Křivá mrkev a šišatá brambora dostaly druhou šanci: Potravinové banky krmí krky tam, kde je to nejvíce potřeba

Křivá mrkev a šišatá brambora dostaly druhou šanci: Potravinové banky krmí krky tam, kde je to nejvíce potřeba
Zdroj: pexels.com
Ne každý si může dovolit jít do obchodu nakoupit.Ovoce na pultech musí být "krásné".Mnoho potravin, které jsou i nadále zpracovatelné, ale je jich mnoho, upotřebí lidé, kteří se nacházejí v nelehké životní situaci.Dostanou se například do dětských domovů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Určitě jste se občas setkala v obchodě s prapodivně vypadající mrkví. Děti z toho mají legraci, hledají v mrkvi oblíbenou postavičku ze seriálu nebo pochroumaný kuřecí pařát. Vám se ale honí hlavou jiná myšlenka. Zrůdička zřejmě utekla hrobníkovi z lopaty, protože na pult do obchodu smějí jen ty kousky nejlepší, krásné a „esteticky nezávadné“. Co se děje ale s těmi ostatními, které do finále miss mrkev neprošly? A co brambory? A papriky? A zboží, kterému zítra končí trvanlivost?

Redaktor
Redaktor 29. 08. 2018 09:26

Dobám plýtvání naštěstí odzvonilo a člověka napadlo, že by se s tou nežádoucí zeleninou dalo dělat i něco jiného, než ji jen vyhodit. Že na světě jsou i hladovější krky, než je ten náš a těm je úplně jedno, jestli má mrkev jednu nohu, nebo dvě. A naštěstí to napadlo i velké šéfy supermarketů a jejich zaměstnanci tak mohou ošklivé papriky poslat dál tam, kde naplní svůj osud – tedy že je někdo sní, bez ohledu na to, jak vypadají. Od ledna letošního roku je v České republice pro prodejny s plochou větší než 400 metrů čtverečních dokonce zákonná povinnost darovat neprodané jídlo charitám.

Do dětských domovů, neziskových organizací a poskytovatelům sociálních služeb zamíří tak až o pětkrát více potravin, než tomu bylo loni. Spojovací článek mezi poskytovatelem – supermarketem a příjemcem – neziskovkou je potravinová banka. Do té přebytečné produkty zamíří a po přerozdělení se distribuují dále. Proces to není jednoduchý, musejí být dodržována přísná pravidla, vše se musí evidovat.




Nejčastěji se z obchodu na výlet vydávají potraviny, které je možné prodávat i tři měsíce po datu minimální trvanlivosti. K nejméně rizikovému zboží patří konzervy, rýže, těstoviny, sušenky, ale i káva a čaj. Stejně tak se k potřebným dostanou i rohlíky, ovoce a zelenina – ty se ale musí dopravit ke spotřebiteli ještě týž den, nebo den následující. Pokud je odběratel, tedy potravinová banka, schopen zajistit chladnou teplotu, může mu být darováno i třeba mražené kuře. Tepelně upravované potraviny, pečivo s náplní nebo cukrářské výrobky se k dárcovství nedoporučují.


Potravinové banky zcela zdarma distribuují a přerozdělují jídlo, které by jinak skončilo v popelnici. Každý průměrný Čech vyhodí týdně 1 kg absolutně nezávadných potravin. Cílem je právě zabránit jejich naprosto zbytečnému plýtvání a namísto toho je dopravit tam, kde vám za ně zulíbají ruce. Děti v dětských domovech si tak díky narůstající uvědomělosti mohou do školy vzít čokoládovou tyčinku, lidé bez střechy nad hlavou si pochutnají na polévce z nežádoucí zeleniny a maminka samoživitelka si po uspání miminka dopřeje chvilku odpočinku s dobrou odpolední kávou.


Vzpomeňte si, jak je vám, když máte hlad. Záměrem potravinových banek je i to, aby k sobě byli lidé solidární a pomáhali si.


Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články