O léčivé vodě, Anděl páně 2: Velký přehled pohádek na povánoční víkend

O léčivé vodě, Anděl páně 2: Velký přehled pohádek na povánoční víkend
Zdroj: se souhlasem České televize
Tři oříšky pro Popelku: Vybere si princ tu správnou nevěstu?O léčivé vodě: Aneb to, co přijmeš darem a v dobrém úmyslu, nezneužij pro vlastní prospěch.O princezně Jasněnce a létajícím ševci: Podaří se ševci Jírovi zbavit princeznu kletby? Císařův pekař: Historická veselohra s Janem Werichem.+ 3 fotky+ 4 fotky

Vánoce jsem skoro za námi, ale v televizi i nadále pokračuje řada pohádek. Které z nich jsou ty nejlepší? Kdy je můžeme vidět a jaká se k těmto pohádkám váže zajímavost? To se dozvíte z našeho přehledu na povánoční víkend.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 12. 2020 09:30

Tři oříšky pro Popelku, nová pohádka O léčivé vodě, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Císařův pekař s nezapomenutelným Janem Werichem, Pyšná princezna, Jak se budí princezny a Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha.

Tři oříšky pro Popelku

Nedívali jste se na legendární pohádku Tři oříšky pro Popelku, když ji letos Česká televize vysílala na Štědrý den hned po premiérové vánoční pohádce O vánoční hvězdě? Nevadí, můžete si ji připomenout ještě jednou právě dnes.

Děj: Popelka je hodné děvče nechané napospas své maceše a její dceři. Obě usilují o to, aby jí zabránily zúčastnit se plesu, na kterém by si měl princ konečně vybrat svou nevěstu. Osud naštěstí Popelce přeje, což nezmění ani dvě zlé ženy. Ty totiž nemají tři kouzelné oříšky.

Zajímavost: Během natáčení byl tak silný mráz, že se po každém záběru musela kamera nechat „ohřát“ v přistaveném autobusu, jinak by přestala fungovat.

Kdy vysílají: 26. 12. v 15:50 na ČT1

O léčivé vodě

Děj: Princezna Hanka to bude mít v pohádce O léčivé vodě těžké. Překonat vážnou nemoc jí sice pomůže Paní vod a pramenů, ale kvůli nečistým lidským úmyslům ji bude muset ještě znovu zachránit udatný jinoch.

Zajímavost: Během natáčení se využila technologie virtual set, kterou můžeme vidět v amerických sci-fi filmech.

Kdy vysílají: 26. 12. ve 20:05 na ČT1

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Děj: Švec Jíra si z jemné kůže vyrobí křídla a naučí se s nimi létat. Pomocí svého vynálezu osvobodí z vysoké věže princeznu Jasněnku, kterou do ní uvrhl její otec, neboť se bojí kletby, která visí nad mladou dívkou. Jíra se tak musí utkat s čarodějnicí a její dcerou Černavou a jednou provždy skoncovat s jejich čáry.

Zajímavost: Během natáčení vlezl Heleně Růžičkové do výstřihu potkan. Už se nikdy nenašel.

Kdy vysílají: 26. 12. v 16:25 na TV Nova

Císařův pekař

Děj: Císař Rudolf II., pekař Matěj a Golem. Toto jsou hlavní postavy z historické veselohry režiséra Martina Friče. Rudolfa vladaření moc nezajímá, svůj čas raději věnuje alchymii, umění a ženám. Nejvíce touží po elixíru mládí a bájném Golemovi. Jeho nepozornosti využijí dvořané a spojí se s jeho bratrem Matyášem, který má zálusk na trůn. Kvůli shodě okolností se vlády ujme Rudolfův pekař Matěj, který mu je velmi podobný, akorát je o čtvrt století mladší. Podaří se mu vypořádat se s falešnými dvořany a ochránit tak císařovu pozici?

Zajímavost: Kostým Jana Wericha se šil dlouhých šedesát hodin.

Kdy vysílají: 26. 12. v 17:55 na TV Nova

Pyšná princezna

Děj: Když pyšná princezna Krasomila odmítne krále Miroslava, nenechá si to líbit a v přestrojení za zahradníka nastoupí do služby na jejím zámku. Nejprve pro ni vypěstuje zpívající květinu a pak ji pomocí práce a lásky napraví. Záhy však musí oba uprchnout, otec princezny totiž zakáže ve svém království zpěv.

Zajímavost: Ústřední dvojice Alena Vránová a Vladimír Ráž se měli do sebe zamilovat již první natáčecí den.

Kdy vysílají: 26. 12. v 9:55 na TV Prima

Jak se budí princezny

Děj: V jedné zpustlé tvrzi žije již spoustu let královnina sestra. Melánie však myslí jenom na pomstu. Vyřkne tak kletbu, která praví, že když se nově narozená dcera královského páru Růženka dotkne něčeho ostrého, upadne do věčného spánku. Zachrání ji od krutého osudu princ?

Zajímavost: Kapka krve na prstu Růženky je ve skutečnosti lak na nehty.

Kdy vysílají: 27. 12. ve 20:15 na TV Prima

Anděl Páně 2

Děj: Anděl Petronel pořád pracuje u Nebeské brány a je přesvědčen o tom, že by si za svou oddanou službu zasloužil lepší zacházení. Čert Uriáš toho hned využije a začne Petronela pokoušet. Stačí si jen utrhnout jablíčko ze stromu Poznání a vědět to, co ví jen Bůh.

Zajímavost: Pohádku si v kinech nenechaly ujít až tři miliony diváků.

Kdy vysílají: 27. 12. ve 20:10 na ČT 1

Zdroje informací:

Česká televize: Tři oříšky pro Popelku, O léčivé vodě, Anděl Páně 2

TV Nova: O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Císařův pekař

TV Prima: Pyšná princezna, Jak se budí princezny

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články