Osmdesátiny Ivana Mládka: S Jožinem dobyl svět, StB jej považovala na amerického špiona

Osmdesátiny Ivana Mládka: S Jožinem dobyl svět, StB jej považovala na amerického špiona
Zdroj: Wikimedia Commons/David Sedlecký, CC BY-SA 3.0
Ivan Mládek se narodil 4. února 1942 v Praze. Proslul jako skladatel, zpěvák a bavič.Ivan Mládek v roce 2012 s dnes už bývalou manželkou Evou.Ivan Mládek vzal v roce 2012 na křest trojcédéčka Jožin z bažin a dalších 80 písní i dvě vnučky Evičku a Emičku.Zpěvákův syn Štěpán Mládek vystudoval práva. + 1 fotka+ 2 fotky

Ivan Mládek, známý český zpěvák a bavič, slaví 7. února osmdesátiny. V mládí byl pěkný dobrodruh, jednou mu ve Vysokých Tatrách šlo o život. A namále měl i v dospělosti, kdy musel čelit výslechu kvůli podezření ze špionáže pro USA...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 02. 2022 10:00

Ivan Mládek se narodil 7. února 1942 v Praze. Je český zpěvák, textař, bavič, skladatel, kreslíř a autor deskových her. Nejvíce se proslavil se svou skupinou Banjo Band a nestárnoucím hitem Jožin z bažin. Píseň slavila velký úspěch i na Slovensku a v Polsku. V roce 2018 zahrála Jožina na svém vystoupení také legendární skupina Metallica.

Ivan Mládek v Tatrách

Slavný zpěvák vzpomíná, že určitým dobrodružstvím byl pro něj prakticky každý rodinný výlet do Tater, jenž vždy organizoval jeho otec. „Spali jsme většinou v autě, nebo ve stanu. V penzionu to bylo jen vzácně. I když na tom naši nebyli finančně špatně, v těch pár hotelech, co v Tatrách stály, se místo nenašlo, a když ano, tak většinou jen pro rekreanty ROH, vyznamenané pracovníky, školy a podobně. Táta jinak nikdy žádnou organizovanou rekreaci nepodstupoval, všude jezdil na divoko,” cituje Mládka deník Aha.

K jednomu nebezpečnému okamžiku došlo na Lomnickém štítu. „Pamatuji si, že jsme lezli po plotnách (hladká, svislá část skály) a že nad námi nějací horolezci uvolnili kameny. Tentokrát nám šlo dost o život. Jeden balvan se odrazil těsně vedle sestry,” dodal Mládek.

Ivan Mládek americkým špionem?

Díky tomu, že měl svobodné povolání, se naučil v socialismu kličkovat a improvizovat. „Pro slušné lidi s normálním občanským zaměstnáním musel být bolševismus peklo – pokud se nepřizpůsobili a naoko neakceptovali socialistický způsob života. To byla asi ta nejrozumnější volba, protože nějakým vzdorem by stejně nic nevybojovali,” vzpomínal Mládek pro idnes.cz.

Přesto nastala období, kdy se dostal do hledáčku úřadů. V roce 1982 byl Ivan Mládek několikrát vyslýchán kvůli podezření ze špionáže pro USA. Dodnes neví, co za tím vězelo. Většinou se k němu chovali slušně, po jedné výhrůžce však Mládek požádal o vystěhování z Československa. To zřejmě vyšetřovatele zarazilo, neboť se mu další den omluvili s tím, že na něho vlastně nic nemají. Jak ale sám přiznal, nápor na nervy to rozhodně byl.

Ivan Mládek jako vynálezce

Jelikož slaví Ivan Mládek kulatiny, měli bychom skončit na veselejší notu. Věděli jste, že je autorem vynálezu a patentu na Guitariano? Jde o první sériově vyráběný keyboard pro kytaristy, který byl poprvé představen na Světové výstavě hudebních nástrojů v americkém Anaheimu v roce 2001. V současnosti nástroj využívají muzikanti z celého světa.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Ivan Mládek 

Žďárský.deník.cz: Ivan Mládek: Asi tak desetkrát denně se vytočím do bezvědomí 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články