Na návštěvě retro restaurace z Ano, šéfe: Legendární zácucy z menu nezmizely, novinky od Pohlreicha museli vyškrtat

Na návštěvě v Retro restauraci Asie: Po natáčení Ano, šéfe novinky od Pohlreicha v menu nevydržely
Zdroj: Pavel Dvořák, Renata Bušková/Extra/koláž Lifee
Česká asijská restaurace stojí v Mladé Boleslavi od roku 1971. Do natáčení Ano, šéfe! se v ní nezměnilo menu. A po natáčení se prakticky vrátilo do starých kolejí. Hvězdičku od Zdeňka Pohlreicha si ale podnik nechal. Koláž, kterou Pohlreichovi vytvořili na památku, zde má rovněž své místo. Do restaurace si berte hotovost, karty neberou. + 20 fotek+ 21 fotek

Navštívili jsme Retro českou restauraci Asie v Mladé Boleslavi z 6. dílu nové série pořadu Ano, šéfe!. Majitel Vratislav Navrátil nám vysvětlil, proč se z velké části rozhodl neuposlechnout rady Zdeňka Pohlreicha a zachovat více než padesát let staré původní recepty. Jak dnes vypadají zdejší nejslavnější jídla a kolik jsme za ně zaplatili? A stále v kuchyni kralují pověstné "zácucy"? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 10. 2025 09:55

V šestém dílu nové série Ano, šéfe! jsme se vypravili do Mladé Boleslavi, kde je druhá nejstarší asijská restaurace v Česku - byla založena už v roce 1971. A od té doby se toho v ní moc nezměnilo. Názor na počeštěná asijská jídla majitel nezměnil ani po návštěvě Zdeňka Pohlreicha.

Jak vyplývá z aktuálního jídelního lístku, kuřecí kung-pao si zde můžete dát za 205 korun - s rýží za dalších 45 korun. Uzená kachna s mandlemi vyjde bez rýže na 275 korun, a kokosové závitky s domácím karamelem jako dezert za 90 korun. Redakce Extra.cz zaplatila během své konzumace na místě celkem 780 korun za jídlo a pití.

Doporučené video: Oblíbený pořad Ano, šéfe! nedávno odvysílal jubilejní 100. díl. Podívejte se na reportáž:

V retro restauraci z Ano, šéfe! se zastavil čas

V pořadu to vypadalo, že majitel Vratislav nemá z natáčení příliš velkou radost, v rozhovoru pro Extra.cz ale říká, že mu zůstal alespoň kontakt na Zdeňka Pohlreicha.Se Zdeňkem si i píšeme, voláme, pořád jsme nějakým způsobem v kontaktu,“ překvapuje majitel, který bohužel od skončení natáčení nenásleduje Pohlreichovy rady. „Nechali jsme tam od něj jídla, která jsme tady zkoušeli. Dali jsme je tam dá se říct všechna, ale po dvou třech měsících jsme to zkorigovali, protože jsme zjistili, že některá jídla nejdou a zbytečně jsme drželi suroviny. Takže jsme najeli na svoje jídla a něco jsme vyškrtli,“ vypráví s tím, že se de facto vrátili do starého režimu.

Jídla od Zdeňka Pohlreicha (skoro) zmizela z menu

Jak už v pořadu několikrát padlo, změna jídelního lístku nepřipadá v úvahu kvůli letitým strávníkům. „Lidé, kteří nám sem stále chodí, nám zahlásili, že jestli vyškrtáme švej-žu-žu, kung-pao, sladkou omáčku, kterou Zdeněk nazval nějakým rašeliništěm, tak k nám přestanou chodit,“ krčí rameny majitel. „Takže tyhle základní věci jsme zachovali, něco jsme tam dodali a snížili jsme věci od Zdeňka kvůli surovinám,“ dodává na rovinu. Celé natáčení tedy vlastně vyznělo do prázdna, na menu se z natáčení drží jen thajské kari. „BBQ, co nám ukázal Zdeněk, bylo za mě dobré, ale lidé zde na to nejsou zvyklí. Takže si ho dnes děláme jen sami pro sebe, pro personál. Já jsem tam domyslel asijské chilli, aby tam něco bylo opravdu echt,“ pochlubil se majitel svou invencí.

S přítelkyní jsme se po natáčení chytli, říká majitel

Divákům jistě neuteklo, že Vratislavovi během natáčení pořádně ujížděly nervy. Nebylo to prý kvůli Zdeňku Pohlreichovi, ale kvůli štábu, který se prý nechoval právě nejlépe. „Tak jak to bylo natočené, a jak nás štáb nutil do různých situací, které jsme nechtěli, a oni nás tam svým natáčením vždycky dostali – do těch bizárů – tak takhle už bych do toho nešel,“ vzpomíná například na tradiční zátěžový test, kdy mu do restaurace přivedl štáb i návštěvu skutečných čínských strávníků - a těm nechutnalo. „To jsme nesli špatně a můžu říct, že s přítelkyní, servírkou, jsme se potom doma dost fest chytli. A ta už druhý den nechtěla ani přijít.“

„Zácucy“ zůstaly a Pohlreichovi nedají spát

Padesát let stará „asijská restaurace po česku“ se tedy i nadále drží svých padesát let starých receptů. Prý kvůli místním štamgastům. „Tady si to musíte nažrat. Lidé, co k nám chodí, už to mají na jazyku a chodí na konkrétní věci. Mám plno známých, kteří chodí třeba jen na kung-pao nebo na švej-žu-žu,“ říká Vratislav, který podle svých slov sám nemá rád „moderní“ asijská bistra, která dnes najdeme na každém rohu. Vadí mu totiž rybí omáčka.

Jeho restaurace tedy dál sází na osvědčený socialistický fenomén, takzvané „zácucy“. Omáčky, kterými „šperkují“ valnou většinu jídel v menu. „Jedeme zácucy a kdykoliv si se Zdeňkem píšeme, tak mi tam vždycky píše ,Zdraví tě zácuc'. Takže on to má teď taky trošku v sobě,“ pochlubil se Vratislav, z jehož metod v kuchyni šel slavný šéfkuchař obrazně do mdlob. Na jeho radu ale v jedné věci přece jen dal: „Dělali jsme jen tmavý a světlý, ale dneska už máme čtyři ty zácucy,“ dodává Vratislav s tím, že přesně tolik by si přál dostat od Zdeňka hvězdiček.

Na aktuální fotografie z Retro české restaurace Asie z 6. dílu pořadu Ano, šéfe! , a také na snímky aktuálních pokrmů z jídelního lístku se můžete podívat v naší fotogalerii.

Herečka Tereza Bebarová potkala svou životní lásku v 17 letech: Plánovala jsem být single a mít jen psa

Herečka Tereza Bebarová potkala svou životní lásku v 17 letech: Plánovala jsem být single a mít jen psa

Související články

Další články