Velikonoční televizní tipy: Jan Werich hledá golema, Zdena Studenková lásku a myši nebe

Velikonoce v televizi: Císařův pekař, Myši patří do nebe, Tři veteráni i Panna a netvor
Zdroj: se souhlasem České televize/koláž Lifee
Klasická komedie Císařův pekař (1951) stojí především na výkonu Jana Wericha, který si zahrál Rudolfa II. i pekaře Matěje.Výroba zlata ze švestek? Neotřelý nápad, i když to zlato je poněkud tekuté. A nakonec se mu místo Rudolfovo tajemství říká slivovice.Hledání kořene mandragory, základní složky elixíru mládí, se trochu zvrtne. Místo něj bázlivé trio objeví golema...Panna a netvor (1978) je lehce strašidelná pohádka režiséra Juraje Herze. Titulní role si zahráli Vlastimil Harapes a Zdena Studenková. + 8 fotek+ 9 fotek

Velikonoce jsou nejenom o tradicích a dobrém jídle, ale také o pohádkách. Na televizních obrazovkách letos uvidíme klasiky Císařův pekař, Panna a netvor, Tři veteráni, ale také moderní pohádku Myši patří do nebe.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 08. 04. 2023 09:00

Letošní Velikonoce jsou především ve znamení klasických českých pohádek. Mezi ně se ale vetřela jedna moderní. Jde o pohádku Myši patří do nebe, která získala Českého lva v kategorii Nejlepší animovaný film.

Císařův pekař – Pekařův císař

Slavný dvojdílný film z roku 1951, v němž si pod režijním dohledem Martina Friče střihl dvojroli Jan Werich, je dnes trochu kontroverzním hlavně díky budovatelskému ladění. Toho si byli dobře vědomi i lidé na tehdejším Barrandově, proto verzi určenou na export trochu sestříhali. Zahraniční diváci tudíž viděli jenom jeden film, který byl oproštěný o ideologicky explicitní pasáže. To znamená také píseň Ten dělá to a ten zas tohle.

Zajímavé je, že film vychází z divadelní hry Golem od Jana Wericha a Jiřího Voskovce, která se od roku 1931 hrála v Osvobozeném divadle. Původně ji nabídli jako scénář francouzským filmařům, ale ti nechtěli natočit příběh mýtické figury jako komedii. A tak v roce 1936 vznikl v Praze fantasy snímek Golem. Pokud chcete vidět českou verzi, Císařova pekaře uvádí ČT1 v neděli v 15:55, Pekařův císař dorazí na ČT 1 v pondělí v 16:10.

Panna a netvor

ČT 1 uvede v neděli v 14:25 legendární pohádku Panna a netvor (1978) se Zdenou Studenkovou a Vlastimilem Harapesem. Příběh o krásné dívce žijící na zámku tajemného netvora je spíše určený pro starší děti, neboť režisér Juraj Herz v něm dává vzpomenout na svou klasiku Spalovač mrtvol (1968). Rozhodně nejde o laskavou pohádku, ale spíše o fantasy s nelidským monstrem, jehož dravčí pohyby báječně ztvárnil Vlastimil Harapes. Herz si vybral ptáka proto, že jde o nekomunikativní zvíře. A způsobil tím mnoho dětských nočních můr...

Myši patří do nebe

Emocemi nabitý příběh Myši patří do nebe (2021) vychází ze stejnojmenné knížky Ivy Procházkové a jeho cesta na plátna kin trvala přes deset let. Hlavní hrdinkou je myška Šupito, které jeden obávaný lišák kdysi sežral odvážného tatínka. Když Šupito vyroste, chce být stejně odvážná, proto se rozhodne čelit lišákovi Bělobřichovi. Jejich honička ale nedopadne dobře a obě zvířátka míří do nebe...

Pohádka Myši patří do nebe je dobrodružná, smutná, ale i zábavná, napínavá a místy strašidelná, laskavá a nenásilným způsobem poučná. Vypráví o přátelství, důvěře, jinakosti a naději. Takových filmů, které mají co nabídnout dětem i dospělým, se u nás netočí mnoho. Nezapomeňte se dívat na ČT 1 v sobotu ve 20:10.

Tři veteráni

Sbírka pohádek Fimfárum od Jana Wericha je zdrojem mnoha zajímavých příběhů. Najdeme v ní třeba Královnu Koloběžku První nebo Tři veterány, předlohu slavné pohádky z roku 1983, kterou ČT 1 uvede v sobotu v 16:20 a v pondělí v 10:15.

Příběh tří kamarádů, které rozkmotří hojnost, peníze a moc, ocení jak dětský divák, který dostane princeznu s neobyčejně dlouhým nosem a poučení, tak dospělý. Na toho čeká spousta hlášek a do Werichova příběhu propašovaná cimrmanovská poetika. A k tomu je zde spousta výtečných herců - Rudolf Hrušínský, Petr Čepek, Josef Somr, Július Satinský, Zdeněk Svěrák, Milan Lasica, Ladislav Gerendáš...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Císařův pekař – Pekařův císař

Filmovyprehled.cz: Císařův pekař – Pekařův císař, Myši patří do nebe

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články