Dokonalá čočka: Vyzkoušejte jedinečný eintopf s vinnými šneky

Dokonalá čočka: Vyzkoušejte jedinečný eintopf s vinnými šneky
Zdroj: Albert ČR

Za pár dní se láme rok a většina z nás plánuje k novoročnímu obědu čočku. Nehledě na lidovou pověru, že se nás díky této luštěnině budou držet peníze, je čočka příjemným odlehčením po vánočním hodování. Zkusíte ji tentokrát jinak?

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 12. 2020 10:30

Nový rok se obvykle nese ve znamení čočky na kyselo, což je české tradiční jídlo. Připravuje se s uzeninou nebo sázenými vejci. Oblíbená je i čočková polévka. Proč vlastně bychom měli čočku jíst?

Benefity čočky

Čočka je vysoce zdravá potravina nejenom pro svůj vysoký obsah bílkovin, ale rovněž představuje hodnotný zdroj vlákniny, vitaminů a minerálů. Čočku by měli jíst všichni, kteří mají problémy s cholesterolem. Není bez zajímavosti, že všechny druhy čočky obsahují vitaminy skupiny B. Zejména červená čočka obsahuje vitamin B6, který je vhodnou prevencí proti depresím. Tedy o důvod víc, proč si čočku dávat alespoň 3x týdně.

Druhy čočky

Kromě zelené čočky, která u nás patří stále k nejpoužívanějším, se do popředí dostává červená čočka. Ta je ideální pro všechny, jež nemohou jíst klasickou čočku kvůli potížím s nadýmáním. Červenou čočku navíc není třeba namáčet předem a je velmi rychle hotová. Kaviárem mezi čočkami je černá čočka, takzvaná beluga. Není bez zajímavosti, že její černá barva je zdrojem antioxidantů, jaké můžeme najít například v borůvkách.

Recept na čočkový eintopf s vinnými šneky

Budete potřebovat:

600 g vinné klobásy, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 50 g anglické slaniny, plátky, 1 mrkev, 1 petržel, 1 bobkový list, 200 g krájených loupaných rajčat, 425 g sterilované čočky, sůl, pepř, 100 ml suchého červeného vína, 5 g másla

Postup:

Z vinné klobásy umotejte malé šneky a spojte špejlí. V hluboké pánvi na lžíci oleje je opečte z obou stran dozlatova. Mezitím nakrájejte oloupanou cibuli a česnek nadrobno, slaninu na kostičky, oloupanou mrkev a petržel na tenké nudličky. Opečené klobásky vyjměte z pánve, vsypte slaninu, cibuli, česnek a bobkový list. Restujte na mírném ohni 5 minut, vsypte rajčata, čočku, osolte, opepřete a podlijte vínem. Zvyšte plamen a po 5 minutách odstavte z ohně. V mezičase na druhé pánvi opečte na másle osolenou a opepřenou mrkev s petrželí na skus. Čočku podávejte posypanou zeleninou, obloženou klobásovými šneky.

zdroj receptu: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články