Legendární seriál Sanitka: Zlatu Adamovskou nejvíc zasáhlo natáčení pádu letadla v Suchdole

Seriál Sanitka: Poslední díl se inspiroval pádem letadla v Suchdole, tragédii nepřežilo 79 lidí
Zdroj: se souhlasem Nova Gold
Sanitka: Personál pražské záchranné služby je připraven pomoci všem lidem v ohrožení života. Ale i muži a ženy v bílém musí řešit své vlastní problémy.Píseň "Můj čas" měla být kvůli větě "Příteli chvátej SOS" původně nahrazena jinou, aby si Rusové nemysleli, že prosíme o pomoc Američany.V seriálu Sanitka si zahrálo více než 130 herců. Petr Nárožný si sice zahrál milovníka psů, ale má k nim velký respekt. A jako by to hafani přítomní na place poznali. Produkce mu raději mazala pracovní plášť špekem a zašívala do něj salámy.+ 2 fotky+ 3 fotky

Přestože od vzniku seriálu Sanitka uplynulo téměř čtyřicet let, je stále populární. Ne nadarmo o něm režisér Jiří Adamec tvrdí, že jde o jeho životní dílo. Natáčení však bylo zásadní i pro herce. Zlata Adamovská nikdy nedokáže zapomenout na emoce spojené s epizodou o letecké katastrofě v Suchdole.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 06. 2022 11:00

Sanitka: Ženy a muži v bílém z pražské záchranné služby neváhají přispěchat na pomoc těm, jejichž život se ocitl v ohrožení. Na konci služby ale záchranáře nečeká zasloužený odpočinek. I oni mají své osobní problémy. Na legendární seriál Sanitka se můžete podívat dnes ve 21:15 na Nova Gold.

Životní projekt Jiřího Adamce

Nabídku na natáčení seriálu Sanitka přijal režisér Jiří Adamec s nadšením. Velkou motivací byl Jiří Hubač, který napsal scénář. A právě proto považuje tento pořad za vrchol své tvorby. Když ho reprízují v televizi, rád se na něj znovu podívá. Tehdy mu bylo třiatřicet a považoval za velký kompliment, že mu matador televizní scenáristiky umožnil podílet se na Sanitce.

A možná právě díky mládí si Jiří Adamec dovolil k seriálu přistupovat poměrně netradičním způsobem. Vzpomínáte si třeba na minutu trvající záběr na umírajícího doktora Skalku, kterého ztvárnil Jiří Bartoška? Šlo o na tu dobu vskutku neobvyklý postup, proto tato scéna patří mezi nejsilnější okamžiky televizní tvorby.

Zlata Adamovská v seriálu Sanitka

Známá herečka ztvárnila v Sanitce postavu křehké a oddané Elišky Janderové. Jak sama vzpomíná, scény se natáčely v exteriérech, což tehdy nebylo v seriálové tvorbě obvyklé. I díky tomu se Sanitka stala tak oblíbenou. Reálné prostředí působí přece jen jinak než ateliéry. Navíc se pracovalo “filmovým” způsobem, tedy záběr po záběru.

Jakási realističnost seriálu však nepůsobila jen na diváky, ale rovněž i na samotné herce. „Nejvíc mě zasáhlo natáčení posledního, jedenáctého dílu, který ukazoval obdivuhodnou práci záchranářů poté, kdy spadlo letadlo. Celou tu hrůzu, spoustu těch, kteří nepřežili, zraněných a sténajících lidí a kmitající lékaře, kteří se jim snažili ze všech sil pomoci. Šlo jen o natáčení, ale i tak jsem prožívala velké emoce a tam jsem si uvědomila, že záchranář je povolání, které má smysl,” uvedla Zlata Adamovská pro deník Aha.

Letecká havárie v Suchdole

Jak již bylo uvedeno výše, poslední díl první série Sanitky byl napsán na motivy skutečných událostí. Zabýval se havárií jugoslávského dopravního letounu, který se roztříštil v suchdolské chatové a zahrádkářské kolonii. V letadle bylo celkem 115 cestujících a pět členů posádky. Mnozí při nárazu zemřeli, další však potřebovali okamžitou pomoc. Nehoda si vyžádala životy 79 lidí.

„Bylo naprosté ticho. To trvalo snad minutu. Pak začal - a to bylo nejhorší, co si pamatuju - pláč a nářek lidí, kteří tu katastrofu přežili," uvedla pro pořad České televize Osudové okamžiky jedna z pamětnic události, ke které došlo 30. října 1975. Díky včasnému a efektivnímu zásahu se podařilo zachránit jednačtyřicet lidí. Vzhledem k míře roztříštěnosti trupu letadla to lze označit za zázrak v dějinách letectví.

Zdroje informací: 

CSFD.cz: Sanitka

Blanensky.denik.cz: Jsou to jatka, volali zdravotníci. Pád letadla v Suchdole nepřežily desítky lidí

Region.rozhlas.cz: Král televizní zábavy Adamec: Seriál Sanitka mám nejraději a považuji ho za vrchol své tvorby

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články