Historie zmrzliny: Pochutnat si na ní mohli jen bohatí

Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. Tam tedy můžeme datovat prvopočátek snahy o zmrzlinu.
Zdroj: Pixabay

Ledová pochoutka vyráběná ze směsi smetany nebo mléka, cukru, vajec a dalších chutných přísad, jako jsou čokoláda či ovoce má pestrou historii. Určitou podobu zmrzliny vyráběli už ve starém Řecku a Egyptě. Jak začínala výroba zmrzliny, kterou dnes zbožňuje mnoho dětí i dospělých?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 21. 07. 2020 13:30

O vzniku první zmrzliny se vypráví více příběhů. Podle některých pramenů se rozšířila z Mongolska. Ochucené nápoje z mléka, které si Mongolové připravovali, totiž vlivem chladného horského klimatu zmrzly. Tento recept pak údajně ve třináctém století přivezl do Evropy cestovatel Marco Polo.

Původně to byl sorbet

Jiná verze zase vypráví o tom, že zmrzlina pochází z Číny, odkud se recept dostal až k Arabům a Peršanům. Od Arabů se potom údajně učili vyrábět zmrzlinu také Italové, kteří její výrobu rozšířili po Evropě. Podle dochovaných pramenů prý měla zmrzlina dříve spíše podobu sorbetu, odtud pochází také jeho název (arabsky scherbet je sladký sníh, ze kterého vzniklo také italské sorbetto alias sorbet).

Výsada panovníků a vysokých společenských vrstev

Ze začátku si mohli na zmrzlině pochutnávat jenom bohatí a lidé z vyšších vrstev. Do střední Evropy se hojně rozšířila až v první polovině 18. století. Postup výroby spočíval ve smíchání žloutků s cukrem a smetanou. Ke směsi pak výrobci přidávali různé další ingredience, kterými zmrzlinu dochucovali, například ovoce, vanilku nebo kakao.

Patent na zmrzlinový kornout

Na naše území se ledová pochoutka dostala až počátkem 20. století. Vyráběly ji většinou cukrárny. V roce 1903 potom získali výrobci patent na zmrzlinový kornout a v roce 1921 vyrobili cukráři také první zmrzlinu na dřívku. Výroba se více rozšířila v roce 1936, kdy byl vyrobený automatický rotační stroj pro výrobu zmrzliny na špejli. V Praze byla ve výrobně mléčných výrobků první zmrzlina vyrobena v roce 1949. Postupně se k výrobě zmrzliny přidaly i další mlékárny.

Kupovaná neznamená kvalitní

Při dnešní výrobě zmrzliny je častým nešvarem jejích výrobců nahrazování původní smetany či mléka rostlinnými tuky, protože jsou levnější. Stejně tak ovocné ingredience bývají často nahrazovány umělými dochucovadly. Mnoho lidí se proto raději uchyluje k variantě výroby domácí zmrzliny, do které dávají původní suroviny, včetně domácího ovoce a smetany nebo mléka.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články