Svatomartinské rohlíčky: Tvar mají podle podkov koně sv. Martina, změnil je v pečivo a nakrmil chudé

Svátek sv. Martina, který slavíme 11. listopadu, si žádá nejen chutnou svatomartinskou husu, ale také sladké svatomartinské rohlíčky. Zkuste si je připravit nekynuté a s báječnou ořechovou náplní.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 9. listopadu 2022

Historie svatomartinských tradic sahá až do středověku a váže se k Martinovi z Tours, který byl prvním světcem svatořečeným ne kvůli mučenictví, ale za příkladný život. Traduje se, že byl až příliš skromný. A když měl být jmenován biskupem, ukryl se raději mezi husy. Ty ho prozradily svým kejháním, což je odsoudilo k chutnému konci. Od té doby se totiž peče tradiční svatomartinská husa.

Svatomartinská husa: Tradice sahá až do středověku. Husa prý skončila na pekáči, neboť prozradila úkryt sv. Martina
Mohlo by Vás zajímat:

Svatomartinská husa: Tradice sahá až do středověku. Husa prý skončila na pekáči, neboť prozradila úkryt sv. Martina

Historie svatomartinských rohlíčků

Svatomartinská husa v tom není sama, i rohlíčky mají svou legendu. Jsou zakroucené, takže připomínají koňské podkovy. Podle webu Češka z Česka je to kvůli tomu, že sv. Martin kdysi proměnil podkovy svého koně v rohlíky, aby mohl nasytit chudé.

Toto pečivo souvisí také s koncem sezony, respektive služby čeládky u sedláka. Ten 11. listopadu pořádně pohostil čeládku a na cestu jí přibalil martinské rohlíčky, kterým se říká i vandrovnice, martinské podkovy, roháče, rohy a zahýbáky. Jejich náplň může být mimořádně pestrá – od povidel a máku povařeného s mlékem až po ořechy, perník a mrkev.

Nejlepší svatomartinské recepty: Pečená husa a sladké rohlíčky s mákem
Mohlo by Vás zajímat:

Nejlepší svatomartinské recepty: Pečená husa a sladké rohlíčky s mákem

Vlašské ořechy jsou dobré na hubnutí i krevní oběh

Recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky obsahuje vlašské ořechy, pojďme si tedy říct něco o tom, proč jsou tak unikátní. Podle Českého rozhlasu mají mimořádně vysoký obsah tuků, je to až 70 %. Většinu z nich ale tvoří zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Ve vlašských ořeších najdeme také aminokyselinu L-arginin, která podporuje spalování tělesného tuku.

K ořechovým stopovým a minerálním prvkům patří třeba: kobalt, hořčík, měď, zinek, železo, jód, vápník a fosfor. Pomáhá zabránit srdečně-cévním onemocněním. Zlepšuje krevní oběh v oblasti pohlavních orgánů. Je antioxidant. Je prevencí aftů, čistí játra, naši pleť i mysl,“ dodává odborník na gastronomii Pavel Maurer.

Postup: 1. Den před pečením husu očistěte, osolte, posypejte kmínem-vmasírujte do kůže a nechte přes noc marinovat. 2. Připravte si nádivku, chléb nakrájejte na větší kostky, stejně jako část jablek, nechte si lehce povolit sádlo a najemno nasekejte bylinky. Vše spojte a před pečením nacpěte do husy. 3. Takto naplněnou husu vložte do hlubšího pekáče, podlijte pivem, přiklopte a vložte do předem předehřáté trouby na 90 stupňů. 4. Ráno zvyšte teplotu na 160 stupňů a husu občas přelévejte výpekem. Hodinu před podáváním slijte výpek a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte do zlatova. 5. Výpek sceďte, svařte na 1/3 a zašleháním másla upravte na preferovanou konzistenci. 6. Uvařené brambory na škubánkové placky nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte veškeré ingredience a vypracujte vláčné těsto. 7. Na pomoučené pracovní desce vyválejte pláty zhruba 1 cm tlusté a vykrajovátkem vykrajujte škubánkové placky. Ty poté osmahněte nasucho na pánvi, ihned potřete výpekem z husy. 8. Brambory na šišky oloupejte a uvařte je v osolené vodě hodně doměkka. Slijte je a přímo v hrnci, ve kterém se vařily, je hned promíchejte s moukou a krupicí. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte chvíli stát – pára prostoupí moukou a šišky budou krásně držet pohromadě. 9. Do hrnce s bramborami přidejte vejce, osolte a šťouchadlem zpracujte hladké těsto. Pomocí dvou lžic tvarujte šišky, házejte je do vroucí osolené vody a 5–7 minut vařte. Šišky ve vodě občas zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. 10. Po uvaření šišky opečte na pánvi s máslem dozlatova. 11. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte červené zelí a najemno rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka. 12. Na másle orestujte bílou cibuli, přidejte jablko, cukr, tymián, potom vývar a pivo, duste doměkka, dochutíme dle potřeby solí, pepřem a cukrem. 13. Žemle na žemlové knedlíky zastříkneme mlékem, necháme nabobtnat, přidáme mouku, žloutky, nasekanou petržel, sůl a koření. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do připravené hmoty. Tu podle klasického receptu vkládáme na bavlněný šátek přetřený olejem, stočíme do válečku a na koncích zavážeme provázkem. Vložíme do vroucí vody a 15 - 20 minut vaříme. Místo šátku je možno použít alobal. 14. Hotovou husu podávejte se zelím, škubánkovými plackami, žemlovými knedlíky a bramborovými šiškami. Husí hostinu lze doplnit pečenými jablky, které posypeme krupicovým cukrem a skořicí , opečeme společně s husou v poslední fázi jejího pečení.
Mohlo by Vás zajímat:

Svatomartinské dobroty mistrů v oboru: Recept na pečenou husu podle Lukáše Holého, koláčky i zelňáky od Maršálka

Svatomartinské rohlíčky s ořechy

Mezi oblíbené svatomartinské pečivo patří rohlíčky, které lze připravit i z nekynutého těsta. Na tento recept budete potřebovat:

  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 125 g změklého másla
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Do mísy vložíme všechny ingredience a rukou vypracujeme nelepivé těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice na 30 minut. Nyní je čas na náplň, kterou si připravíme ze 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, jednoho bílku a lžičky vanilkového extraktu, resp. jednoho vanilkového cukru. Měla by vzniknout tužší hmota. Pokud bude příliš řídká, můžeme přidat ořechy. Také náplň odložíme do lednice.

Odpočaté těsto rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule. Tu pak rozválíme dokulata na tloušťku asi 3 mm a nožem vykrájíme trojúhelníky. Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň a srolujeme, čímž dostaneme rohlíček. Okraje rohlíčku lehce stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.

Hotové rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do trouby předehřáté na 180° C. Pečeme dozlatova, tedy přibližně 20 minut. Pak rohlíčky posypeme moučkovým cukrem. A pokud vydržíte nesníst je hned po upečení, druhý den si na nich pochutnáte ještě víc.

Voňavý tvarohový koláč s jablky: Vanilka zažene únavu, horečku a uklidní nervy
Mohlo by Vás zajímat:

Voňavý tvarohový koláč s jablky: Vanilka zažene únavu, horečku a uklidní nervy

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Historie svatomartinských tradic
Toprecepty.cz: Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Radiozurnal.rozhlas.cz: Vlašské ořechy? To jsou blahodárné účinky zdarma, říká Pavel Maurer

Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Škola líčení: Vizážistka Diana Vitikačová radí, jak na rychlý denní make-up do školy či do práce

Další články