Václav Havel a jeho osudové ženy: Olga o nich věděla a navrhovala soužití ve třech

Václav Havel s Olgou
Zdroj: Profimedia.cz
První ženou Václava Havla byla Olga, která mu dle všeho milenky tolerovala. Druhou manželkou Václava Havla byla Dagmar Veškrnová.O vztahu Václava Havla s Dagmar se veřejnost dozvěděla v roce 1996.Dagmar Havlová stála po boku svého manžela až do jeho smrti v roce 2011.+ 7 fotek+ 8 fotek

Přesně před třiceti lety abdikoval prezident Václav Havel (†75). Pojďme si u této příležitosti připomenout důležité ženy, které miloval. Proč jeho manželka Olga vyčítala Jitce Vodňanské špatně rozmístěné talíře na odkapávači? A skutečně byla Havlovou milenkou také spisovatelka Irena Obermannová?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 07. 2022 12:00

Ne náhodou se říká, že za každým úspěšným mužem stojí silná žena. Tak tomu bylo i v případě Václava Havla, který ženy miloval tak moc, že se jich nedokázal vzdát ani ve chvílích, kdy o sobě navzájem dobře věděly.

Olga Havlová (†62) mu tolerovala bokovky

S Václavem Havlem se Olga seznámila v roce 1953 v kavárně Slavia a po devíti letech se vzali. Nejlépe bylo manželům na chalupě v Podkrkonoší, na Hrádečku, kde žili až do roku 1989. A přestože Václav miloval Olgu zcela bezmezně a upřímně, neodpustil si románky s dalšími ženami. „Na Václavovi není nejstrašnější, že má ty svoje ženský, ale že mi o nich musí hned povědět,“ nechala se slyšet Olga.

Anna Kohoutová (†87) ho málem rozvedla

Bývalá manželka spisovatele Pavla Kohouta se s Havlem měla stýkat v době, než nastoupil do vězení„Pokud se našla žena, která měla šanci rozbít pevný svazek Olgy s Václavem, byla to bývalka jednoho z jeho největších přátel Pavla Kohouta a tenkrát k rozvodu téměř došlo. Nebylo to v tom, že měl milenku. Nevěrný byl už dříve a často cítil jakousi povinnost o tom Olgu informovat. Tentokrát to však bylo jiné. Havel se do Anny Kohoutové hluboce zamiloval. Olga při něm stála spíš jako maminka než manželka,“ vysvětluje v knize Havel jeho spolupracovník Michael Žantovský.

Jitka Vodňanská (78) nosila jeho dítě

Psychoterapeutka, která společně s Havlem spoluzakládala Občanské fórum, s ním také sedm let udržovala vztah - konkrétně od doby, kdy se vrátil z vězení. Svůj poměr definitivně ukončili teprve v době, kdy se Havel oženil s Dagmar Veškrnovou. S Olgou Havlovou se vzájemně tolerovaly. „Olga, ta mě takovým zvláštním způsobem přijala, našly jsme si k sobě cestu. Ona byla velmi moudrá a silná,“ popisuje Vodňanská pro magazín Ona Dnes.

Jediné, co prozrazovalo Olžinu žárlivost, byla urputnost, s jakou bojovala o správně vyskládané talíře na odkapávači. Do odkapávače jsem dávala obráceně talíře. Olga je dávala jednou stranou, a já tou druhou, velkej problém. Ale to nebyl boj o talíře, to byl boj o teritorium,“ popisuje Vodňanská.

Když podle spisovatele Michaela Žantovského v roce 1984 Jitka otěhotněla, navrhla prý Olga soužití ve třech. Vodňanská nakonec těhotenství dobrovolně ukončila.

Dagmar Havlová (69) mu zachránila život

Letos také uplyne pětadvacet let od chvíle, kdy se herečka Dagmar Veškrnová vdala za Václava Havla. Brali se na Žižkově, rok po smrti Olgy, a za svědky jim šli herci Jan Tříska a Táňa Fischerová. Havel mluvil o Dagmar vždy velmi hezky.

„Je pravda, že mi několikrát zachránila život. Zasloužila se o to, že jsem přežil různé nepříjemnosti, a dovedla velmi energicky zmobilizovat lékaře i v okamžiku, kdy oni říkali, že mi nic vážného není, a ona vycítila, že to může být něco velmi nebezpečného. Donutila je k té péči a získala si u nich autoritu,“ nechal se podle Aha! slyšet Havel.

Irena Obermannová (60) napsala o poměru knihu

Jak dále popisuje Michael Žantovský, Havel se schůzek se ženami nevzdal ani v době, kdy byl prezidentem. Přiděloval jim prý ptačí jména a v kalendáři vytvářel neexistující schůzky. Nejinak popisuje svůj údajný poměr s Václavem Havlem také spisovatelka Irena Obermannová.

Celá jeho kancelář o tom, že se se mnou stýká, věděla. O těch intimních věcech možná pochybovali. Pořád jsem slyšela, jak je na tom špatně, ale se mnou byl nádherně zdravý. Choval se jako kluk plný života, blbli jsme spolu, smáli se, zlobili. Pokud vím, Dagmar Havlová se o nás dozvěděla až po roce naší známosti. Ale možná už dříve něco tušila, vyptávala se na mě,“ vzpomíná spisovatelka v rozhovoru pro Blesk. Tajná kniha, kterou o svém románku s Václavem Havlem napsala, je dodnes považovaná za velmi skandální.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články