Skutečný příběh Doriana Graye: Zhrzeného milence Oscara Wildea zachránil před smrtí nový mecenáš

Skutečný příběh Doriana Graye: Zhrzeného milence Oscara Wildea zachránil před smrtí nový mecenáš
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Dorian Gray: Mladý šlechtic Dorian Gray touží po věčném mládí, a tak si nechá zhotovit obraz se svým portrétem, který bude stárnout za něj.Herec Ben Barnes namluvil i svého "dvojníka" na obraze, jeho hlas byl poté počítačově upraven. V české verzi se tohoto úkolu zhostili dva dabéři.Dorian Gray je již druhým filmem, na němž Ben Barnes spolupracoval s Colinem Firthem. Ten první se jmenoval Lekce neslušného chování (2008).Snímek Dorian Gray se natáčel v létě a na podzim roku 2008 v Londýně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kniha Obraz Doriana Graye od Oscara Wildea byla ve své době velmi kontroverzní. Kvůli homosexuálnímu podtextu ji tisk zavrhl jako morálně zkaženou. Wilde v ní totiž odhalil poměrně značnou část ze svého soukromí. Novináři pak dohledali muže, který byl předlohou pro postavu Doriana Graye. O koho šlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 04. 2022 11:00

Dorian Gray: Dorian Gray (Ben Barnes) je mladý aristokrat, kterému v životě nic nechybí. Bojí se ale stárnutí. Jednoho dne si proto nechá namalovat portrét a vysloví přání, aby obraz stárnul za něho. Splní se mu to. Jenomže ve tváři na plátně se objevují také všechny hříchy a zločiny, kterých se Gray dopustil. Na drama Dorian Gray z roku 2009 se můžete podívat dnes ve 22:15 na Prima MAX.

Tajemství vzniku Obrazu Doriana Graye

Oscar Wilde tvrdil, že knihu Obraz Doriana Graye napsal během několika dnů, prý šlo o sázku. Ve skutečnosti měl tento nápad již dlouhou dobu v hlavě. Na románu začal pracovat v létě roku 1889 a po jeho vydání dokonce kontaktoval svého agenta s nabídkou prodloužení příběhu, jenž jistě vyvolá obrovskou senzaci. To se také splnilo, jen ne určitě tak, jak si autor představoval.

Kritici označili Obraz Doriana Graye za nudné a odporné dílo. Mělo jít o velmi nebezpečný příběh, který se hodil tak akorát na spálení v krbu. A co způsobilo všechen ten rozruch? Zejména homosexuální podtón knihy. A novináři vyštrachali také jistého pana Graye, o kterém se domnívali, že byl předobrazem postavy. Není divu, že ho to pěkně rozčílilo. Rozhodl se Wildeovi pohrozit žalobou, pokud veřejně nepopře jakékoli spojeni mezi nimi. Spisovatel to samozřejmě udělal, a navíc se s ním mimosoudně vyrovnal. Jenomže to byla jenom formalita, neboť zasvěcení lidé věděli, kde leží pravda.

Skutečný Dorian Gray

John Gray byl nejstarší z devíti dětí narozených v dělnické rodině v londýnském Bethnal Green. Ve čtrnácti letech se vyučil kovodělníkem, měl však tajné ambice stát se básníkem. Zapsal se do večerních kurzů, kde studoval umění, hudbu a jazyky. V roce 1882 nastoupil na londýnskou univerzitu. S Oscarem Wildem se seznámil díky tomu, že vždy tíhl k bohémské umělecké scéně. Poprvé se potkali na večírku v Soho.

Spisovatele okamžitě uchvátila jeho krása. Ač mu tehdy bylo dvacet, vypadal na patnáct let. Zda bylo právě toto setkání impulzem pro vytvoření postavy Doriana Graye, je diskutabilní, nicméně faktem je, že se John v dopisech adresovaných Wildeovi vždy podepisoval právě jako Dorian. Oscar měl zprvu oči jen pro něj, pak se ale na scéně objevil lord Alfred Douglas. A Wilde kvůli němu pustil svého mladého milence k vodě. Gray byl natolik zdrcen, že uvažoval o sebevraždě. Od té ho naštěstí zachránil bohatý židovský mecenáš umění Marc André Raffalovich.

Z básníka knězem

Na jednu stranu bohém a na druhou hluboce věřící člověk. I takový byl John Gray. Konvertoval ke katolíkům a v roce 1889 se nechal vysvětit na kněze. Jeho prvním působištěm se stal kostel svatého Patrika v chudé a zanedbané čtvrti Cowgate v Edingburghu.

Všude jej doprovázel jeho milenec Marc André Raffalovich, který se snažil Grayovi všemožně pomáhat. Domluvil se třeba s místní diecézí, že nechá pro Johna vystavět nový kostel v mnohem lepší čtvrti. Blízký vztah jim vydržel po celý život. Raffalovich zemřel v únoru roku 1934, John Gray o čtyři měsíce později. Dnes si již málokdo vzpomene, že kostel svatého Petra na Falcon Avenue byl vystavěn pro muže, jenž se stal předobrazem proslulého Doriana Graye.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Obraz Doriana Graye

Dangerousminds.net: Meet The Priest Who Was Oscar Wilde's Lover And Partly The Basis For ‘Dorian Gray

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články