Sirup z rýmovníku: Nenáročná pokojovka pomáhá i se záněty, stresem a bolestí hlavy

Rýmovník je nenáročná pokojová rostlina, která je k ruce po celý rok. V sezóně chřipek a nachlazení pomůže zmírnit jejich projevy. Z listů rýmovníku lze připravit nejen čaj, ale také domácí sirup.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 21. 10. 2022 18:00

Rýmovník citronový je aromatická rostlina, která uvolňuje vůni už po jemném promnutí prsty. I když je rýmovník jeho nejznámější pojmenování, lze jej najít také pod názvy molice či moud, kubánské oregano, mexický nebo řecký eukalypt.

Jak využít rýmovník

Tato nenáročná pokojová rostlina se množí pomocí semen, ale zakoření i odřezky. Roste docela "divoce", takže můžete lístky sklízet často, prakticky po celý rok. Lze je využít v nepřeberném množství oblastí - jako repelent proti hmyzu, koření (připomíná oregano), ale také v domácí medicíně.

Rýmovník má protizánětlivé účinky a pomáhá při kožních a dýchacích obtížích. Když máte rýmu, podle Českého rozhlasu se doporučuje promnout jeho listy a čichat k nim třikrát denně. Dá se dokonce žvýkat a měl by pomoct s bolestí hrdla, zápalem dásní, ale také zácpou či nadýmáním. Čaj z rýmovníku čistí ledviny, ulevuje od stresu a bolestí hlavy.

Výjimečně zdravý pomeranč

Do rýmovníkového sirupu patří také pomeranč, ovoce, kterým se zejména na podzim a v zimě snažíme doplnit zásoby vitamínu C. Podle všeho pochází se subtropických oblastí Číny, ale dnes se pěstuje na Kubě, v Izraeli, Chile a v dalších zemích.

V Evropě to také není neznámá rostlina, kdysi nebylo zámku, který by neměl takzvanou oranžérii, která už názvem naznačuje, co se v ní pěstovalo. Dnes najdeme pomeranče i ve sklenících na Vysočině.

Zajímavý je nejen díky obsahu vitamínu C, ale patří také mezi ovoce, které nejlépe hydratuje. Pomeranč totiž přibližně z 86 procent tvoří voda.

Jak se dělá sirup z rýmovníku

Vedle čaje se rýmovník uplatní i v sirupu, který je dobré mít po ruce. A to nejen teď na podzim. Na sirup z rýmovníku budeme potřebovat:

  • 35 lístků rýmovníku
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru

Pomeranč a citron oloupeme a nakrájíme na plátky. K ovoci přidáme listy rýmovníku a vše zalijeme litrem vroucí vody. Necháme louhovat minimálně 24 hodin, ale klidně to může být i 48.

Scezený nálev dáme do hrnce, přisypeme cukr a na mírném ohni svaříme na hustotu sirupu. Ten plníme do sklenic ještě horký, zavíčkujeme a uchováváme na chladném místě. Sirup lze variovat a místo pomeranče přidat citron navíc či doplnit zázvorem.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Sirup z rýmovníku

Wikipedia.org: Plectranthus amboinicus

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články