Posmrtné tajemství Karla Högera: Proč měla jeho lebka skončit ve výzkumném ústavu?

Posmrtné tajemství Karla Högera: Proč měla jeho lebka skončit ve výzkumném ústavu?
Zdroj: Wikimedia Commons/re-photo by David Sedlecký, Public domain

Herci Karlu Högerovi, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Kde alibi nestačí, se staly osudnými láska k divadlu a politické restrikce. Ty dokonce vyústily v infarkt, ze kterého se již nedokázal vzpamatovat. Proč ale měl souhlasit s tím, že jeho lebka skončí v rukou vědců?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 06. 2021 11:00

Děj filmu Kde alibi nestačí: Vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují skupinu lidí, kteří mají prodávat údajně zázračný švýcarský lék na srdce Cordofilin. Jenže ve skutečnosti jde o vitamin B, který sice neškodí, ale když kvůli němu kardiaci zanedbají svou léčbu, dopadne to špatně. A záhy zemře několik pacientů. Navíc zmizel jeden z prostředníků prodeje Josef Šesták. Stopa vede do luxusního hotelu v Karlových Varech... Na krimi Kde alibi nestačí z roku 1961 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Alfa a omega Högerova života

Nejdůležitějším člověkem v životě Karla Högera byla jeho maminka. „Mezi jeho odpoledním a večerním představením Jana Žižky jsme jeli do nemocnice na Bulovce, kde jeho matka ležela v agonii,” zavzpomínala pro deník Blesk hercova ex-manželka Zdena Procházková.

Karel ji držel za ruku a šeptal, že budou spolu i po smrti. Tenkrát jsem otevřela okno, aby její mohla duše vylétnout ven. Pak jsme museli jet zpět do divadla, kde Karla čekalo, ani ne hodinu po smrti jeho maminky, další představení. Takový byl ale jeho úděl. Musel vystupovat,” dodala. A právě divadlo se mu stalo nakonec osudným.

Karel Höger neunesl nespravedlnost

Pět let před svou smrtí měl Karel Höger být pod velkým politickým tlakem. Komunisté ho neměli rádi, neboť vždy sympatizoval s opozicí. V Národním divadle se tak na něj začali dívat skrz prsty. Moc rolí nedostával. Vrcholem všeho bylo, když řekli jeho herecké kolegyni Vlastě Fabiánové, že ani ona si již nezahraje. Okamžitě sepsal výpověď a druhý den ráno ji odnesl sekretářce. Týž večer ho skolil infarkt a za tři dny zemřel (4. května 1977). Dožil se 67 let.

Lebka Karla Högera

Se smutným koncem výtečného českého herce Karla Högera se pojí neobvyklá historka. Když zemřel, jeho lebka se měla údajně dostat do rukou vědců ve výzkumném ústavu. Důvod? Objevila se u něj abnormalita zvaná metodismus, sutura metopica, což je nesrostlá čelní kost. Jde o velice častou poruchu, která se vyznačuje viditelnou prohlubní na čele. Ve většině případů ale není tak výrazná.

Karel Höger byl v tomto ohledu výjimkou. Zda ale svou lebku skutečně daroval pro studijní účely, nejde s určitostí prokázat. Stejného názoru je i Marco Stella, kurátor Hrdličkova muzea člověka, který pro Český rozhlas uvedl, že o této informaci také „pouze” slyšel.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Karel Höger

CSFilm: Kde alibi nestačí

Cesky.radio.cz: Lebky syfilitiků, mumie i posmrtné masky slavných najdete v Hrdličkově muzeu člověka

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články