Svatomartinské rohlíčky: Tvar mají podle podkov koně sv. Martina, změnil je v pečivo a nakrmil chudé

Svátek sv. Martina, který slavíme 11. listopadu, si žádá nejen chutnou svatomartinskou husu, ale také sladké svatomartinské rohlíčky. Zkuste si je připravit nekynuté a s báječnou ořechovou náplní.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 11. 2022 17:00

Historie svatomartinských tradic sahá až do středověku a váže se k Martinovi z Tours, který byl prvním světcem svatořečeným ne kvůli mučenictví, ale za příkladný život. Traduje se, že byl až příliš skromný. A když měl být jmenován biskupem, ukryl se raději mezi husy. Ty ho prozradily svým kejháním, což je odsoudilo k chutnému konci. Od té doby se totiž peče tradiční svatomartinská husa.

Historie svatomartinských rohlíčků

Svatomartinská husa v tom není sama, i rohlíčky mají svou legendu. Jsou zakroucené, takže připomínají koňské podkovy. Podle webu Češka z Česka je to kvůli tomu, že sv. Martin kdysi proměnil podkovy svého koně v rohlíky, aby mohl nasytit chudé.

Toto pečivo souvisí také s koncem sezony, respektive služby čeládky u sedláka. Ten 11. listopadu pořádně pohostil čeládku a na cestu jí přibalil martinské rohlíčky, kterým se říká i vandrovnice, martinské podkovy, roháče, rohy a zahýbáky. Jejich náplň může být mimořádně pestrá - od povidel a máku povařeného s mlékem až po ořechy, perník a mrkev.

Vlašské ořechy jsou dobré na hubnutí i krevní oběh

Recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky obsahuje vlašské ořechy, pojďme si tedy říct něco o tom, proč jsou tak unikátní. Podle Českého rozhlasu mají mimořádně vysoký obsah tuků, je to až 70 %. Většinu z nich ale tvoří zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Ve vlašských ořeších najdeme také aminokyselinu L-arginin, která podporuje spalování tělesného tuku.

K ořechovým stopovým a minerálním prvkům patří třeba: kobalt, hořčík, měď, zinek, železo, jód, vápník a fosfor. Pomáhá zabránit srdečně-cévním onemocněním. Zlepšuje krevní oběh v oblasti pohlavních orgánů. Je antioxidant. Je prevencí aftů, čistí játra, naši pleť i mysl," dodává odborník na gastronomii Pavel Maurer.

Svatomartinské rohlíčky s ořechy

Mezi oblíbené svatomartinské pečivo patří rohlíčky, které lze připravit i z nekynutého těsta. Na tento recept budete potřebovat:

  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 125 g změklého másla
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Do mísy vložíme všechny ingredience a rukou vypracujeme nelepivé těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice na 30 minut. Nyní je čas na náplň, kterou si připravíme ze 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, jednoho bílku a lžičky vanilkového extraktu, resp. jednoho vanilkového cukru. Měla by vzniknout tužší hmota. Pokud bude příliš řídká, můžeme přidat ořechy. Také náplň odložíme do lednice.

Odpočaté těsto rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule. Tu pak rozválíme dokulata na tloušťku asi 3 mm a nožem vykrájíme trojúhelníky. Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň a srolujeme, čímž dostaneme rohlíček. Okraje rohlíčku lehce stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.

Hotové rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do trouby předehřáté na 180° C. Pečeme dozlatova, tedy přibližně 20 minut. Pak rohlíčky posypeme moučkovým cukrem. A pokud vydržíte nesníst je hned po upečení, druhý den si na nich pochutnáte ještě víc.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Historie svatomartinských tradic

Toprecepty.cz: Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Radiozurnal.rozhlas.cz: Vlašské ořechy? To jsou blahodárné účinky zdarma, říká Pavel Maurer

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články