Ořechové vánoční cukroví. Pařížské tyčinky a další nejlepší recepty

Ořechové vánoční cukroví. Pařížské tyčinky a další nejlepší recepty
Zdroj: Pixabay.com

Ořechy a Vánoce, to prostě patří k sobě. Chutným ořechovým cukrovím nikdo nepohrdne. Rozšiřte si svou kuchařku o další recepty na pečené i nepečené ořechové cukroví. Už jste vyzkoušeli třeba úžasně chutné pařížské tyčinky?

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 09. 12. 2019 14:35

Foukané ořechové cukroví z formiček

Ingredience: 125 g mletých vlašských ořechů, 250 g moučkového cukru, 100 g hladké výběrové mouky, 125 g másla, 1 lžička jedlé sody

Postup: Mouku vysypte na vál a přidejte do ní jedlou sodu. Přisypte cukr, ořechy a změklé máslo. Vypracujte hladké těsto. Dejte do lednice minimálně na hodinu odležet. Nachystejte si formičky. Vysypte formičky hladkou moukou a pořádně oklepejte. Vytáhněte těsto z lednice a po malých kouscích plňte formičky asi do poloviny, protože pečením nabudou na objemu. Formičky naskládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 170-180°C na 10 až 15 minut. Po upečení nechejte chvíli odpočinout a pak z formiček cukroví vyklepněte. Připravte si čokoládu na zdobení. Ve vodní lázni rozpusťte 125 g másla a jednu čokoládu na vaření. Namočte vždy jen část cukroví do rozpuštěné čokolády. Například u rohlíčků z formiček namočte každý rožek. Nechte čokoládu zatuhnout a uložte do chladu.

Pařížské tyčinky

Ingredience: 150 g mletých ořechů, 400 g moučkového cukru, 2 bílky, lžíce vody

Těsto: Ořechy, 150 g cukru a 1 bílek zpracujte v tuhé těsto.

Poleva: Druhý bílek, 250 g cukru a lžíci horké vody utřete na hladkou polevu.

Postup: Těsto rozválejte na vále na výšku asi 4 - 5 mm. Potřete ještě na vále těsto polevou. Nechte těsto i polevu zaschnout. Následně nožem namočeným v horké vodě nakrájejte těsto s polevou na tyčinky. Přeneste tyčinky na plech. Plech nevytírejte, protože těsto obsahuje dostatek tuku z ořechů. V mírně vyhřáté troubě sušte (nepečte!).

Ořechové nepečené kuličky

Ingredience: 200 g mletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 160 g másla, 2 lžíce kakaa a lžíce rumu

Na obalení: Strouhaný kokos nebo hrubě mleté ořechy či mandle

Postup: Nejprve utřete máslo s cukrem. Pak přidejte ořechy, kakao a rum. Vše důkladně spojte dohromady a dejte vychladit do lednice. Jestliže je těsto moc řídké, přidejte více ořechů. Z těsta tvořte kuličky. Každou obalte v kokosu nebo ve zbytku mletých ořechů. Jestliže chcete kuličky povznést na další úroveň, dejte při tvoření do každé kuličky spařenou oloupanou mandli či ořech, nebo kandované ovoce dle vaší chuti. Kuličky uchovávejte v chladu.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články