Veganský jogurt snadno připravíte i doma: Stačí mít po ruce kešu oříšky, sójové a kokosové mléko

Příprava veganského jogurtu není náročná na dovednosti, ale vyžaduje si čas. Když budete postupovat podle našeho receptu a přes noc ho necháte odpočívat, ráno "najdete" báječnou pochoutku.

Jana Jánská
Jana Jánská 08. 02. 2023 17:00

V receptu na veganský jogurt se používají kešu oříšky. Pokud nemáte výkonný mixér, je lepší namočit je na hodinu či dvě do vody. Nepřežeňte to, jinak natáhnou moc vody.

Jak připravit veganský jogurt

Suroviny na přípravu veganského jogurtu dnes bez problémů seženete i v menších potravinách, takže si ho můžete udělat také doma. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 litr sójového mléka nebo jiného rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku (cca 60 gramů) natural kešu oříšků
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 3 lžíce bílého sójového jogurtu či jiného jogurtu s jogurtovou kulturou (startér)

Na spodní straně plechovky kokosového mléka, které jsme si na 24 hodin dali do lednice, udělejte nožem dva otvory a vylijte vodu. Pokud by tekla hustší bílá tekutina, vraťte mléko do lednice, ještě není ztuhlé. Ztuhlou kokosovou smetanu dejte do mixéru, přidejte slité kešu oříšky, trochu mléka a rozmixujte dohladka. Směs musí být opravdu hladká, jinak by v jogurtu byly hrudky.

Směs společně se zbytkem mléka přendejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu. Nechte velmi slabě vařit a často míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Teď se směs bude redukovat asi na 4/5 původního objemu, což potrvá 20 až 40 minut. Čím hustší je směs, tím hustší bude jogurt. Pokud ho nesvaříte vůbec, bude příliš řídký.

Příprava veganského jogurtu

Poté nechte chladnout, dokud nedosáhne teploty 43° C. Ideální je pořídit si kuchyňský teploměr, jinak se teplota špatně odhaduje. Pokud přidáte jogurt do příliš teplé směsi, bakterie zahynou. Pokud bude směs naopak příliš studená, bakterie se nevyvinou a jogurt nebude kysat. Když je teplota kolem 40° C, přidejte tři vrchovaté lžíce hotového jogurtu a dobře prošlehejte metličkou.

Nyní směs přelijte do vhodné nádoby (nebo nechte v hrnci), zabalte do ručníku a dejte na teplé místo. Je nutné, aby teplota byla stabilní a neklesala pod 35° C. Jogurt teď bude odpočívat, respektive kysat cca 8 hodin. Ne déle, mohl by se začít separovat. Můžete si ho připravit večer a nechat v troubě přes noc. Po osmi hodinách je jogurt klasicky kyselý (kysaný), pokud byste ho chtěli kysaný méně, nechte ho v teple cca 6 hodin.

Jogurt teď můžete přendat do čistých skleniček, které stačí jen vylít vařící vodou, a dát vychladit do lednice. Během chladnutí ještě trochu zhoustne. V ledničce vydrží až týden. Nezapomeňte si pak nechat jednu porcičku pro přípravu další várky jogurtu.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Veganský jogurt

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články