ještě netušila, že díky tomu najde svou osudovou lásku.neměla o nápadníky nikdy nouzi, její srdce patřilo opernímu pěvci Eduardu Hakenovi. Vzali se po sedmi letech vztahu. Když se jim narodila dcera, přistupovali k její výchově poměrně přísně. Zakládali si na tom, že se s nimi nepojí žádné skandály.

V profesní oblasti to ale již tak růžové nebylo. Po válce nebylo pro hvězdy jejího ražení na plátně místo. Buržoazie nebyla žádoucí. Od té doby začala dostávat nabídky na spíše vedlejší role. A to ji psychicky velmi poznamenalo. Stala se z ní bojácná a nejistá žena, což je pro herečku skutečným prokletím.

Smutek Marie Glázrové

Kvůli nezájmu filmařů se u Marie Glázrové vytvořil blok, kdy třeba nebyla schopna před kamerou říct ani slůvko. Naštěstí se vše vyřešilo delší přestávkou. V 70. letech dokonce dostala výpověď od Národního divadla, samozřejmě z politických důvodů. Tu však odmítla podepsat.

Musela se tak vypořádat s nemilou skutečností, že bude kvůli svému rozhodnutí hrát již navždy druhé housle. Aby si dodala alespoň trochu odvahy, nechala si po představení posílat květiny, které si předem sama zaplatila.

Manžela přežila o pouhé čtyři roky

Pro Marii Glázrovou to muselo být velmi těžké. Zatímco její manžel byl aktivní až do vysokého věku, ona dostávala stále méně a méně rolí. Jako úplně poslední jí zbyly pouze filmové besedy. Když v roce 1996 Eduard Haken zemřel, měla knězi na pohřbu říct, že jej bude brzy následovat. A nemýlila se. Marie Glázrová zemřela 19. února 2000 ve věku 88 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Marie Glázrová 

Českátelevize.cz: Lidé - Marie Glázrová 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články