Dýňové rizoto: Zdravý a chutný pokrm do chladných dnů

Dýňové rizoto: Zdravý a chutný pokrm do chladných dnů
Zdroj: Albert
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Sezona dýní je v plném proudu. Využijte toho a připravte si z oblíbené plodiny rizoto.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 16. října 2021

Tento pokrm pochází ze severní Itálie. Díky lehce nasládlé chuti jím nepohrdnou ani děti, navíc je velmi snadný na přípravu.

Baculka dýně: Skvěle chutná pečená, vařená i na sladkém koláči
Mohlo by Vás zajímat:

Baculka dýně: Skvěle chutná pečená, vařená i na sladkém koláči

Dýňové rizoto

Budete potřebovat: 1 kg dýně Hokkaido, 3 lžíce olivového oleje, malý svazek šalvěje, 2 varné sáčky kulatozrnné rýže, 1,5 l zeleninového bujonu, 50 g másla, 1 cibuli, 1 malou skleničku bílého vína, 50 g parmazánu + na posypání

Příprava: Troubu předehřejte na 220 °C. Dýni Hokkaido nakrájenou na kousky promíchejte se lžící oleje a polovinou nasekaných šalvějových lístků. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte třicet minut dozlatova.

Mezitím vložte dva sáčky rýže do hrnce, zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte patnáct až dvacet minut. V jiném hrnci rozpusťte polovinu másla, přisypte najemno nasekanou cibuli a osm až deset minut za občasného míchání opékejte. Přidejte okapanou rýži, vlijte víno a za občasného míchání jej nechte odpařit.

Zbylé šalvějové lístky opečte na oleji dokřupava. Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a spolu se sýrem a zbylým máslem vmíchejte do rýže. Nechte pár minut stát.

Nakonec do rizota přidejte pečené kousky dýně, ozdobte šalvějí a posypte parmazánem.

Dýně, kořenová zelenina a třeba i rajčata a okurky, ty jsou taky známkou babího léta
Mohlo by Vás zajímat:

Dýňové dobroty: Jak využít královnu podzimu v kuchyni i jako dekoraci

Zdroj receptu: Albert

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články