Tomáš Holý by oslavil 53. narozeniny: Hercem se stal náhodou, kariéru ukončil kvůli strachu

Tomáše Holého diváci milovali pro jeho přirozenost. On se ale rozhodl v herectví nepokračovat...
Zdroj: Wikimedia Commons/Jaroslava Vošmiková, CC-BY-SA-4.0

Kdo by si nepamatoval snad nejlepšího dětského herce naší historie – Tomáše Holého. Malý kluk, který si okamžitě získal srdce nejen všech maminek v republice, se, jak už to tak bývá, před kamerou objevil jen náhodou. Legendární herec by 17. března oslavil třiapadesáté narozeniny...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 17. 03. 2021 07:31

Vzpomenete si, kdy a v jakém filmu se Tomáš Holý objevil poprvé? Byl to legendární snímek Marečku, podejte mi pero z roku 1976. Tomáš byl ten malý kluk, který přinese vzkaz od ředitele školy a podá jej Františku Filipovskému, svéráznému učiteli chemie. Původně tahle minirole patřila jinému chlapci, jenže ten byl v době natáčení nemocný, a tak se narychlo sháněla náhrada. Mezi rekvizitáři tehdy pracoval i Tomášův strýc, který malého synovce nabídl jako záskok. A jak se ukázalo, režisér Oldřich Lipský si nemohl nikoho lepšího přát, a dokonce si ho od rodičů „vypůjčil” ještě jednou, tentokrát do filmu Ať žijí duchové! Tím ale Tomášova filmová kariéra neskončila, právě naopak.

Nezapomenutelný Vašek

Největší slávu si dětský herec získal ve dvojici filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, kde se objevil vedle úžasného Františka Němce a vynikající Jany Preissové. Pokud bychom si ale mysleli, že měl roli Vaška v prvním z nich „v kapse” díky svým předchozím roličkám, velmi bychom se mýlili. Z prvního kola konkurzu, do kterého ho rodiče přihlásili, dokonce původně vypadl a úspěch mu vlastně přinesla až zapomenutá čepice, pro niž se vrátil. Až tehdy si ho všimla režisérka Marie Poledňáková a odhalila jeho neuvěřitelnou přirozenost před kamerou a herecký talent.

Dítě–profesionál

Tomášovi bylo v době natáčení filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku pouhých devět let, ale jak jeho dospělí kolegové, tak i sama režisérka vzpomínají na spolupráci s ním s velkou úctou. Působil jako profesionální herec, zajímal se nejen o to, co má říkat, ale také o celkovou scénu, o to, jak má záběr vypadat i o další technické drobnosti, které jiné dětské herce většinou nechávají chladnými. Přitom ale zůstával přirozený a scény podle režisérky spíš prožíval, než hrál.

Konec kariéry Tomáše Holého

O to větší překvapení přišlo v jeho jedenácti letech, když se rozhodl nepřijímat už žádné další role, jen dotočil to, co bylo nasmlouvané – i to ale trvalo další dva roky. A proč s natáčením skončil a zvolil si už jako dítě jinou životní dráhu? Nesnesitelnou se pro něj stala představa, že by se jednou mohl stát neúspěšným hercem. Uvědomoval si, jak může být přízeň diváků vrtkavá…

Osudová havárie

Po základní škole vystudoval gymnázium a pak se vydal na cestu za právnickým povoláním. Do cíle už ale nedošel. Jen pár dní před dvaadvacátými narozeninami pod vlivem alkoholu havaroval v autě a ten moment se mu stal osudným. Bylo to večer a Tomáš před cestou popíjel s kamarády. Navíc se tou dobou dostala teplota pod nulu a na svažité silnici se udělala ledovka. S takovou cestou by měl co dělat každý dlouholetý řidič, natož tak mladý muž a po několika pivech. I když se mu kamarádi snažili pomoct, život už mu nikdo vrátit nedokázal.

Jeho maminka Marie, se kterou je na úvodní fotografii z léta 1980, tomu nejdřív nechtěla uvěřit. Myslela, že jde o nějaký z jeho žertů a s tím odbyla i policisty, kteří jí přišli sdělit smutnou informaci. Truchlila pro něj i jeho tehdejší přítelkyně Hana Zaňáková, kterou známe jako Lucii Bílou.

Nádherné role pro malého kluka

Na Tomáše Holého tak můžeme jen vzpomínat u televize, a to díky jeho geniálním hereckým výkonům, roztomilým přeřekům, které režisérka Marie Poledňáková ve filmech nechala, i díky dalším rolím v podobně laděných filmech, jako byly Pod jezevčí skálou, Za trnkovým keřem a Na pytlácké stezce. Tomáš točil jen osm let, ale dokázal si získat většinu diváků – a na filmy s ním se rádi podíváme dodnes.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Tomáš Holý

CSFD.cz: Tomáš Holý

Ceskatelevize.cz: Příběhy slavných: Malá hvězda nezapadá

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články