Tajemství filmu Duch: Demi Moore překvapila účesem, Patrick Swayze si vyřešil dávné trauma

Tajemství filmu Duch: Demi Moore překvapila účesem, Patrick Swayze si vyřešil dávné trauma
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Duch: Sam (Patrick Swayze) a Molly (Demi Moore) jsou jako jedna duše. Jednoho večera jsou ale od sebe násilně odtrženi.Anebo je to celé jinak? Sam sice umírá při rvačce se zlodějem, rozhodne se však ke své milé vrátit jako duch.Demi Moore chtěla, aby scény s keramikou vypadaly realisticky. Začala kvůli tomu navštěvovat kurz hrnčířství.V Mexiku dostaly divačky v kinech zdarma papírové kapesníčky s nápisem "Jen pro ženy". + 2 fotky+ 3 fotky

Romantický film Duch zná snad každý, byť už jen kvůli slavné scéně s keramikou. Věděli jste ale, že Patrick Swayze se mohl díky své roli konečně postavit vlastním běsům? A jakým účesem překvapila Demi Moore režiséra?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 05. 2022 10:30

Duch: Bankovní úředník Sam (Patrick Swayze) a výtvarnice Molly (Demi Moore) tvoří dokonalý pár. Když jdou jednou večer z divadla, Molly řekne Samovi, že by chtěla jejich vztah stvrdit svatbou. Vtom je ale přepadne lupič a během rvačky Sama zastřelí. Ten však nehodlá svou vyvolenou jen tak opustit a vrátí se k ní jako duch. Na to, jak to dopadne, se můžete podívat ve filmu Duch dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Hamlet a LSD

Scénárista Bruce Joel Rubin začal uvažovat o příběhu filmu Duch při sledování Shakespearova Hamleta. Když měl titulní hrdina pomstít smrt svého otce, Rubina napadlo, že by nebylo od věci přenést podobný příběh do 20. století.

Jenže to není úplný počátek. V roce 1965 si Rubin vzal poněkud větší dávku LSD a dospěl k názoru, že chce vyprávět milostný příběh z pohledu ducha. Hollywood tomu ale nebyl příliš nakloněn. Producenti změnili názor, až když způsobil rozruch jeho další scénář, který se dočkal zfilmování pod názvem Jakubův žebřík (1990). A tak došlo i na Ducha.

Odvážný účes Demi Moore

Herečka Demi Moore si udělala jméno v osmdesátých letech. Proslavila se jako dlouhovlasá kráska, která umí plakat doslova na povel. Co víc si přát pro roli truchlící ženy? Moore to ale neviděla tak jednoduše. U Molly chtěla spíše vyzdvihnout její sílu než slabost.

Na první den natáčení dorazila s dnes již ikonickým krátkým sestřihem. Režisér Jerry Zucker v tu chvíli zažil menší šok. Swayzemu nařídil, aby si nechal narůst delší vlasy, a jeho filmová partnerka si přitom přišla s úplně jiným účesem... Později ale zjistil, že tímto Mollyinu povahu perfektně vystihla. S odstupem času jí za odvážné rozhodnutí poděkoval. Kdyby se ho totiž tenkrát zeptala, zda s tím bude souhlasit, řekl by ne.

Terapie Patricka Swayzeho

Po smrti otce, kterého v roce 1982 postihl infarkt, se Patrick Swayze začal utápět v alkoholu a depresích. O osm let později, na natáčení filmu Duch, se mu při pohledu na voskovou kopii jeho postavy vybavil otcův pohřeb. A také to, jak málem omdlel, když se dotkl jeho těla v rakvi. Právě tato vzpomínka v něm uvolnila dlouho zadržované pocity. A konečně se dokázal s tímto těžkým prožitkem vyrovnat.

Zdroj informací: 

Looper.com: The untold truth of Ghost

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články