Dagmar Pecková nám ukázala svou pražskou mini kuchyňku: Je plná nejrůznějšího koření a nechybí ani exotický tažín

Celkový pohled na atypickou kuchyň Dagmar Peckové, zasazenou do obývacího prostoru.Jídelní kout je naproti.Pohled na kuchyň, nebo spíš kuchyňský kout od krbu.Vepředu kuchyňka - za ní obývák+ 20 fotek+ 21 fotek

Kuchyně operní pěvkyně Dagmar Peckové, kam nás s pořadem Vítejte magazínu Lifee.cz pozvala, je skutečný unikát. Architektka ji zabudovala do obývacího prostoru nikoli čelem, ale opačnou stranou, ve které je zase instalovaný krb. A přestože je kuchyňka malá, nic v ní nechybí, od koření přes nádobí až po exotický tažín.

Šárka Schmidtová
Šárka Schmidtová 16. 12. 2025 05:58

Operní pěvkyně Dagmar Pecková žije se svou rodinou převážně v Německu, ale i v Praze má svoje útočiště, domek, který vlastní už více než třicet let. A i sem zve návštěvy, kterým ráda uvaří. Přestože tvrdí: „Miluju jednoduchá jídla,“ Lifee.cz pozvala na lahodného králíka na broskvích, jehož recept zas tak moc snadně nevypadal. A upekla i moučník!

Dagmar Pecková vaří často exotiku

Na popovídání o vaření jsem se moc těšila, protože vás sleduju na Facebooku, kde sdílíte fotky všelijakých dobrot, které jste uvařila. To znamená, že vás to baví?
Ano, vaření mě baví, ale jen když mám volno a můžu se na ně soustředit. Upřímně, když jsem v Čechách, raději zajdu do restaurace, než abych po Praze sháněla různé suroviny. V Německu si koupím všechno, co potřebuju, na jednom místě – od různých druhů masa přes krevety, čerstvé ryby, mušle až po bylinky, jako je kerblík nebo estragon. Tady je nákup složitější, často ani přesně nevím, co koupit.

A kde berete recepty jídel, které vaříte? Některá jídla jsou docela exotická...
Recepty sbírám různě. Leccos objevím ve světě, například jsem si pořídila tažín a k němu hned kuchařku, abych věděla, co dobrého v něm můžu uvařit.

Co je to tažín?
To je takový etiopský nebo africký hrnec, který má komín, pára v něm kondenzuje a výsledkem jsou úžasná jídla, přesně taková jako v Africe. Dál hledám recepty v časopisech, někdy si koupím i tři za měsíc, a v nich nacházím inspiraci. Sbírám také různé kuchařky z různých zemí – miluju francouzskou kuchyni, italskou…

S Dagmar Peckovou na cestě kolem světa

Během covidu, když se nikam nesmělo, tak jste vařila „cestu kolem světa“, o co přesně šlo?
Miluju cestování – a tehdy to nešlo, a tak jsme se vydávali za hranice prostřednictvím jídel, která jsem vytvářela, ať už byla korejská, japonská, různá asijská, francouzská, italská, a tehdy se ještě směla ruská kuchyně. Prostě jsem podle receptů daného národa nebo oblasti vytvořila vlastní verzi jídla.

Preferujete masitá jídla?
Maso miluju! Mám ráda jehněčí, hovězí, králíka a kvalitní kuře, ale nesmí pocházet z rychlených „nafukovacích líhní“. A vepřové? To nevařím skoro vůbec.

Prozradíte nám nějaký svůj oblíbený recept?
Právě teď pro vás připravuju králíka na broskvích. Dostala jsem od jednoho známého domácího králíka a je spousta možností, jak ho připravit, ale jeden opravdu úžasný recept je právě králík na broskvích. Je tam mrkev, feferonka, tyčka skořice, kusy broskví, citronová kůra, šalotka – protože bílou cibuli jsem tady nesehnala – a čerstvý strouhaný zázvor.

Sladkosti má Dagmar Pecková moc ráda

Máte nějaké oblíbené potraviny, bez kterých se neobejdete?
Tak já miluju mák. Když jsem se přestěhovala do Německa, tak mi bylo divné, že se nikde neprodával - kvůli tomu, že je to opiát? Nevím. Doma jsem byla zvyklá na nudle s mákem, které dělala babička, a v Německu jsem si je ze začátku nemohla připravit. Teď se to trochu uvolnilo, ale prodávají jen hotový mák s cukrem, nikoli sypaný, který si doma můžete namlít. Takže si ho musím koupit tady a mít mlýnek na mák, který nemám, takže jsem si „utrhla od huby“, jak se říká, nudle s mákem.

Máte nějaký systém v tom, jak se stravujete, když pracujete, nebo vystupujete? Například si říkáte, dám si snídani, oběd a pak už nebudu jíst, nebo...?
Já se nesmím, jak se říká, moc „rozežrat“, protože strašně ráda jím, takže nejhorší je pro mě Francie a Itálie – tam se opravdu těžko držím na uzdě. Miluju sladkosti, které bych vlastně jíst neměla, ale před představením, když vím, že potřebuju sílu, se dobře najím. Protože vím, že po něm budu mít velký hlad a nebudu smět už jíst.

Zkoušela jste někdy nějakou dietu?
Nějaký čas sem dělala přerušovaný půst. Pomáhá hodně udržet figuru. Hodně jsem běhala, což teď kvůli operovaným kolenům chvíli nemůžu, ale třeba to zas někdy půjde, já to nevzdávám. Protože když je jídlo dobré, najím se ráda a s chutí!

Co ještě se ve videoreportáži s Dagmar Peckovou dozvíte:

  • Odkud si přivezla tažín
  • Jaké maso nemusí
  • Jestli měli někdy doma slepice a králíky
  • Zda jí nebylo králíčků určených na jídlo líto
  • A dozvíte se recept na králíka na broskvích

V galerii se podívejte na fotky originální kuchyně Dagmar Peckové.

Xindl X se pochlubil dvanáctiletou dcerou Alicí: Chodíme spolu na koncerty a manželka se synem za sportem

Xindl X se pochlubil dvanáctiletou dcerou Alicí: Chodíme spolu na koncerty a manželka se synem za sportem

Související články

Další články