Král ze Šíleně smutné princezny: Bohuš Záhorský si chtěl vzít životní lásku, zapomněl však na jednu drobnost

Poslední baron Bohuš Záhorský: Elegán z Národního divadla si zkomplikoval sňatek zapomnětlivostí
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Šíleně smutná princezna: Klasická česká pohádková hudební komedie vznikla v roce 1968. Režisér Bořivoj Zeman do hlavních rolí obsadil Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře.Princ Václav (Václav Neckář) jede s otcem na zásnuby do sousedního „veselého“ království, ale ženit se vůbec nechce. Jeho otec král Jindřich (Jaroslav Marvan) jej totiž již v dětství přislíbil sezdat s princeznou Helenou (Helena Vondráčková) v rámci míru uzavřeného se sousedním královstvím.A tak princ Václav, pod záminkou, že si jde odskočit, uteče z královského kočáru a jede se na vypůjčené krávě podívat na princeznu na vlastní pěst. Tajně vnikne do princezniny zámecké zahrady (ve skutečnosti Bojnický zámek), vyleze na strom, aby lépe viděl do princezniných komnat. Přitom spadne do rybníka a bezděčně se seznámí (zcela inkognito) s princeznou Helenou.Poté jej chytí zámecké stráže a zavřou do vězení. Král Jindřich (Jaroslav Marvan) kvůli sousednímu králi Dobromyslovi (Bohuš Záhorský) lže, vymlouvá se a stydí se za prince, který utekl. Říká, že je nemocen.+ 4 fotky+ 5 fotek

Pohádka Šíleně smutná princezna je samozřejmě hlavně o lásce princezny Heleny a prince Václava. Zajímavý je ale také král Dobromysl, kterého si zahrál Bohuš Záhorský. Byl to doopravdy podivuhodný člověk. Vždyť zapomněl i na vlastní manželku...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 12. 2022 11:00

Šíleně smutná princezna: Dva spřátelení králové Dobromysl (Bohuš Záhorský) a Jindřich (Jaroslav Marvan) se mezi sebou dohodli, že by jejich děti mohly uzavřít sňatek. Jenomže se svých ratolestí zapomněli zeptat, zda s tím souhlasí. To je pak oheň na střeše. Z veselé princezny Heleny (Helena Vondráčková) se stane věčně zamlklá dívka, princ Václav (Václav Neckář) zase skončí v žaláři. Jak to celé dopadne? Na pohádku Šíleně smutná princezna se můžete podívat dnes v 17:15 na Primě.

Všechny krásné ženy Bohuše Záhorského

Herec sice žádnou krásou neoplýval, přesto o něho měly zájem atraktivní ženy, které ho navíc familiárně oslovovaly bonbónku. Rád totiž chodil v perfektně střiženém obleku, navoněný a pozorný ke každé ženě, což je pochopitelně dokázalo okouzlit. Říkalo se mu poslední český baron. Byl galantní a dbal na vybrané způsoby.

Poprvé se oženil s Věrou, kterou přebral rozhlasovému režisérovi Josefu Bezdíčkovi. Brzy se jim narodila dcera Eva. Pak ale zjistili, že se k sobě vlastně nehodí a rozvedli se. Dalších dvacet let strávil Bohuš Záhorský jako svobodný mládenec.

Bohuš Záhorský zapomněl na vlastní manželku

Když se Záhorský seznámil s herečkou Vlastou Fabiánovou, ihned mezi nimi přeskočila jiskra. Prvních dvacet let ale žili takzvaně na psí knížku. Bohuš měl za sebou již jedno manželství, které nepatřilo k těm nejlepším. Zvolil raději opatrný přístup. Jenomže když se rozhodli, že do toho konečně praští, nastal problém.

Herec zapomněl na to, že by se měl nejprve nechat rozvést. Za první republiky existovala ještě “odluka”, což byl předstupeň rozvodu. Po určité době mohlo dojít k samotnému ukončení manželství. To ale oba zapomněli nahlásit, takže v očích úřadů byli stále spolu. A tak si musel Záhorský projít tímto martýriem ještě jednou.

Druhá manželka Bohuše Záhorského

Po svatbě se přestěhoval k Vlastě do jejího bytu, odkud bylo vidět na Národní divadlo. Spoustu času také trávili na chatě v Kamenném přívozu, kam pravidelně zvali své přátele. Ze života v manželství se však mohli těšit jen devět let. Bohuš Záhorský zemřel 22. září 1980 ve věku 74 let. Manželka ho přežila o 11 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Bohuš Záhorský

Deník.cz: Bonbónek z Národního. Před 115 lety se narodil Bohuš Záhorský

Idnes.cz: Poslední baron. Filmovému dědečkovi Záhorskému záviděli úspěch u žen

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články