Výbušné nástrahy nadzemního mauzolea: Rakve se v teple stávají tlakovým hrncem, který může explodovat

Mauzoleum Olomouckých biskupů
Zdroj: Profimedia

Každý z nás předpokládá, že se naše těla po smrti bez větších problémů rozloží. Jenomže někdy se i mrtvola může stát "nebezpečnou zbraní". Pojďme se spolu podívat na to, proč bychom se měli, pokud možno, vyhýbat uložení v mauzoleu, které je sice zajímavým místem k odpočinku, ale zároveň také pěkně výbušným.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 08. 2023 16:00

K explozi rakví dochází nejčastěji v nadzemních mauzoleích. Při rozkladu se v těle hromadí metan a další plyny, které mají, pokud jsou ve vysoké koncentraci, dost síly na to, aby odpálily nejen víka rakví, ale také mramorový kryt.

Proč k tomuto jevu dochází?

Syndrom explodující rakve nastává tehdy, když nemají rozkladné procesy dostatek vzduchu a prostoru. Pokud se tělo rozloží v kompletně vzduchotěsné rakvi, plyny se budou hromadit až do okamžiku, kdy tělo exploduje.

Na vině jsou hlavně majitelé pohřebních ústavů. Za veliké příplatky nabízejí "ochranné a zapečetěné" rakve, jenž mají zabránit přístupu vzduchu a vlhkosti, čímž zpomalí proces rozkladu. Když se nad tím zamyslíme, jde o úplný nesmysl. Pokud nebude z nějakého důvodu nařízená exhumace, nebožtíka již nikdo nikdy neuvidí. Nač tedy zpomalovat přírodní proces?

Zapáchající tlakový hrnec

Jak již bylo zmíněno, rakve explodují zejména v nadzemních mauzoleích. Když se oteplí, z rakve se stane "tlakový hrnec". Z drahé, zapečetěné rakve sice odér neuniká, ale stává se tikající bombou. Navíc, pokud by blízcí zemřelého přišli na návštěvu po explozi, které by si nikdo nevšiml, naskytl by se jim hrůzný pohled na zbytky nebožtíka vytékajícího z hrobky.

Raději bychom tak měli uvažovat o klasickém pohřbu do země, nebo kremaci. Přesto nejsou tyto možnosti někdy pro dané osoby přijatelné, a to z různých důvodů. Proto se nyní vyrábí rakev s plastovou výstelkou, jenž uzavírá veškerý netěsný obsah. A k dispozici je také speciální vak, do něhož je vložena celá rakev. Nic se tak ven nedostane.

Říhající rakve

Ano, doopravdy. Pokud už nedáte jinak a budete se chtít nechat pohřbít v mauzoleu, kupte si takzvanou říhající rakev. Zápachu se nezbavíte, ale alespoň bude odcházet ven výbušný plyn. Nejlepší možností je nechat do krypty proudit vzduch. Předejdeme alespoň tomu, že se budou po zemi válet kusy těl jako v Živých mrtvých.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mauzoleum

Thevintagenews.com: The Odd (And Nauseating) Phenomenon of Exploding Caskets

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články