Smutný konec filmové fúrie Blaženy Holišové: Bolesti ji upoutaly na lůžko, zapomněla na kolegy i své filmy

Fúrie ze Slavností sněženek: Blažena Holišová byla ženou od rány i v soukromí
Zdroj: se souhlasem České televize
Před začátkem natáčení komedie Slavnosti sněženek bylo nutné absolvovat školení, jak celé téma zpracovat a neurazit přitom KSČ.
Ve filmu Slavnosti sněženek se objevili tři živí kanci a jeden umělý.Při nahánění divočáka se použil jednoduchý trik. Před zvířetem jelo auto s kameramanem, vedle kterého seděl majitel cvičeného kance, jenž mu házel kousky masa.Slavnosti sněženek byly původně zakázány, neboť se v jedné scéně objevila americká vlajka.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Herečce Blaženě Holišové, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu Slavnosti sněženek, se přezdívalo "filmová fúrie". A ne nadarmo. Její postavy byly hubaté a temperamentní. Jako paní Francová ze Slavností sněženek. K rázné povaze ji předurčilo i původní povolání, které nemělo s uměním nic společného.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 01. 2023 11:00

Slavnosti sněženek: Klasická komedie Jiřího Menzela vznikla podle povídky Bohumila Hrabala. Ústřední zápletkou je spor dvou mysliveckých spolků, které řeší, co se zastřeleným kancem. Chutná nejlépe se šípkovou omáčkou, nebo se zelím? Na film s Rudolfem Hrušínským, Jaromírem Hanzlíkem a dalšími hvězdami stříbrného plátna se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Dělnický původ Blaženy Holišové

Energická herečka Blažena Holišová (rozená Zalešáková) se narodila 11. července 1930 do rolnické rodiny v Nenkovicích u Kyjova. Jelikož pocházela ze Slovácka, měla temperament již v genech. Než začala bavit televizní diváky a návštěvníky divadla, angažovala se v oděvním průmyslu coby dělnice v závodech v Prostějově a Brně. O prknech, co znamenají svět, ale snila již dlouho. A tak se rozhodla zjistit, zda jí v tom bude přát štěstí.

Nejprve se přihlásila na Státní kurz pro přípravu pracujících na vysoké školy, načež byla přijata ke studiu herectví na Janáčkově akademii múzických umění, které zakončila v roce 1956. Oním štěstím v jejím případě byl správný původ. Nepocházela z buržoazní rodiny, nýbrž z pracujícího lidu. Nikdo jí tak neházel klacky pod nohy.

Lásky Blaženy Holišové

Se svým prvním manželem, dirigentem Evženem Holišem, se herečka seznámila během působení v brněnském Státním divadle. Když ale v roce 1960 přišla nabídka na angažmá do Národního divadla, byl lásky konec. Manželství na dálku nefungovalo. Takové odloučení nevydržel ani jeden z nich. Po rozvodu navíc ukončili veškeré kontakty. Dlouho ale sama nevydržela.

O rok později se provdala za Valentina Knora, neznámého a spíše epizodního herce. Zřejmě šlo jen o další horkokrevné vzplanutí, neboť po dvou letech se Valentin odporoučel, jak z jejího, tak i z profesního života. Jednoduše zmizel neznámo kam. Znovu nabytou svobodu herečka využila k tomu, aby se naplno ponořila do své práce. Právě od poloviny šedesátých let vytvořila ikonické role žen od rány, které si nenechaly nic líbit. Třeba v komedii Slavnosti sněženek si zahrála manželku Jana France v podání Rudolfa Hrušínského.

Vážné zranění Blaženy Holišové

Na stará kolena se Blaženě Holišové moc nedařilo. Při žehlení zakopla o šňůru a zlomila si čtvrtý obratel. K tomu se ještě přidal Parkinson a potíže s koleny a klouby. Krátce před smrtí již nebyla schopna ani vnímat, co se kolem ní děje. Kvůli velkým bolestem zůstala upoutána na lůžku. Nepřijímala ani žádné návštěvy. Stejně si již nevzpomínala na herecké kolegy a filmy, v nichž účinkovala. Vše zahalila mlha zapomnění.

Setkat se s ní nestihla ani herečka Hana Holišová. Blažena byla první ženou jejího tatínka. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu se se svou "macechou" již nikdy nestačila sejít. Blažena Holišová, proslavená nezapomenutelnou hláškou "to zas bude v alejích nablito", zemřela 7. dubna 2011 ve věku 80 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Blažena Holišová

Krajskélisty.cz: Šikovnou křehkou švadlenku by v ní nikdo nehledal. Hubaté dryáčnice totiž bylo všude plno. Tajnosti slavných

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články