Dýňové rizoto: Zdravý a chutný pokrm do chladných dnů

Dýňové rizoto: Zdravý a chutný pokrm do chladných dnů
Zdroj: Albert

Sezona dýní je v plném proudu. Využijte toho a připravte si z oblíbené plodiny rizoto.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 16. 10. 2021 09:00

Tento pokrm pochází ze severní Itálie. Díky lehce nasládlé chuti jím nepohrdnou ani děti, navíc je velmi snadný na přípravu.

Dýňové rizoto

Budete potřebovat: 1 kg dýně Hokkaido, 3 lžíce olivového oleje, malý svazek šalvěje, 2 varné sáčky kulatozrnné rýže, 1,5 l zeleninového bujonu, 50 g másla, 1 cibuli, 1 malou skleničku bílého vína, 50 g parmazánu + na posypání

Příprava: Troubu předehřejte na 220 °C. Dýni Hokkaido nakrájenou na kousky promíchejte se lžící oleje a polovinou nasekaných šalvějových lístků. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte třicet minut dozlatova.

Mezitím vložte dva sáčky rýže do hrnce, zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte patnáct až dvacet minut. V jiném hrnci rozpusťte polovinu másla, přisypte najemno nasekanou cibuli a osm až deset minut za občasného míchání opékejte. Přidejte okapanou rýži, vlijte víno a za občasného míchání jej nechte odpařit.

Zbylé šalvějové lístky opečte na oleji dokřupava. Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a spolu se sýrem a zbylým máslem vmíchejte do rýže. Nechte pár minut stát.

Nakonec do rizota přidejte pečené kousky dýně, ozdobte šalvějí a posypte parmazánem.

Zdroj receptu: Albert

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články