Vyrazte do lesa na ostružiny, které slouží jako lék, a to je nemusíte ani jíst

Z listů ostružiníku si můžete udělat velmi zdravý čaj.
Zdroj: Pixabay
Maliny a borůvky jsou známější sourozenci ostružin.Z listů ostružiníku si můžete udělat velmi zdravý čaj.Ostružiny chutnají přímo božsky.Vyzkoušejte ostružinový koktejl.+ 1 fotka+ 2 fotky

V lese i na zahrádkách právě dozrávají borůvky, maliny nebo ostružiny, které patří mezi vitaminové bomby. Zatímco maliny a borůvky se sbírají ve velkém a byly o nich popsány stohy papíru, ostružiny jsou takovou jejich neprobádanou příbuznou.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 08. 2018 16:05

Toto černé ovoce opěvovali již ve starověkém Řecku. Nyní se na něj v konkurenci jiných lesních plodů zapomnělo, ale my vám ho zase rychle připomeneme.

Ostružiny jsou takové bojovnice, dokáží totiž růst ve velmi náročném prostředí a jedinou zbraní, kterou se dokáží bránit, jsou ostré trny. Výsledkem jejich síly a houževnatosti jsou černé plody, které v sobě ukrývají tajemství zdraví, síly a duševního klidu.

Bojují proti rakovině

Cenné  flavonoidy  působí jako silný antioxidant, který zbavuje tělo škodlivých látek. Dokonce se ukázalo, že ostružiny dokáží výrazně snižovat riziko vzniku nádorových buněčných struktur a snižují také negativní následky chemoterapie.

Výživa pro vaše klouby

Jadérka ostružin  obsahují oleje a salicyláty  – ty se používají při léčbě  zánětů a revmatu. Ostružiny prospívají celkovému zdraví kloubů, svalů a šlach, obzvláště vhodné jsou pro aktivní sportovce a lidi trpící onemocněními a častými záněty pohybového aparátu.

Prevence proti cukrovce

Díky  kyselině ellagové  dokáží ostružiny ovlivňovat hladinu  cukru v krvi  tak, že ji udržují v rovnováze a předcházejí tak vzniku a zhoršování příznaků cukrovky.

Elixír mládí

Už v  antickém Řecku opěvovaly ženy ostružiny jako zdroj krásy a mládí. Dnes víme, že za tyto účinky může zejména vysoký obsah hořčíku, vitaminy A a C a již zmíněná kyselina ellagová. Tyto látky zajišťují pevnost  pokožky, vlasů i nehtů. Navíc vyživují pokožku zevnitř, a proto působí lépe než drahé krémy z obchodů.

Hubnoucí zázrak

Ostružiny na rozdíl od jiného ovoce obsahují minimum cukru. Kromě toho dokážou doslova nastartovat metabolismus  a pomohou vám tak ke zdravému hubnutí.

Vyzkoušejte léčivý čaj

Listy ostružiny jsou doslova nabité vápníkem, vitaminy skupiny B, C, vitaminem K a E. Specifické jsou i pro vysoký obsah železa, který je v listech větší než v běžně pěstované listové zelenině z našich zahrad. 

Odvary, výluhy a čaje dokážou upravit trávení, příznivě působí na pokožku, a pokud si budete odvarem z listí vyplachovat ústa, máte skvělou náhradu ústní vody a zároveň bojujete proti zánětům a paradentóze.

Listy podporují pocení během nemocí a viróz a bojují proti infekcím močových cest.

Čaj z listů ostružiny celkově posílí imunitu a v období chorob a epidemií působí jako účinná forma prevence. Navíc voní skutečně úžasně.

Jak na přípravu?

Suroviny:

250 ml vody (1 šálek)

1 lžíce sušených listů ostružiníku

Postup:

Listy zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Sceďte a pijte na ochranu před nemocemi 1x denně. Pro rychlejší uzdravení v průběhu virózy pijte 3x denně.

Neváhejte a dopřejte si v sezoně ostružin alespoň hrst tohoto ovoce každý den. Přidejte si je do jogurtu, udělejte si ostružinové smoothie nebo si je dejte prostě jen tak. Pro své zdraví uděláte mnoho.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články