5 důvodů, proč byste měla pít kávu každý den

5 důvodů, proč byste měla pít kávu každý den
Zdroj: Pixabay.com

Někdo si den bez kávy ani neumí představit. Pro mnohé z nás začíná den právě tímto lahodným nápojem. Mýty o její škodlivosti už jsou dávno pryč. Podívejte se na 5 důvodů, proč je dobré ji pít každý den.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 03. 2018 20:07

V některých pořád přetrvává pocit, že káva je nezdravá a neměla by se pít tak často. Tyto mýty ale vědci už dávno zbořili. A vy si můžete vychutnat tento výborný nápoj klidně každý den. Proč byste kávu měli pít?

Na zdraví

Káva je opravdu prospěšná vašemu zdraví a budete po ní méně nemocní. Pokud totiž budete pravidelně pít kávu, snížíte tak podle Harvardovy univerzity riziko vzniku Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. A žádné rakovinotvorné látky káva neobsahuje.

Pomáhá trávení

Sice to zní neuvěřitelně, ale káva opravdu podporuje trávení. Díky tomu, že si dáte ráno kávu, se váš žaludek rozhýbe a začne pracovat tak, jak má. Navíc si díky tomuto nápoji udržíte štíhlou postavu. Nepijte ho ale pokud jste těhotná nebo máte problémy se žaludkem.

Zlepšuje náladu

Je to tak. Káva vám opravdu zlepší náladu. Ale neměli byste to s ní přehánět, stačí vám jen 3 šálky denně a budete se usmívat jako sluníčko. A jak je to možné? Káva obsahuje kofein, který vás nastartuje a stimuluje centrální nervový systém. Z žaludku se vstřebá do krve a potom do mozku. A tak se budete cítit plni energie a ještě s dobrou náladou.

Doping, který se smí

Káva prospívá výkonnosti a může ji pít opravdu každý. Navíc není na seznamu dopingových látek a tím pádem je povolena i při sportu. Nezapomeňte ale na to, že vás káva může dehydratovat. takže pokud se chystáte za sportem, měli byste pít ke kávě i hodně vody.

Pro klidný spánek

Spousta lidí si kávu večer nedává, protože má strach, že po ní neusne. Opak je ale pravdou. Paradoxně je káva velmi dobrá na to, abyste se pořádně vyspali. Sice je nejdříve kofein vyloučen do krve, pak ale nastává fáze útlumu. Takže až to na vás přijde, běžte hned spát, využijte toho a usnete jako miminko.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články