Lucie Bílá o mateřství a době, kdy byla samoživitelkou: Mám tendenci říkat, že jsem nebyla dobrá máma

Zpěvačka Lucie Bílá promluvila v rozhovoru pro Lifee.cz o svém těhotenství a mateřství.Říká, že mnohdy měla pocit, že není dobrou mámou.Syn Filip je dnes dospělý mladý muž a pomáhá jí v divadle.Skvělé vztahy panují také mezi Filipem a partnerem zpěvačky Radkem Filipim.+ 10 fotek+ 11 fotek

Zpěvačka Lucie Bílá (56) má sedmadvacetiletého syna Filipa, jehož otcem je producent Petr Kratochvíl. V rozhovoru pro Lifee.cz hudební legenda vzpomíná na první okamžiky, kdy zjistila, že čeká dítě, ale také na nelehké období, kdy byla matkou samoživitelkou. Dodnes má navíc chvílemi pocit, že nebyla dost dobrou mámou.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 09. 2022 12:21

Lucie Bílá obdivuje své rodiče, kteří spolu vydrželi 60 let. „Já to štěstí neměla a je to škoda. Když už se to bohužel nepovede a vztah nefunguje, jsem zastáncem toho, že se partneři mají rozdělit, jít svou cestou a dovolit si být šťastní. Když se tohle neštěstí stane a jsou v tom děti, potom je potřeba myslet hlavně na ně," míní zpěvačka.

Ta se teď matkou samoživitelkou stane také v připravovaném muzikálu Maminy, který bude mít premiéru 21. září v Divadle Lucie Bílé. Občas mám tendenci říkat, že jsem nebyla správná máma, a Filip se ptá, podle čeho tak soudím. Říkám, že podle své maminky," zamýšlí se Lucie v našem rozhovoru. Na to jí syn Filip odpověděl: Ne ne, tvoje maminka byla maminka tvoje a tvého bratra, ale ty jsi maminka všech!"

Jaké byly vaše první pocity, když jste zjistila, že čekáte miminko? Neměla jste strach?

Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem mamince poprvé řekla, že čekám miminko. Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem to dítě poprvé viděla - fialové dupačky a na chvíli jsem opravdu měla pocit, že jsem to já. Těhotenství pro mě bylo jedno z nejkrásnějších období, protože můžete tloustnout, být protivná a nikdo vám nesmí nic říct, protože o tom to přeci celé je. Jsem strašně šťastná, že mám svého syna, protože být máma, to je nejvíc.

Občas můžeme mít dojem, že pro společnost je mateřství obtěžující. Lidem vadí děti v restauracích nebo kojení na veřejnosti. Co si o tomto postoji myslíte vy?

Já mám pocit, že se pořád bavíme o sexu, ale především by se mělo mluvit o mateřství, o maminách. I Bůh říká, milujte se množte se. Je to hlavně o dětech. Kdybychom se na to vybodli, tak vymřeme. Jsem za to téma, kterým se zabývá náš muzikál, moc ráda, protože mateřství se dotýká skoro každého. Je tam všechno, co každá z nás zažila. Co udělá dítě s postavou, jaký je to pocit čekat, až se dítě narodí a člověk ho poprvé uvidí. Najednou nemá ženská na nic čas a muži na dítě žárlí. Já tam mám jednu smutnou písničku o tom, když každý druhý víkend musím dát děti tatínkovi a zůstávám doma sama. To je téma, které také nejedna holka zažila. A já vím, o čem to je.

Ano, vy sama jste byla matkou samoživitelkou a pokud vím, tak jste se jich v minulosti také v jedné kampani zastala.

Aby ne, když jsem byla jedna z nich. Stane se. Obdivuji své rodiče, kteří spolu vydrželi šedesát let, ale já to štěstí neměla a je to škoda. Když už se to nepovede a vztah nefunguje, tak jsem zastáncem toho, že se partneři mají rozdělit, jít svou cestou a dovolit si být šťastní. Když se tohle neštěstí stane a jsou v tom děti, potom je potřeba myslet hlavně na ně.

Byla jste vůči svému synovi Filipovi někdy až přehnaně pečující maminka?

Ano, já byla přesně ten typ. Třeba jsem něco uvařila, nakrájela, dala do ledničky, vyfotila MMSku a poslala mu instrukce, kde to najde. Pamatuji si, že jednou Filip přišel ze školy a prohlásil: "Maminko, spolužáci říkají, že jsou jejich rodiče strašně přísní. Ale tys na mě nikdy nekřičela, nikdy jsi mě neuhodila, ani na zadek jsem nedostal." Tak jsem mu odpověděla: "A proč bych to dělala? Já když chtěla, abys něco udělal, taks to udělal sám, nemusela jsem tě k tomu nutit. Proto nic takového nebylo potřeba."

Jaká jste tedy máma?

Občas mám tendenci říkat, že jsem nebyla správná máma, a Filip se ptá, podle čeho tak soudím. Říkám, že podle své maminky. "Ne ne, tvoje maminka byla maminka tvoje a tvého bratra, ale ty jsi maminka všech!" Jsem ráda, že Filip říká, že by neměnil. Díky mým rodičům a jeho tátovi Petrovi Kratochvílovi si myslím, že jsme vychovali slušného člověka.

Je váš nový muzikál jen pro ženy?

Náš muzikál je právě pro maminky, ale na včerejší představení už se byli podívat celé rodiny a kamarádi, proto můžu s klidem říct, že tohle budou milovat i chlapi. Je to krátké, jen hodina a půl bez přestávky, a je tam spousta vtipných věcí, které pobaví i muže.

Související články

Další články